banansmoothie skrev 2012-09-25 06:42:04 följande:
Ja det är klart att vi tillför proteiner vid måltiderna; vi behöver ju även protein för andra funktioner i kroppen, då främst att bygga nya celler osv (annars återvinns ju proteiner även i kroppen). Men när man omvandlar protein till glukos så måste kroppen göra sig av med kvävet (som ombildas till ammonia), vilket belastar både lever (som omvandlar det giftiga ammoniat till urea) och njurarna (som måste jobba hårdare för att fiultrera ur all urea). VARFÖR ta den långa omvägen, när man helt enkelt kan ge kroppen glukos av genom stärkelse, som direkt bryts ner till glukos av tunntarmens enzymer istället? Liksom vad är meningen? Dessutom är proteinrika livsmedel oftast dyrare (både för plånboken och miljön).
Och nej, jag håller inte med om att ett intag av magnesium, calcium och D-vitamin kommer räcka för att motverka benskörhet. Dels för att det är svårt att få i sig nog av dessa mineraler utan tillskott (i detta fall). Och tar man tillskott, så förstör man kroppens balans. Ett högt intag av t.ex. kalcium via tillskott, minskar kroppens upptag av andra positiva joner. Kroppen blir i obalans och man får andra symptom istället. Kroppen ä som ett skört ekosystem, i balans som lätt slås ut om det kommer för mycket av en slags mineral eller vitamin, eller makronäringsämne. Kroppen har ett nödlösningssystem som fungerar vid svält och nöd, men det är menat att vara tillfälligt. Sätter man kroppen i detta tillstånd för länge så slits den tillslut ut bortom återvändan. Och då blir man sjuk eller dör.
Vi har olika åsikt om det här helt enkelt.
Jag ser inga problem med att låta kroppen använda sin lösning när det gäller att tillverka sitt egna glykos. Det har gjorts under hela vår utveckling och det finns människor som lever så hela sina liv och det verkar fungera bra för dem.
Anledningen till att en del väljer att inte äta kolhydrater är att de inte kan hantera dem. De har en beroendesjukdom i grunder, vilket är genetiskt och om man inte är medveten om det sedan tidig ålder så är det väldigt lätt att man drabbas om man har de generna. Vissa blir alkoholister, andra blir sockerberoende. Lägg där till ett samhälle som uppmuntrar till felaktigt ätande. Det firas med socker, det tröstas, det unnas, det njuts, det förtjänas, det straffas etc. Hela vårt samhälle är uppbyggt av att vi ska äta kolhydrater vid ungefär alla tillfällen.
Sedan har vi stressen över hur vi ser ut, det ska bantas och svältas tills vi uppnår den perfekta kroppen, detta är kanske tuffast för unga människor. Vi lär kroppen att det rätt som det är inte kommer nog med energi, så det är bäst att passa på att lagra när det kommer. Sedan kommer några på att det vore smart att kräkas upp allt de där som de åt. Då kan de fortfarande få äta en massa och belöna sig, straffa sig, njuta etc och ändå inte gå upp i vikt. Kroppen blir helt i obalans.
Allt det här felaktiga ätendet och en genetisk ökad risk för att bli beroende, vilket många av oss har, plus att vår hjärna gärna uppmuntrar oss att äta kolhydrater och har sitt egna belöningssystem, gör att en del av oss inte kan hantera kolhydrater i "lagom" mängd. Det slår över och vips sitter vi i soffan med fredagsmys, lördagsgodis, måndagsork, onsdagströst och så godiset som vi äter mellan affären och hemmet efter vi handlat och det där godiset som vi smygäter i bilen eller ur skafferiet....
Eftersom det inte finns några som helst studier som visar att en lågkolydratkost är skadligt på sikt så äter vi det.
Det finns många, många studier som visar att ett för högt intag av kolhydrater leder till en mängd sjukdomar.