• Äldre 5 Sep 13:44
    25412 visningar
    31 svar
    31
    25412

    Studie och yrkesvägledare

    Hej!

    Har under några månader funderat på att söka studie och yrkesvägledare programmet till nästa höst. 
    Jag har lite frågor och funderingar som jag undrar om någon kan hjälpa mig med:

    -Ni som har pluggat programmet har ni tips på utbildning? Speciellt ni som pluggat på distans, kände ni att ni kunde tillgodogöra er programmet på ett bra sätt utan att ha en fast studieort?

    -Vad anser ni att man ska ha för slags "personlighet" för att jobba med detta? Livserfarenheter som kan göra det lättare att sätta sig in i andras värld? hård och logisk eller empatisk och pedagogisk?

    - Tips på kurser som kan vara bra på att plugga innan?

    -Tycker ni att det är ett givande jobb?

    - är det ett yrke där varje dag ser lika dam ut eller möts man av nya saker?

    Jag skulle även kunna tänka mig att jobba och använde de kunskaper man får genom typ bemanningsföretag eller ams, går det att jämföra dessa två yrken?

    jag vill verkligen inte söka och plugga bara för pluggandets skull utan vill vara säker på att detta yrket kommer passa mig resten av mitt yrkesliv, finns det någon form av utveckling av arbetet?          

    Hjälp!?            
          

  • Svar på tråden Studie och yrkesvägledare
  • Äldre 4 Feb 14:19
    #2

    Hej Emeliesan!

    Haha, detta var den första tråden jag lade upp här på FL! Synd att ingen har svarat.

    Funderar du på att börja plugga nu till hösten?
    Vart ska du plugga och vart bor du?

    Jag hade tänkt söka till Malmö Högskola men genom Campus Varberg.  

    Nu har jag gått och funderat på att bli studie -och yrkesvägledare ett bra tag så har jag kommit fram till exakt samma saker som du. Att  vara pedagogisk, kunna se olika individer utifrån varifrån de kommer och att sätta sig in i samhället och världen, för att kunna vägleda så bra som möjligt!

    Ha det gott!  och hoppas att någon svarar! 

  • Äldre 5 Feb 08:57
    #4

    Hej!

    Kanske borde förklara för dig att Sebbe bara är ett smeknamn, sättet jag skriver på avslöjar nog rätt rejält att jag är tjej =)

    Det enda jag har hittat är lite mer info om själva yrket genom ams:

    Kopiera/Klistra in:  www.arbetsformedlingen.se/4.1d0780de11e44162f348000584.html%2FYrkeskompassen%2Fyrkesbedomning.aspx&sv.url=12.1d0780de11e44162f348000589

    Åh, grattis till bebis! 

    Jag tänker söka (och skulle bli extremt ledsen om jag inte kom in) nu till hösten, jag bor i Göteborg, därför tar jag genom Varberg eftersom det blir närmast. Tänker även söka Stockholm men kommer ha det som andrahandsval just pga av de där veckolånga mötena som infaller var 5: e vecka. 

    Jag skulle tipsa dig om att söka in redan nu, om detta är något du verkligen vill, sedan förstår jag ju att du inte kan börja eftersom du har bebis på g men då vet du iallafall att du kom in, och kan vara lite mer självsäker på dina betyg och meriter under året du väntar. Det är ju bara till att klicka i nej tack när antagningen är klar. Kommer du inte in, ja då vet du att du kanske borde se om du kan höja dit snitt eller något under det året du väntar. 

    Jag gjorde som du nämligen, jag kom på att jag kanske ville dethär precis innan ansökningarna skulle vara inne förra året men ville inte söka bara för sökandets skull, utan ville vara säker på att det är dethär jag vill så jag väntar ett år. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte sökte just bara för att veta "jag kom in förra året, antagningen har inte höjts, då borde jag komma in iår med" eller "jag kom inte in, vad kan jag göra under året för att höja mitt snitt? "

    Men jag är iockförsig i en situation, där jag "MÅSTE" komma in. (mitt jobb och tyranniske chef tar knäcken på mig)

    När det gäller arbetsdagarna och variation med dem så tror jag att det blir vad man gör det till. Man kan välja att se det som samma samma,  unge-gymnasium-klart-unge-gymnasium-klart....tex eller så kan man göra till något nytt med varje elev man ska vägleda vidare.

    Sedan är det säkert lite papper eller "administrativt" eller vad jag ska kalla det som man inte kommer undan men det är nog rätt skönt att ha det med eftersom det antagligen är att anpassa sig efter varje elev som tar på krafterna. 

    Jag har inte funderat så mycket på lönen men tycker det låter logiskt att man tjänar typ som en lärare, de ligger väll runt 25 000 nu men nu pågår det ju så mycket runt det då lärarna vill upp till runt 30-35 000. Sedan påverkas det ju så mycket beroende på vart man jobbar, privat eller kommunalt m.m. 

    Känner att jag får lugna mig nu...långt inlägg!

    Vad glad jag blir över att ha någon att bolla med!
     

  • Äldre 29 Aug 08:02
    #6

    Hej! Jag kom faktiskt in på programmet nu till hösten, jag börjar imorgon! Känner mig sjukt nervös!! Men absolut, jag ska försöka uppdatera! Hoppas allt gick bra för dig och att du och bebis mår bra!!

  • Äldre 23 Sep 07:11
    #10

    Hejhej! Tänkte bara uppdatera lite Nu har jag gått i skolan i ca en månad och tycker fortfarande att det känns helt rätt och att utbildningen verkar riktigt bra. Klassen verkar kanon och det är en fantastisk blandning av människor med olika erfarenheter i klassen, lärarna är duktiga, inspirerande och engagerade. Kursplanen samt det stödet vi får i vårt pluggande är jättebra. Om du fortfarande är sugen på syo utbildningen tycker jag du ska söka, tror inte du hittar bättre än såhär.

  • Äldre 2 Apr 16:00
    #14
    Linam01 skrev 2014-03-24 00:32:11 följande:
    Syvstudent.. Hur går det för dig med utbildningen? Jag ska nämligen söka nu snart till syv campus Varberg. Arbetar just nu heltid och kommer begära tjänstledigt om jag kommer in på programmet. Studievägledaren jag träffat här i Gbg berättade för mig att man troligtvis kan arbeta 1-2 dagar i veckan Alltså samtidigt som man studerar programmet. Är det möjligt? Har du kunnat jobba nåt samtidigt som du läser? Lycka till iaf.. :) Tacksam för svar! Hälsningar Lina

    Hej! Nu är inte jag "syv-student" men går den utbildning du tänker söka. Jag tror absolut att du kan jobba 1-2 dagar i veckan om du vill. Många i min klass som jobbar mer än så. Men det kommer nog vara enklare för dig att jobba kanske 3-5 dagar i veckan de veckor det funkar och inget alls vissa veckor. Jag tycker den här utbildningen verkligen går upp och ner hela tiden i fråga om hur mycket vi har att göra. Så blind inte upp dig på jobb1-2 dagar varje vecka utan se vecka för vecka hur det går. För som sagt när vi har mycket så orkar/vill/kan man inte jobba 1-2 dagar i veckan ens. Lycka till!
  • Äldre 7 Jan 22:28
    #25
    emeliesan skrev 2016-10-17 10:05:57 följande:

    Hej igen alla!

    Försöker liva upp tråden igen, kanske får något svar. Hur går det för er, är ni klara SYVare nu och hur har det gått med jobbsökandet isf? 

    Känner igen mig i FruSens inlägg ovan, jag har också i flera år nu grubblat och varit sugen på SYV-utbildningen men har inte vågat ta steget. Har redan studerat rätt länge (i hopp om att upptäcka vad jag vill bli när jag blir stor ) och har småbarn nu och vill inte studera 3 år till något som kanske inte leder till jobb...bor i Skåne och har hört att det ska vara tuff arbetsmarknad för SYVare här nere :/ 

    Så jag undrar helt enkelt vad er uppfattning är om detta, finns det jobb som SYV? Någon som har studerat och/eller fått jobb i landets södra delar?

    Jag tror verkligen att jag hade trivts väldigt bra med både yrket och själva utbildningen, så pass att jag kan tänka mig "börja om" på en ny utbildning men hålls tillbaks pga ovanstående funderingar..


    Hej! Nu var det längesedan du skrev men du kanske kollar in ibland. Jag är klar sedan i juni och alla i min årskull hade jobb innan de gick ut, jag jobbade fr.o.m. Tvåan. Nu gick jag i Varberg. Skåne, Sthlm är ju lite svårare eftersom det ligger närmare utbildningarna, men jag tror att det löser sig snabbt om man är strategisk med vart man lägger sina praktikplatser, ( ute i MYCKET god tid, nätverk nätverk nätverk!) och beredd att ha lite längre till jobbet under ett år, och med längre menar jag kanske en timmes resväg.

    Det är fortfarande brist på vägledare, vägledningscentrum kom till skolan i Varberg och till Malmö och marknadsförde. Jag fick upp mot 6-7 jobberbjudande en månad när det var som mest. Så vill du ha jobb behöver du inte oroa dig.

    Lycka till, jag tycker jag har värdens bästa jobb!
  • Äldre 6 Mar 12:44
    #30
    Festival78 skrev 2018-02-16 14:55:31 följande:

    Hej, hittade er här! Vad kul! Jag funderar på att söka till studie & yrkesvägledare nu till hösten. & undrar hur det har gått för er som redan är klar? Är det fortfarande stor efterfrågan på utb ? & kommer det att vara det när jag blir klar???? jag bor i Stockholm.

    Vad ligger ni för i lön om man får fråga & kobbar ni ute i skolor eller på andra ställen?

    Ja för mig har det tagit 40år att komma hit.. så grattis till er som kom på det så snabbt & hoppas ni trivs!

    Berätta gärna hur det är ute på

    Jobbet.

    Ha en fin fredag om nån ser detta ????


    Hej! Jag startade tråden för jättelängesdan men är nu klar Syv för några år sedan. Jag upplever att vi är efterfrågade på arbetsmarknaden. Det finns jobb men sedan handlar det om vad för slags jobb man vill ha. Att hitta ett arbete med sjyssta villkor är lite svårare tycker jag. Men att ha ett bra jobb direkt efter examen är inte svårt. Som efterfrågad på arbetsmarknaden har jag tillåtit mig själv att bli lite ?snobbig? tex ville jag ha jobb på EN skola, inte åka runt till flera olika. Jag vill kunna jobba nära pedagoger och annan personal på skolan. Jag vill ha nära hemmet etc etc. men många av mina kollegor gillar det jag ogillar så det är ju olika.

    Efterfrågan kommer alltid vara MINST i Malmö och Stockholm eftersom utbildningen finns placerad där. Kanske även Umeå, men tror bara de har distans...? Jag fick i Malmö genom campus Varberg och upplevde efterfrågan större Gbg än i Malmö.

    Jag jobbar på gymnasium. Det vanligaste är nog att man börjar inom skolans värld.

    Jag och alla jag ?känner? till från mitt avgångsår 2016, tjänar runt 30 000. Och då spelar ålder och tidigare arbetserfarenhet väldigt liten roll.

    Jag är inte inne här så ofta men skriv frågor om ni vill så ska jag se om jag kan svara er!
Svar på tråden Studie och yrkesvägledare