• skogsvitter

    Dispens på dagis?

    Jag skulle resonera precis tvärtom i ditt fall, att ha barnen hemma på heltid underlättar ju mer än att stressa för att hinna med tiderna på förskolan... dessutom har du en pytteliten 1-åring, hon bör ju inte ens vara på förskolan över huvudtaget?

  • skogsvitter
    MammaHanna 070911 skrev 2012-08-28 11:36:34 följande:
    Nu var det ju knappast detta som var frågan eller? 
    Och nej... det "underlättar" inte att "ha barnen hemma och slippa stressa till förskolan" när man har fem barn.

    Jag har absolut ingen aning om hur det är att ha tvillingar, har nämligen inte testat på det tidigare, men det kan faktiskt hända att de är vakna nästintill hela nätterna igenom. Vad gäller de andra tre barnen så sover de på nätterna och är vakna på dagarna.
    Hur menar du att det skulle vara enklare för mig att ha alla barnen hemma på heltid då?
    För att fungera som människa och förälder så behöver jag vila och sömn precis som alla andra.
    Och vad gäller mina äldre barn så tycker jag det är viktigt för dem att träffa andra barn och få den stimulansen som de får på dagis istället för att sitta hemma med en astrött mamma och två bebisar.
    För så kommer det vara den första tiden, innan tvillingarna fått in någon form av rutin och likaså jag.

    Jag menar inte att jag vill ha dem heltid på dagis medan jag är hemma, men jag skulle vilja ha möjligheten att utöka de 15 timmarna till fler timmar om det skulle behövas.

    Varför bör inte min ettåring vara på dagis? 
    så bara för att du har valt att skaffa barn tätt, så ska dina övriga barns behov tvingas hamna i skymundan? Klart att man behöver sömn, men nu förutsätter ju du det värsta tänkbara. Dessutom är ni väl två föräldrar? Förövrigt ser jag inte varför du skulle få mer sömn bara för att barnen får långa dagar på dagis.

    Det är mer viktigt för barn över 3 år med den stimulansen ja, därför har vi ju kostnadsfri allmän förskola på 15 timmar i veckan, och jo det räcker faktiskt mer än väl.

    Möjligheten finns ju som sagt där, om det skulle behövas. Det är ju det som är dispens. Vad du vill, och kanske har behov av, är däremot två skilda saker.

    Din minsta är fortfarande en pytteliten bebis på många sätt, hennes främsta behov är fortfarande att vara tillsammans med familjen och bygga upp anknytning, trygghet och tillit. För mig är det helt ofattbart hur man kan sätta så små bebisar i vår tids överbefolkade förskolor trots att man inte ens behöver, och dessutom förvänta sig att kunna kräva mer tid för ett så litet barn! Du bortser ju helt och hållet från hennes behov i allt detta!
  • skogsvitter
    Hannah76 skrev 2012-08-28 13:32:14 följande:
    Får man inte vara föräldralediga tillsammans med tvillingar? Och nu får väl alla vara det?
    Jo det får man
    Och dubbeldagar finns som sagt nu, även om man bara får ett barn.
  • skogsvitter
    Busbellan skrev 2012-08-28 13:46:24 följande:
    Här hos oss är det inte helt lätt att få dispens och får man det så är det aldrig förälderns skull utan det är barnens behov som avgör så ska du ansöka tänk på att trycka på dina stora barns behov av extra tid på förskolan
    Vi hade extra tid för sonen när han blev storbror eftersom han har autism/utv.störning och behövde behålla så mycket av sina vanliga rutiner som möjligt även om jag var hemma 
    Det här är ju den viktigaste poängen, att det är barnens behov som avgör. Det verkar ju TS helt frångå...
  • skogsvitter

    Jag tycker samhället är för generöst på just den här punkten just nu eftersom vi själva har förstört kvaliteten på våran tidigare så bra barnomsorg, detta har vi gjort genom att öppna upp förskolan för alla dessa 15-timmarsbarn. Alla de barn som egentligen inte ens behöver vara där, och som därigenom förstör för alla de barn som faktiskt måste vara där.

    Det är faktiskt bara 10 år sedan vi ens fick denna rättighet. Hur överlevde alla familjer förr, när man var tvungen att ha alla sina barn hemma vid föräldraledighet? Ett är då säkert, förskolorna var inte överbefolkade och barnomsorgens kvalitet var bättre än någonsin.

    Men självklart är det jättebra att vi har så pass lång föräldraledighet som vi ändå har. Sjukt jävla synd är det ju däremot att nästan ingen välja att nyttja dessa generösa och fördelaktiga rättigheter. Det hade TS tex kunnat göra nu, hon har ju full rätt att vara hemma med sin minsta istället för att placera en så liten på förskola.

  • skogsvitter
    Hannah76 skrev 2012-08-28 16:21:06 följande:
    Fast ska förskolan vara en avlastning för föräldrar? Om man är behov av avlastning (annars far barnet illa)så få man vända sig till tex soc.

    Helt korrekt. Om det behovet finns så kan man få avlastningsfamilj istället tex, vilket antagligen är bättre i synnerhet för de yngsta barnen, än att utnyttja en skola som avlastning ...
  • skogsvitter
    Koffie skrev 2012-08-29 10:45:09 följande:

    Jag har inte uppfattat att det handlar om TVÅ föräldrar, för övrigt.
    Med tanke på att TS är gift med sin man och lever ihop med honom som dessutom också är pappan till barnen så finns det givetvis två föräldrar.

    Och jag kan absolut förstå att det är skrämmande och läskigt för TS att få så många barn under så kort tid och dessutom i så ung ålder, men då hjälps man åt! Man planerar inte att utnyttja samhället bara för att man är rädd för ansvaret. Då ser man till att planera väl med pappan till barnen och ordna situationen på bästa möjliga sätt helt enkelt. Och skulle det så småningom visa sig att de inte klarar av det riktigt, att det kanske blir kolik, sjukdom eller andra svårigheter som gör att de inte orkar med, ja kan man söka hjälp för avlastning. Men det är ju inget man kan börja kräva per automatik bara för att!
  • skogsvitter
    Koffie skrev 2012-08-29 11:07:54 följande:

    Det jag reagerar på är nog mest att man faktiskt kanske inte KAN välja att vara hemma tillsammans. Man har 30+10 dagar. Den här intensiva perioden pågår nog snarast under det första halvåret, så man kommer inte så långt på dessa dagar tillsammans.

    Jag håller med, det är klart att TS ska söka dispens. Själv hade jag nog inte ens kommit på att göra det så långt i förväg, men jag har ju inte heller behövt förbereda mig på att få tvillingar. Glad
    Vad surrar du om egentligen? Det klart att man kan vara hemma tillsammans, i synnerhet med tvillingar eftersom man kan vara hemma med varsitt barn! Och man har inga 30+10 dagar. Pappan har dubbla pappadagar, dvs 20 stycken vid tvillingfödsel till skillnad från de vanliga 10 pappadagarna. Dubbeldagarna är 30 dagar per barn som båda föräldrarna får ta ut för samma barn. Det är alltså 20+60 du måste räkna där. Men man kan ändå välja att vara föräldraledig för varsitt barn, och behöver inte ens utnyttja dubbeldagarna över huvudtaget eftersom det finns två barn med i bilden (och dessutom en liten 1-åring vars dagar omöjligt kan ha tagit slut redan så här tidigt).

    Så brist på dagar är det då rakt inte!
  • skogsvitter

    Skulle vilja påstå att det är ytterst ovanligt med så extrema situationer att en nybliven 1-åring skulle ha det bäst på förskolan istället för hemma med två närvarande, fullt friska föräldrar och en stor familj.

Svar på tråden Dispens på dagis?