• Äldre 28 Aug 01:53
    9490 visningar
    103 svar
    103
    9490

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Den ultimata grunden är iaf att äta  så ren och obehandlad mat som möjligt, undvika sånt som inte funnits så länge, tex socker, spannmål mm. och sånt som förädlats sönder, tex supersöta frukter.
    Sen måste var och en få bestämma själv hur man vill fördela kolhydrater, fett och protein. Jag väljer lite kolhydrater, normalt med protein och så en hög energiandel fett. Sambon äter lite mer kolhydrater och mer protein eftersom han tränar mycket.


    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 00:52
    #9
    Stig Björne skrev 2012-08-28 22:04:21 följande:
    Instämmer. Låter nästan banalt, men det kan nog vara så som du skriver. Men går det att formalisera?

    Jag bygger en punktlista. Går det att hitta ett ramverk?

    Ekologiska råvaror tex KRAV Ej raffinerade matprodukter (socker, vitt mjöl, margain etc) Ej industriprodukter: margarin, artificiellt socker etc Ej genmanipulerat? Matlagning bör baseras på råvaror, ej halv eller helfabrikat Proportioner: kolhydrater/protein/fett. Vilka är de generella ramarna? 33/33/33? Vätska per dygn om normalvikt och ingen fysisk träning: 0,5 till 2 liter? annat?  
    Angående proportioner....jag står fast vid att var och en själv måste få bestämma...men personligen tror jag ju att kolhydratskost är det bästa för oss, dvs max 30E% kolhydrater.
    Så om JAG fick välja skulle fördelningen vara 30/20/50 (k/p/f). Har man råd med gräsbeteskött kan man även öka proteinmängden om man vill och då kan ju 33/33/33 vara perfekt. dessutom blir det ju då "lite lagom av allt ;)

    Angående vätska har jag ingen aning men 2 liter brukar ju rekommendationerna vara och det är vad jag försöker få i mig, under en liter så börjar jag känna mig "torr" i kroppen.

    Men sammanfattningsvis inte mer än 30E% kolhydrater och minst 30E% fett. Tränar man mycket kan man öka proteinmängden, annars anser jag att det räcker med max 20E% från bra proteinkällor (feta mejerier, eko ägg, eko kött och kanske små mänger quinoa, börnor, linser.?)

    Tror dock det är svårt att sätta exakta gränser. Det ultimata skulle inte vara 30/30/30 för jag och många andra tål inte så många kolhydrater. MAX och MIN gränser däremot...
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 00:55
    #10
    annakristina22 skrev 2012-08-28 22:19:18 följande:
    Men hur mycket kolhydrater tror du allmänt är lagom? räknat om man tränar  och om man inte tränar.
    Man klarar utmärkt att träna på mindre kolhydrater,. Sambon äter 10E% och tränar på gym 5 gånger i veckan, dessutom innebandy en gång i veckan.

    Därför funkar en lågkolhydratskost på max 30E% för de flesta skulle jag vilja våga påstå
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 17:25
    #14
    Stig Björne skrev 2012-08-29 16:32:09 följande:
    Ok yena89 så proportionen kolhydrater kan ligga på 10-30%, enligt dig.

    Vilka ramar kan vi då lägga för protein och fett, enligt dig?
    Protein: 20-33% ?
    Fett: 33-50% ?
    Hmmm jaa då kan dom flesta välja hur dom vill ha det.
    En liten modefiering:
    Kolhydrater: 10-33E%
    Protein: 15-33E%
    Fett: 33-55E%

    Även om det kanske inte riktigt går ihop för den som väljer minst av protein och fett, för då blir det många kollisar i min mening...svårt detdär...
    Ellaria skrev 2012-08-29 07:25:32 följande:
    Mellan 50-100 kolhydrater, ungefär? Spelar ingen roll om man tränar eller inte, kroppen behöver inte kolhydrater för att kunna träna. Inte ens på elitnivå.
    Där är vi nog olika. Känner inte till nån som hittils klarat att äta noll kolhydrater och tränar på elitnivå. Inte ens Ferry och Colting som så gärna nämns i träningssammanhang äter strikt LCHF.
    DÄremot behöv inte kilovis med pasta, ris och havregryn för att äta. Det behövs inga sportdrycker eller risifruttin.

    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 18:22
    #16
    Ellaria skrev 2012-08-29 18:01:58 följande:
    Jag uttryckte mig lite dumt; man behöver inte MER kolhydrater bara för att man tränar, var det jag ville få fram. 0 kolhydrater mår man nog inte så bra av i längden heller, inte direkt på grund av kolhydraterna men det är rätt enkelt uträknat att man får diverse brister om man BARA äter protein och fett.
    Jag vet hur du tänker ;)

    Tänkte bara förklara så ingen kommer och tjaffsar ;)
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 23:57
    #19
    Stig Björne skrev 2012-08-29 23:49:51 följande:
    Det börjar likna ett förslag på ramverk för kolh, prot, fett. 

    En annan sak. Vatten.

    Hörde att det finns ett bättre sätt att dricka vatten än bara rent sötvatten och det är salta vattnet en aning med havssalt som innehåller alla mineraler i en bra blandning. Jag testar det nu och jag mår subjektivt bra av det. Tanken är att vanligt bordssalt är för obalanserat eftersom det bara innehåller natrium (Na) och klor (Cl) medan havssalt innehåller en lång rad mineraler från natrium till guld etc. 

    Något ni hört talas om? Jag kan försöka ta reda på mer. 

     
    Jag är inte insatt i det ämnet. Just nu bor jag i Kalmar och hatar vattnet här så jag köper in bubbelvatten.
    Men jag märker av direkt när jag dricker för lite iaf
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?