• Stig Björne

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Stig Björne

    Tiden rullar på, men jag kör vidare med diverse träning och kostprövning. Just nu lutar mot att bäst gilla stenålderskosten trots alla teorier om allt möjligt.

  • GunnarGunnar
    "Men det är intressant att hitta nya infallsvinklar för målet för oss som är intresserade av kost och hälsa är ju ändå att äta mat som vi mår bra av. Det finns ingen universalkost som passar alla människor."

    "På min tallrik så lade hon en liten pizza där degen var gjord på bovete, psylliumfröskal, kelp (alger=rika på jod!!), citron och honung. Toppingen bestod av tomatsås, champinjoner (inte stekta utan de har legat i olja och salt – jättegoda!!) och lite oliver och rödlök och så fick jag en enchiladas som innehöll mango, avocado, spenat och marinerade champinjoner + en chipotledressing av cashews, tomat, rökt chili, paprika och vitlök."

    Läs mer: 56kilo.alltforforaldrar.se/raw-en-rawfood-restaurang/
  • GunnarGunnar
    Intressant relevant:

    "In this post I am going to begin to explore the first category, or what I call “Universal Dietary Principles”. These are principles that apply regardless of what specific foods we may be emphasizing or avoiding in our diets."


    "The first, and probably most important principle is to eat primarily fresh, whole, unprocessed foods."

    "All government recommendations regarding nutrients in foods are based on avoiding specific deficiency diseases such as scurvy and beriberi, not on promoting optimal health. In fact, governmental dietary recommendations are not even aimed at reducing the risk of the most prevalent diseases of our society: cancer and heart disease."

    "Secondly, all societies from around the world that have enjoyed unusual longevity and extremely low rates of chronic disease have eaten diets of whole, unprocessed foods." 

    "Lastly, when people from other cultures who eat more traditional, whole food diets and have lower disease rates immigrate to the US and take on our diet and lifestyle, their disease rates virtually always increase to match ours. Makes you think, doesn’t it?"


    www.fourriversclinic.com/2012/08/08-whole-unprocessed-foods/
  • Johan38

    Bästa universalfödan är inte det den lokala mat som odlas, de lokala källvatten som finns, den lokala frukt som finns? Nu på våren/försommaren får man gå ut och beta kirskål, dricka björksav, skjuta ett rådjur och äta upp de sista rovorna i matkällaren.

  • Johan38
    Håller helt med om att Becel, Milda och vad de nu heter är skojarprodukter alla. Skärpning Livsmedelsverket. 

    Fram med ekosmöret från frigående kor på borden. Helst ska korna sedan självdö av ålder och då kan vi stycka upp dem och de som vill ha kött kan köpa likdelarna.
  • annakristina22
    Johan38 skrev 2013-06-04 13:52:21 följande:
    Bästa universalfödan är inte det den lokala mat som odlas, de lokala källvatten som finns, den lokala frukt som finns? Nu på våren/försommaren får man gå ut och beta kirskål, dricka björksav, skjuta ett rådjur och äta upp de sista rovorna i matkällaren.
    Bra tanke, men då blir det inte universalmat utan specialmat för lokalområdet. 
  • annakristina22
    Biffus skrev 2013-02-09 08:15:39 följande:


    Kom ihåg att kostdoktorn är partisk. Han har säkert lämnat ute en hel del information.
    Hur menar du att han är partisk? menar du LCHF-partisk?
  • annakristina22
    "Lastly, when people from other cultures who eat more traditional, whole food diets and have lower disease rates immigrate to the US and take on our diet and lifestyle, their disease rates virtually always increase to match ours. Makes you think, doesn’t it?"
    www.fourriversclinic.com/2012/08/08-whole-unp.../
    Alltid samma slutsats. Det visar att maten är boven, inte kulturen ja inte ens den lokala stressen......
  • Biffus
    annakristina22 skrev 2013-06-06 19:08:13 följande:
    Hur menar du att han är partisk? menar du LCHF-partisk?



    Ja, han skriver bara det fakta som stämmer överens med hans åsikter. Man kan få vad som helst att låta bra genom att bara säga de bra sakerna med det.
Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?