Stig Björne skrev 2012-08-28 22:04:21 följande:
Instämmer. Låter nästan banalt, men det kan nog vara så som du skriver. Men går det att formalisera?
Jag bygger en punktlista. Går det att hitta ett ramverk?
Ekologiska råvaror tex KRAV Ej raffinerade matprodukter (socker, vitt mjöl, margain etc) Ej industriprodukter: margarin, artificiellt socker etc Ej genmanipulerat? Matlagning bör baseras på råvaror, ej halv eller helfabrikat Proportioner: kolhydrater/protein/fett. Vilka är de generella ramarna? 33/33/33? Vätska per dygn om normalvikt och ingen fysisk träning: 0,5 till 2 liter? annat?
Angående proportioner....jag står fast vid att var och en själv måste få bestämma...men personligen tror jag ju att kolhydratskost är det bästa för oss, dvs max 30E% kolhydrater.
Så om JAG fick välja skulle fördelningen vara 30/20/50 (k/p/f). Har man råd med gräsbeteskött kan man även öka proteinmängden om man vill och då kan ju 33/33/33 vara perfekt. dessutom blir det ju då "lite lagom av allt ;)
Angående vätska har jag ingen aning men 2 liter brukar ju rekommendationerna vara och det är vad jag försöker få i mig, under en liter så börjar jag känna mig "torr" i kroppen.
Men sammanfattningsvis inte mer än 30E% kolhydrater och minst 30E% fett. Tränar man mycket kan man öka proteinmängden, annars anser jag att det räcker med max 20E% från bra proteinkällor (feta mejerier, eko ägg, eko kött och kanske små mänger quinoa, börnor, linser.?)
Tror dock det är svårt att sätta exakta gränser. Det ultimata skulle inte vara 30/30/30 för jag och många andra tål inte så många kolhydrater. MAX och MIN gränser däremot...