• Aaglars

    Dispens på dagis?

    MammaHanna 070911 skrev 2012-08-28 11:36:34 följande:
    Jag har absolut ingen aning om hur det är att ha tvillingar, har nämligen inte testat på det tidigare, men det kan faktiskt hända att de är vakna nästintill hela nätterna igenom. Vad gäller de andra tre barnen så sover de på nätterna och är vakna på dagarna.
    Jag har EN bebis och han är vaken på nätterna. Två småbarn till - som är vakna på dagarna...Spelar ju ingen roll om det är tvillingar.

    De 15h på förskolan är till för barnen - ej för mamman.
  • Aaglars
    Vendelsö skrev 2012-08-28 13:04:54 följande:
    En månads omställningstid verkar vara vanligt. Samma i min kommun. Under den tiden hinner man kanske känna efter vad som skulle behövas. Prata med utbildningsförvaltningen eller motsvarande i kommunen - de borde känna till hur du kan göra.

    Man har ju också som tvillingföräldrar förmånen att ha fler föräldrapenningdagar och rätt att vara hemma båda föräldrarna samtidigt för var sitt barn under en längre tid.
    Här finns ingen omställningstid
  • Aaglars
    Busbellan skrev 2012-08-28 13:46:24 följande:
    Här hos oss är det inte helt lätt att få dispens och får man det så är det aldrig förälderns skull utan det är barnens behov som avgör så ska du ansöka tänk på att trycka på dina stora barns behov av extra tid på förskolan
  • Aaglars
    skogsvitter skrev 2012-08-28 15:13:49 följande:
    Jag tycker samhället är för generöst på just den här punkten just nu eftersom vi själva har förstört kvaliteten på våran tidigare så bra barnomsorg, detta har vi gjort genom att öppna upp förskolan för alla dessa 15-timmarsbarn. Alla de barn som egentligen inte ens behöver vara där, och som därigenom förstör för alla de barn som faktiskt måste vara där.

    Det är faktiskt bara 10 år sedan vi ens fick denna rättighet. Hur överlevde alla familjer förr, när man var tvungen att ha alla sina barn hemma vid föräldraledighet? Ett är då säkert, förskolorna var inte överbefolkade och barnomsorgens kvalitet var bättre än någonsin.

    Men självklart är det jättebra att vi har så pass lång föräldraledighet som vi ändå har. Sjukt jävla synd är det ju däremot att nästan ingen välja att nyttja dessa generösa och fördelaktiga rättigheter. Det hade TS tex kunnat göra nu, hon har ju full rätt att vara hemma med sin minsta istället för att placera en så liten på förskola.
  • Aaglars
    Coyote skrev 2012-08-28 16:08:22 följande:
    Jag är tacksam över att möjligheten finns, men den ska absolut behovsprövas, ur BARNETS perspektiv, och under en kortare period.
  • Aaglars
    Hannah76 skrev 2012-08-28 16:21:06 följande:
    Fast ska förskolan vara en avlastning för föräldrar? Om man är behov av avlastning (annars far barnet illa)så få man vända sig till tex soc.

  • Aaglars
    ViVäntarLois skrev 2012-08-29 12:57:43 följande:
    Håller med, om så små barn har det bättre på förskolan än hemma så vore en avlastningsfamilj (tex) kanske rätt på flera plan. Det känns som att familjen då behöver mer hjälp. 

    Prövningen för om utökad förskola ska erbjudas handlar ju som sagt om det behövs för barnens skull, inte om föräldrarna tycker att det är skönt med extra avlastning.  
  • Aaglars
    eviglängtan5 skrev 2012-08-29 21:09:30 följande:
    Måste hålla med Skogsvitter i mycket hon säger.
        En ettåring har det bäst hemma hos sina föräldrar - om föräldrarna har sunt förnuft, det råder inga tvivel om det. Däremot är det inget som säger, att det är dåligt på dagis/förskolan vid ett år, men tidigt är det. Hur som helst, det finns många anledningar till varför man väljer som man gör, kan vara pengar osv... 

    Ibland känner jag, säger nu inte att det är så, att man skaffar barn utan att sedan fundera på hur man skall klara av att ta hand om barnen, det borde ju inte vara samhället utan föräldrarnas ansvar. Man skaffar väl ? barn för att man vill umgås med dem, inte kan det väl vara av någon annan anledning (jo visst kan det ....).

    Att livet kan ta andra vändingar än vad man räknat med finns också.

    Kram Alla från en som kämpat i många år för att äntligen få lyckan att få barn, och dessutom flera.      
Svar på tråden Dispens på dagis?