• Stig Björne

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Stig Björne
    Ellaria skrev 2012-09-10 20:57:30 följande:
    Vi klarar oss alldeles utmärkt utan kolhydrater. Vi behöver definitivt inte "mest" av det.
    Nu testar jag att skippa det där jäkla brödet igen och jag mår omedelbart bättre i magen. 
  • banansmoothie
    Ellaria skrev 2012-09-11 20:17:52 följande:
    Tur att det funkar för dig! Jag är jättekänslig när det kommer till mat och kan inte äta många vegangrejer (många sorters bönor, groddar, grönsaker) så det hade inte funkat för mig. Däremot började jag äta grönsaker jag inte ätit tidigare när jag började äta LCHF och är definitivt mycket piggare nu.

    Att kroppen kan producera glykoner (tror jag?) själv utan kolhydrater visar ju att vi klarar oss utan just (onödiga) kolhydrater. Jag förespråkar absolut inte en no carb-kost, det vore rätt idiotiskt och näringslöst.
    Kroppen kan skapa små mängder glukos från glycerol-delen av triglycerides (fettet), men inte tillräckligt för att hjärnan kan överleva på det. Därför producerar vi även ketoner från Acetyl-CoA (eg. från fett) under svält/low-carb kost. Men ketoner är inte speciellt bra för kroppen på många andra sätt. T.ex. sänker det pH i blodet, vilket gör att kroppen lakar ur calcium från skelettet, som till slut osakar benskörhet, och kan även orsaka njurbesvär. Därför är mat som primärt bryts ner till glukos (dvs. kolhydrater) att föredra. Dessutom är det vissa delar av hjärnan som fortfarande behöver glukos och inte kan använda ketoner, vilket gör att kroppen bryter ner muskler (protein) för att göra om till glukos. Ketoner är en nödproviant som bara används som sista resurs, så att vi inte dör. Tror man att kroppen mår bäst av att leva på fett och nästan inga kolhydrater, så har man nog inte så stor koll på biokemin inom matsmältning.

    JA LCHF funkar som viktminskningsmetod, men det är INTE nyttigt för kroppen i längden. Måste man absolut gå ner 5 kg innan ett bröllop så visst, men att gå så i flera år? Verkligen inte hälsosamt.

    Grönsaker är bra, men man behöver ju inte utesluta stärkelserika livsmedel för att äta mycket grönsaker. Sen kan man ju välja bra kolhydrater. Personligen äter jag t.ex. pasta kanske 1 gång varje två veckor. Bröd äter jag ca en gång i veckan (t.ex. vegiburgare med bröd eller wraps, äter inte mackor). Kolhydraterna kommer annars från frukt, stärkelserika grönsker (potatis, sötpotatis, pumpa, majs) samt råris, quinoa, bovete eller havregryn. Alla är fullsmokade med vitaminer, mineraler, proteiner och fiber (och kolhydrater såklart!). Jag har själv svårt för just bröd och vit pasta, och tål inte alls socker, blir gasig och dålig i magen av det, men inte av råris, quinoa, havre ect. (Det blir alltså typ GI).

    MEN precis som du säger så tål man olika saker olika. Man har olika mycket av vissa enzymer i magen osv. Så man får ju testa lite själv. Vissa mår dåligt i magen av lök. Då ska man ju liksom inte stoppa i sig det. Personligen klarar jag inte av olja eller fett, så då utesluter jag ju det. Dessutom finns det myriader med sjukdommar och andra hälsoproblem som medför att man inte kan äta vissa grejer. Då får man ju anpassa sig. Så jag tror inte att det finns en universaldiet för alla, utan man får själv prova sig fram. Dessutom har alla sin egen ide om vad hälsosam mat är. Jag t.ex. hävdar att kött är ohälsosamt, men det finns MÅNGA som inte håller med (dock börjar bevisen lägga sig på hög... men det är en annan diskussion).
  • Glass
    banansmoothie skrev 2012-09-24 12:36:35 följande:
    Kroppen kan skapa små mängder glukos från glycerol-delen av triglycerides (fettet), men inte tillräckligt för att hjärnan kan överleva på det. Därför producerar vi även ketoner från Acetyl-CoA (eg. från fett) under svält/low-carb kost. Men ketoner är inte speciellt bra för kroppen på många andra sätt. T.ex. sänker det pH i blodet, vilket gör att kroppen lakar ur calcium från skelettet, som till slut osakar benskörhet, och kan även orsaka njurbesvär. Därför är mat som primärt bryts ner till glukos (dvs. kolhydrater) att föredra. Dessutom är det vissa delar av hjärnan som fortfarande behöver glukos och inte kan använda ketoner, vilket gör att kroppen bryter ner muskler (protein) för att göra om till glukos. Ketoner är en nödproviant som bara används som sista resurs, så att vi inte dör. Tror man att kroppen mår bäst av att leva på fett och nästan inga kolhydrater, så har man nog inte så stor koll på biokemin inom matsmältning.

    JA LCHF funkar som viktminskningsmetod, men det är INTE nyttigt för kroppen i längden. Måste man absolut gå ner 5 kg innan ett bröllop så visst, men att gå så i flera år? Verkligen inte hälsosamt.

    Grönsaker är bra, men man behöver ju inte utesluta stärkelserika livsmedel för att äta mycket grönsaker. Sen kan man ju välja bra kolhydrater. Personligen äter jag t.ex. pasta kanske 1 gång varje två veckor. Bröd äter jag ca en gång i veckan (t.ex. vegiburgare med bröd eller wraps, äter inte mackor). Kolhydraterna kommer annars från frukt, stärkelserika grönsker (potatis, sötpotatis, pumpa, majs) samt råris, quinoa, bovete eller havregryn. Alla är fullsmokade med vitaminer, mineraler, proteiner och fiber (och kolhydrater såklart!). Jag har själv svårt för just bröd och vit pasta, och tål inte alls socker, blir gasig och dålig i magen av det, men inte av råris, quinoa, havre ect. (Det blir alltså typ GI).

    MEN precis som du säger så tål man olika saker olika. Man har olika mycket av vissa enzymer i magen osv. Så man får ju testa lite själv. Vissa mår dåligt i magen av lök. Då ska man ju liksom inte stoppa i sig det. Personligen klarar jag inte av olja eller fett, så då utesluter jag ju det. Dessutom finns det myriader med sjukdommar och andra hälsoproblem som medför att man inte kan äta vissa grejer. Då får man ju anpassa sig. Så jag tror inte att det finns en universaldiet för alla, utan man får själv prova sig fram. Dessutom har alla sin egen ide om vad hälsosam mat är. Jag t.ex. hävdar att kött är ohälsosamt, men det finns MÅNGA som inte håller med (dock börjar bevisen lägga sig på hög... men det är en annan diskussion).
    Ja, man bildar glukos av proteiner, men det betyder inte att man bryter ner muskler för att komma åt de proteinerna. Man tillför ju proteiner vid varje måltid, så det finns att använda då de behövs. 
    Att ketonerna försurar blodet stämmer, men ett bra intag av tex kalk, d-vitamin och magnesium borde förhindra en urlakning av skelettet, eller vad säger du? 
  • banansmoothie
    Glass skrev 2012-09-24 13:15:34 följande:
    Ja, man bildar glukos av proteiner, men det betyder inte att man bryter ner muskler för att komma åt de proteinerna. Man tillför ju proteiner vid varje måltid, så det finns att använda då de behövs. 
    Att ketonerna försurar blodet stämmer, men ett bra intag av tex kalk, d-vitamin och magnesium borde förhindra en urlakning av skelettet, eller vad säger du? 
    Ja det är klart att vi tillför proteiner vid måltiderna; vi behöver ju även protein för andra funktioner i kroppen, då främst att bygga nya celler osv (annars återvinns ju proteiner även i kroppen). Men när man omvandlar protein till glukos så måste kroppen göra sig av med kvävet (som ombildas till ammonia), vilket belastar både lever (som omvandlar det giftiga ammoniat till urea) och njurarna (som måste jobba hårdare för att fiultrera ur all urea). VARFÖR ta den långa omvägen, när man helt enkelt kan ge kroppen glukos av genom stärkelse, som direkt bryts ner till glukos av tunntarmens enzymer istället? Liksom vad är meningen? Dessutom är proteinrika livsmedel oftast dyrare (både för plånboken och miljön).

    Och nej, jag håller inte med om att ett intag av magnesium, calcium och D-vitamin kommer räcka för att motverka benskörhet. Dels för att det är svårt att få i sig nog av dessa mineraler utan tillskott (i detta fall). Och tar man tillskott, så förstör man kroppens balans. Ett högt intag av t.ex. kalcium via tillskott, minskar kroppens upptag av andra positiva joner. Kroppen blir i obalans och man får andra symptom istället. Kroppen ä som ett skört ekosystem, i balans som lätt slås ut om det kommer för mycket av en slags mineral eller vitamin, eller makronäringsämne. Kroppen har ett nödlösningssystem som fungerar vid svält och nöd, men det är menat att vara tillfälligt. Sätter man kroppen i detta tillstånd för länge så slits den tillslut ut bortom återvändan. Och då blir man sjuk eller dör.
  • Glass
    banansmoothie skrev 2012-09-25 06:42:04 följande:
    Ja det är klart att vi tillför proteiner vid måltiderna; vi behöver ju även protein för andra funktioner i kroppen, då främst att bygga nya celler osv (annars återvinns ju proteiner även i kroppen). Men när man omvandlar protein till glukos så måste kroppen göra sig av med kvävet (som ombildas till ammonia), vilket belastar både lever (som omvandlar det giftiga ammoniat till urea) och njurarna (som måste jobba hårdare för att fiultrera ur all urea). VARFÖR ta den långa omvägen, när man helt enkelt kan ge kroppen glukos av genom stärkelse, som direkt bryts ner till glukos av tunntarmens enzymer istället? Liksom vad är meningen? Dessutom är proteinrika livsmedel oftast dyrare (både för plånboken och miljön).

    Och nej, jag håller inte med om att ett intag av magnesium, calcium och D-vitamin kommer räcka för att motverka benskörhet. Dels för att det är svårt att få i sig nog av dessa mineraler utan tillskott (i detta fall). Och tar man tillskott, så förstör man kroppens balans. Ett högt intag av t.ex. kalcium via tillskott, minskar kroppens upptag av andra positiva joner. Kroppen blir i obalans och man får andra symptom istället. Kroppen ä som ett skört ekosystem, i balans som lätt slås ut om det kommer för mycket av en slags mineral eller vitamin, eller makronäringsämne. Kroppen har ett nödlösningssystem som fungerar vid svält och nöd, men det är menat att vara tillfälligt. Sätter man kroppen i detta tillstånd för länge så slits den tillslut ut bortom återvändan. Och då blir man sjuk eller dör.
    Vi har olika åsikt om det här helt enkelt. 

    Jag ser inga problem med att låta kroppen använda sin lösning när det gäller att tillverka sitt egna glykos. Det har gjorts under hela vår utveckling och det finns människor som lever så hela sina liv och det verkar fungera bra för dem. 
    Anledningen till att en del väljer att inte äta kolhydrater är att de inte kan hantera dem. De har en beroendesjukdom i grunder, vilket är genetiskt och om man inte är medveten om det sedan tidig ålder så är det väldigt lätt att man drabbas om man har de generna. Vissa blir alkoholister, andra blir sockerberoende.  Lägg där till ett samhälle som uppmuntrar till felaktigt ätande. Det firas med socker, det tröstas, det unnas, det njuts, det förtjänas, det straffas etc. Hela vårt samhälle är uppbyggt av att vi ska äta kolhydrater vid ungefär alla tillfällen.  
    Sedan har vi stressen över hur vi ser ut, det ska bantas och svältas tills vi uppnår den perfekta kroppen, detta är kanske tuffast för unga människor. Vi lär kroppen att det rätt som det är inte kommer nog med energi, så det är bäst att passa på att lagra när det kommer. Sedan kommer några på att det vore smart att kräkas upp allt de där som de åt. Då kan de fortfarande få äta en massa och belöna sig, straffa sig, njuta etc och ändå inte gå upp i vikt.  Kroppen blir helt i obalans. 

     Allt det här felaktiga ätendet och en genetisk ökad risk för att bli beroende, vilket många av oss har, plus att vår hjärna gärna uppmuntrar oss att äta kolhydrater och har sitt egna belöningssystem, gör att en del av oss inte kan hantera kolhydrater i "lagom" mängd. Det slår över och vips sitter vi i soffan med fredagsmys, lördagsgodis, måndagsork, onsdagströst och så godiset som vi äter mellan affären och hemmet efter vi handlat och det där godiset som vi smygäter i bilen eller ur skafferiet....

    Eftersom det inte finns några som helst studier som visar att en lågkolydratkost är skadligt på sikt så äter vi det. 
    Det finns många, många studier som visar att ett för högt intag av kolhydrater leder till en mängd sjukdomar.

     
  • banansmoothie
    Glass skrev 2012-09-25 10:21:50 följande:
    Vi har olika åsikt om det här helt enkelt. 

    Jag ser inga problem med att låta kroppen använda sin lösning när det gäller att tillverka sitt egna glykos. Det har gjorts under hela vår utveckling och det finns människor som lever så hela sina liv och det verkar fungera bra för dem. 
    Anledningen till att en del väljer att inte äta kolhydrater är att de inte kan hantera dem. De har en beroendesjukdom i grunder, vilket är genetiskt och om man inte är medveten om det sedan tidig ålder så är det väldigt lätt att man drabbas om man har de generna. Vissa blir alkoholister, andra blir sockerberoende.  Lägg där till ett samhälle som uppmuntrar till felaktigt ätande. Det firas med socker, det tröstas, det unnas, det njuts, det förtjänas, det straffas etc. Hela vårt samhälle är uppbyggt av att vi ska äta kolhydrater vid ungefär alla tillfällen.  
    Sedan har vi stressen över hur vi ser ut, det ska bantas och svältas tills vi uppnår den perfekta kroppen, detta är kanske tuffast för unga människor. Vi lär kroppen att det rätt som det är inte kommer nog med energi, så det är bäst att passa på att lagra när det kommer. Sedan kommer några på att det vore smart att kräkas upp allt de där som de åt. Då kan de fortfarande få äta en massa och belöna sig, straffa sig, njuta etc och ändå inte gå upp i vikt.  Kroppen blir helt i obalans. 

     Allt det här felaktiga ätendet och en genetisk ökad risk för att bli beroende, vilket många av oss har, plus att vår hjärna gärna uppmuntrar oss att äta kolhydrater och har sitt egna belöningssystem, gör att en del av oss inte kan hantera kolhydrater i "lagom" mängd. Det slår över och vips sitter vi i soffan med fredagsmys, lördagsgodis, måndagsork, onsdagströst och så godiset som vi äter mellan affären och hemmet efter vi handlat och det där godiset som vi smygäter i bilen eller ur skafferiet....

    Eftersom det inte finns några som helst studier som visar att en lågkolydratkost är skadligt på sikt så äter vi det. 
    Det finns många, många studier som visar att ett för högt intag av kolhydrater leder till en mängd sjukdomar.

     
    Ja man kan ju slita på kroppen på olika sätt. Men har du (eller desta människor) testat en strikt GI-kost? Alltså inga raffinerade kolhydrater allt. Råris, Quinoa, Bovete osv. Jag är själv precis sådär som du beskriver, extremt beroende i allmänhet, socker, alkohol, vad det nu är. Tar jag en slick honung så vill jag äta mer och mer tills jag ätit hela burken. Måtta finns inte i mitt ordförråd. Men eftersom jag har tagit bort ALLTING sånt så blir jag heller inte sugen. Men jag äter ju fortfarande kolhydrater i ris osv, samt frukt. Men jag får inga begär eftersom jag inte äter "sånt" socker (däremot kan jag bli väldigt sugen på banan eller vattenmelon -  men det gör ju inget). Men att äta råris gör mig inte sugen på godis, och jag har svårt att förstå hur det skulle fungera också (rent biokemiskt). Sockerberoendet kommer ju just när glukosnivån i blodet är påväg ner och det gör det ju inte på samma sätt med stärkelse som för det första måste brytas ner av enzymer, och dessutom är uppbundet i fiber i maten.

    Jag tror inte att det är nyttigt för kroppen att drivas på enbart protein och fett, men visst, om det står mellan det eller att väga 120 kg så är det ju liksom pest eller kolera, då får man välja sin "bad".
  • Glass
    banansmoothie skrev 2012-09-25 10:39:17 följande:
    Ja man kan ju slita på kroppen på olika sätt. Men har du (eller desta människor) testat en strikt GI-kost? Alltså inga raffinerade kolhydrater allt. Råris, Quinoa, Bovete osv. Jag är själv precis sådär som du beskriver, extremt beroende i allmänhet, socker, alkohol, vad det nu är. Tar jag en slick honung så vill jag äta mer och mer tills jag ätit hela burken. Måtta finns inte i mitt ordförråd. Men eftersom jag har tagit bort ALLTING sånt så blir jag heller inte sugen. Men jag äter ju fortfarande kolhydrater i ris osv, samt frukt. Men jag får inga begär eftersom jag inte äter "sånt" socker (däremot kan jag bli väldigt sugen på banan eller vattenmelon -  men det gör ju inget). Men att äta råris gör mig inte sugen på godis, och jag har svårt att förstå hur det skulle fungera också (rent biokemiskt). Sockerberoendet kommer ju just när glukosnivån i blodet är påväg ner och det gör det ju inte på samma sätt med stärkelse som för det första måste brytas ner av enzymer, och dessutom är uppbundet i fiber i maten.

    Jag tror inte att det är nyttigt för kroppen att drivas på enbart protein och fett, men visst, om det står mellan det eller att väga 120 kg så är det ju liksom pest eller kolera, då får man välja sin "bad".
    Ja, jag har testat det, men det funkar inte, jag blir sugen ändå och kan inte stå emot. . Mitt ätbeteende sitter djupt så det enda som "räddar mig" är att jag vill vara i ketos. Jag mår så dåligt när jag faller ur ketos och när jag ska tillbaka, att bara det håller mig ifrån att äta för mycket kolhydrater. 

    Jag vet inte om jag tänker äta så här resten av livet, men just nu så funkar det och jag har äntligen gått ner till normalvikt.  Jag har slutat att banta, jag har slutat att känna mig duktig om jag äter lite och misslyckad om jag äter mycket. 
    Nu, för första gången på 20 år, så äter jag bara. Jag tänker inte på vad jag äter, jag planerar inte mitt liv kring vad jag ska äta och jag är helt enkelt bara sån som jag antar att de flesta är. 
    Min vilja att äta godis, att trösta mig, att belöna mig osv finns kvar och ibland gör jag det, men de tillfällena kommer mer och mer sällan. 
    Så kanske är det här sättet att äta ett sätt för mig att bli frisk från mina ätstörningar. Jag kanske kan lära mig att sedan gå över till en GI-kost, när den tiden kommer, om den kommer och om jag vill
     
  • banansmoothie
    Glass skrev 2012-09-25 10:47:23 följande:
    Ja, jag har testat det, men det funkar inte, jag blir sugen ändå och kan inte stå emot. . Mitt ätbeteende sitter djupt så det enda som "räddar mig" är att jag vill vara i ketos. Jag mår så dåligt när jag faller ur ketos och när jag ska tillbaka, att bara det håller mig ifrån att äta för mycket kolhydrater. 

    Jag vet inte om jag tänker äta så här resten av livet, men just nu så funkar det och jag har äntligen gått ner till normalvikt.  Jag har slutat att banta, jag har slutat att känna mig duktig om jag äter lite och misslyckad om jag äter mycket. 
    Nu, för första gången på 20 år, så äter jag bara. Jag tänker inte på vad jag äter, jag planerar inte mitt liv kring vad jag ska äta och jag är helt enkelt bara sån som jag antar att de flesta är. 
    Min vilja att äta godis, att trösta mig, att belöna mig osv finns kvar och ibland gör jag det, men de tillfällena kommer mer och mer sällan. 
    Så kanske är det här sättet att äta ett sätt för mig att bli frisk från mina ätstörningar. Jag kanske kan lära mig att sedan gå över till en GI-kost, när den tiden kommer, om den kommer och om jag vill
     
    Grattis! Det måste vara skönt att vara kvitt såna matbegär och ha kommit ner till en normal vikt. LCHF fungerar ju absolut, det är det ju ingen tvenkan om. Vi får väl se om 20 år eller så hur denna våg har påverkat LCHF-svenskarnas kroppar i längden. Men det är ju absolut inte hälosamt att vara överviktig heller med hjältsjukdommar och diabetes, men jag hoppas verkligen att det inte visar sig medföra några allt för skadliga långtideffekter!
  • Glass
    banansmoothie skrev 2012-09-25 12:30:44 följande:
    Grattis! Det måste vara skönt att vara kvitt såna matbegär och ha kommit ner till en normal vikt. LCHF fungerar ju absolut, det är det ju ingen tvenkan om. Vi får väl se om 20 år eller så hur denna våg har påverkat LCHF-svenskarnas kroppar i längden. Men det är ju absolut inte hälosamt att vara överviktig heller med hjältsjukdommar och diabetes, men jag hoppas verkligen att det inte visar sig medföra några allt för skadliga långtideffekter!
    Nej hoppas inte det och jag tror inte det. De folkslag som redan lever på minimalt med kolhydrater verkar ju klara sig rätt bra, så det är nog helt okej

    Och tack föresten! 
  • Ellaria
    Stig Björne skrev 2012-09-24 10:03:39 följande:
    Nu testar jag att skippa det där jäkla brödet igen och jag mår omedelbart bättre i magen. 
    Woho!
    You know nothing, Jon Snow
Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?