• Stig Björne

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Ellaria
    annakristina22 skrev 2012-08-28 22:19:18 följande:
    Men hur mycket kolhydrater tror du allmänt är lagom? räknat om man tränar  och om man inte tränar.
    Mellan 50-100 kolhydrater, ungefär? Spelar ingen roll om man tränar eller inte, kroppen behöver inte kolhydrater för att kunna träna. Inte ens på elitnivå.
    You know nothing, Jon Snow
  • Stig Björne
    Ellaria skrev 2012-08-29 07:25:32 följande:
    Mellan 50-100 kolhydrater, ungefär? Spelar ingen roll om man tränar eller inte, kroppen behöver inte kolhydrater för att kunna träna. Inte ens på elitnivå.
    Det borde betyda att den elitidrottare som inte behöver kolhydrater alls går helt på fett som bränsle. Och det borde betyda att ketosen redan är klar, att allt fett redan är bränt. Eller hur?

    Vad heter det när ketosen är över och fettet går direkt till förbränning utan att passera inlagring i kroppen? 
  • Stig Björne
    yena89 skrev 2012-08-29 00:55:01 följande:
    Man klarar utmärkt att träna på mindre kolhydrater,. Sambon äter 10E% och tränar på gym 5 gånger i veckan, dessutom innebandy en gång i veckan.

    Därför funkar en lågkolhydratskost på max 30E% för de flesta skulle jag vilja våga påstå
    Ok yena89 så proportionen kolhydrater kan ligga på 10-30%, enligt dig.

    Vilka ramar kan vi då lägga för protein och fett, enligt dig?
    Protein: 20-33% ?
    Fett: 33-50% ?
  • yena89
    Stig Björne skrev 2012-08-29 16:32:09 följande:
    Ok yena89 så proportionen kolhydrater kan ligga på 10-30%, enligt dig.

    Vilka ramar kan vi då lägga för protein och fett, enligt dig?
    Protein: 20-33% ?
    Fett: 33-50% ?
    Hmmm jaa då kan dom flesta välja hur dom vill ha det.
    En liten modefiering:
    Kolhydrater: 10-33E%
    Protein: 15-33E%
    Fett: 33-55E%

    Även om det kanske inte riktigt går ihop för den som väljer minst av protein och fett, för då blir det många kollisar i min mening...svårt detdär...
    Ellaria skrev 2012-08-29 07:25:32 följande:
    Mellan 50-100 kolhydrater, ungefär? Spelar ingen roll om man tränar eller inte, kroppen behöver inte kolhydrater för att kunna träna. Inte ens på elitnivå.
    Där är vi nog olika. Känner inte till nån som hittils klarat att äta noll kolhydrater och tränar på elitnivå. Inte ens Ferry och Colting som så gärna nämns i träningssammanhang äter strikt LCHF.
    DÄremot behöv inte kilovis med pasta, ris och havregryn för att äta. Det behövs inga sportdrycker eller risifruttin.

    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Ellaria
    yena89 skrev 2012-08-29 17:25:03 följande:
    Hmmm jaa då kan dom flesta välja hur dom vill ha det.
    En liten modefiering:
    Kolhydrater: 10-33E%
    Protein: 15-33E%
    Fett: 33-55E%

    Även om det kanske inte riktigt går ihop för den som väljer minst av protein och fett, för då blir det många kollisar i min mening...svårt detdär...

    Där är vi nog olika. Känner inte till nån som hittils klarat att äta noll kolhydrater och tränar på elitnivå. Inte ens Ferry och Colting som så gärna nämns i träningssammanhang äter strikt LCHF.
    DÄremot behöv inte kilovis med pasta, ris och havregryn för att äta. Det behövs inga sportdrycker eller risifruttin.

    Jag uttryckte mig lite dumt; man behöver inte MER kolhydrater bara för att man tränar, var det jag ville få fram. 0 kolhydrater mår man nog inte så bra av i längden heller, inte direkt på grund av kolhydraterna men det är rätt enkelt uträknat att man får diverse brister om man BARA äter protein och fett.
    You know nothing, Jon Snow
  • yena89
    Ellaria skrev 2012-08-29 18:01:58 följande:
    Jag uttryckte mig lite dumt; man behöver inte MER kolhydrater bara för att man tränar, var det jag ville få fram. 0 kolhydrater mår man nog inte så bra av i längden heller, inte direkt på grund av kolhydraterna men det är rätt enkelt uträknat att man får diverse brister om man BARA äter protein och fett.
    Jag vet hur du tänker ;)

    Tänkte bara förklara så ingen kommer och tjaffsar ;)
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Ellaria
    yena89 skrev 2012-08-29 18:22:10 följande:
    Jag vet hur du tänker ;)

    Tänkte bara förklara så ingen kommer och tjaffsar ;)
    Thanks :)
    You know nothing, Jon Snow
  • Stig Björne
    yena89 skrev 2012-08-29 17:25:03 följande:
    Hmmm jaa då kan dom flesta välja hur dom vill ha det.
    En liten modefiering:
    Kolhydrater: 10-33E%
    Protein: 15-33E%
    Fett: 33-55E%

    Det börjar likna ett förslag på ramverk för kolh, prot, fett. 

    En annan sak. Vatten.

    Hörde att det finns ett bättre sätt att dricka vatten än bara rent sötvatten och det är salta vattnet en aning med havssalt som innehåller alla mineraler i en bra blandning. Jag testar det nu och jag mår subjektivt bra av det. Tanken är att vanligt bordssalt är för obalanserat eftersom det bara innehåller natrium (Na) och klor (Cl) medan havssalt innehåller en lång rad mineraler från natrium till guld etc. 

    Något ni hört talas om? Jag kan försöka ta reda på mer. 

     
  • yena89
    Stig Björne skrev 2012-08-29 23:49:51 följande:
    Det börjar likna ett förslag på ramverk för kolh, prot, fett. 

    En annan sak. Vatten.

    Hörde att det finns ett bättre sätt att dricka vatten än bara rent sötvatten och det är salta vattnet en aning med havssalt som innehåller alla mineraler i en bra blandning. Jag testar det nu och jag mår subjektivt bra av det. Tanken är att vanligt bordssalt är för obalanserat eftersom det bara innehåller natrium (Na) och klor (Cl) medan havssalt innehåller en lång rad mineraler från natrium till guld etc. 

    Något ni hört talas om? Jag kan försöka ta reda på mer. 

     
    Jag är inte insatt i det ämnet. Just nu bor jag i Kalmar och hatar vattnet här så jag köper in bubbelvatten.
    Men jag märker av direkt när jag dricker för lite iaf
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • GunnarGunnar
    SVD: Medelhavskost bäst för hälsan

    "Medelhavskost förlänger livet på äldre göteborgare, britter och på en rad olika etniska grupper i New York. Magra och överviktiga minskar risken för hjärtsjukdomar, men även för astma, diabetes, kognitiv svikt och parkinson. Det är ett axplock av den senaste veckans rön kring nyttan av att äta sina grönsaker."

    Tydligen har väldigt många studier genom åren rapporterat positiva effekter av medelhavskost med mycket olivolja, bladgrönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter, skriver SVD.

    "Maten som en gång åts på Kreta innehåller nästan inget socker och ganska lite animaliska produkter och tycks minska risken för en lång rad sjukdomar."


    www.svd.se/mat-och-vin/medelhavskost-bast-for-halsan_6741937.svd

     
     Kolla: LITE animaliskt!

Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?