• Äldre 30 Jan 11:58
    25299 visningar
    31 svar
    31
    25299

    Studie och yrkesvägledare

    Hej,

    lite gammal tråd men jag undrar samma saker som TS så vill puffa för tråden :)

    Någon som började läsa detta nu i höstas eller har gått det tidigare/jobbar som syv idag? Undrar även hur utvecklingsmöjligheterna ser ut både vad gäller arbetsuppgifter men också löneutvecklingen?

    Vilken ingångslön kan man förvänta sig om man har några års arbetlivserfarenhet fast inom andra områden efter examen?

    Till TS (det var ett tag sedan du skrev här) men jag tror att det är viktigt att ha ett pedagogiskt och empatiskt sätt, att vara lyhörd och kunna ta olika sorters människor i olika stadier i livet. Vissa personer kanske är jättemotiverade, glada och lätta att ha att göra med, medan andra behöver ens hjälp på grund av tråkigare omständigheter. Så ett intresse för beteendevetenskapliga ämnen och hur människor fungerar tror jag är bra. Samtidigt är det nog viktigt att vara insatt i hur omvärlden ser ut, både lokalt, natonellt och mer globalt och hålla sig uppdaterad med samhällsutveckling- och förändringar.

    Just my two cents :)
     

  • Äldre 4 Feb 22:21
    #3

    Hej igen,

    vad kul att du svarade, det var det första inlägget jag någonsin gjort på FL Glad Men ja, jag hoppas på fler svar så småningom.

    Jag bor i Malmö så jag kommer plugga vid Malmö Högskola i så fall, men det blir nog inte nu till hösten. Väntar mitt första barn snart (BF 21:a feb Glad) och studierna är ju på heltid i skolan så jag tror tyvärr det blir svårt. Hade velat plugga på distans, och har sett att programmet ska finnas vid Umeå och Stockholm men då är det ändå flera veckolånga obligatoriska sammankomster varje termin. Tror jag får fundera under detta år och eventuellt söka in till Mah nästa höst. 

    Jag skulle dock också vilja veta mer om hur arbetsdagarna ser ut, tror du att det är mycket "samma" hela tiden? Visst träffar man olika människor med olika förväntningar hela tiden vilket i sig borde ge en viss variation, men ändå...Vad har du fått för uppfattning om det? Jag borde kanske själv gå och prata med en SYV, har du gjort det?

    Har du förresten någon koll på hur lönen kan se ut? Har kollat SACO, allastudier.se och mittyrke.se och där står rätt olika siffror :/ 

    Hör gärna av dig igen om du får höra/kommer på något mer, allt som har med yrket och utbildningen att göra är av intresse! Och uppdatera fram för allt om du bestämmer dig för att börja läsa.

    Lycka till, så får vi hoppas på fler svar snart!

     

  • Äldre 27 Aug 11:30
    #5

    Hej "Sebbe" :) Det var längesen, har inte blivit av att jag hängt så mycket här inne sen sist vi skrev. Förlossning och sen första tiden med liten bebis hemma har inte riktigt gett utrymme till det ;) 

    Det blev aldrig av att jag sökte till denna omgång, och är fortfarande inte säker på om det är detta jag ska satsa på nästa år heller :p Lite jobbigt att komma på vad man vill bli när man "blir stor". Kom du in på utbildningen förresten?

    Precis som du säger så är  det just blandningen av att ha mycket kontakt med människor och hjälpa dem men samtidigt få lite andrum i form av administrativa uppgifter som tilltalar mig med denna utbildning. Jag har inget emot att jobba administrativt, speciellt inte om man får varva det m annat. Och jag tror att man får variation beroende på vem man ska vägleda och i vilka frågor. Tycker verkligen det låter intressant fortfarande, så om du har lust får du jättegärna uppdatera när du gått utbildningen ett tag och berätta lite om den :) Jag hade blivit superglad, det behöver inte vara så mycket :) Tack på förhand!! 

  • Äldre 29 Aug 20:27
    #8

    Till Sebbe:

    Hej Sebbe, grattis :) Vad kul att höra att du kom in. Det kommer säkert bli intressant imorgon och gå hur bra som helst! Allt gick bra för oss och nu är vi hemma och myser Hjärta

    Tack snälla, uppdatera vid tillfälle :) Vi hörs!

    Till SYVstudent:

    Hej och tack så mycket för ditt engagemang!

    Jag har massa frågor till dig, hoppas det är ok :p Jag postar dem här så kan du ju svara vid tillfälle (behöver såklart inte svara på alla på samma gång...)

    Vad tycker du om utbildningen hittills, vad läser ni för något?
    Hur ser era dagar ut, hur långa är dem och hur många dagar i veckan är man i skolan ungefär?
    Är det mycket att plugga hemma, mycket grupparbeten?
    Tycker du att det är en svår/lätt utbildning och vad är det som är svårt i så fall? Vad är roligast?
    Har man mycket praktik?

    Vad har ni fått höra under utbildningen/vad har du fått för intryck av hur arbetsmarknaden ser ut efter utbildningen, lätt/svårt att få jobb?
    Var kan man mer få jobb förutom skolans värld, vuxenutbildningen, arbetsförmedlingen och liknande? Kan man till exempel jobba med rekrytering eller liknande områden också?

    Hur tror du att arbetsdagarna ser ut generellt för en SYVare? (speciellt om man jobbar inom de vanligare områdena typ skola och liknande, kanske svårt att svara på om det gäller andra arbetsplatser).

    Och slutligen får du jättegärna berätta vad du vet om ingångslöner och löneutveckling :) 

    Det blev en del... uppskattar din hjälp :) Tack på förhand!

     

  • Äldre 23 Sep 17:06
    #11

    Hejsan!!

    SYVstudent, tack för alla utförliga svar! Uppskattar din hjälp jättemycket och känner att jag fick veta mycket nytt om både utbildningen och jobbet som jag inte visste innan, har en del att fundera över nu ;) Och kommer faktiskt inte på nåt nytt att fråga för tillfället då jag fick så bra svar :) Men kanske hör av mig igen om det fortfarande är okej. 

    Sebbe: tack för din uppdatering, vad skönt att du trivs så bra! Jag har fått ett riktigt positivt intryck av utbildningen efter era svar och det lutar väl åt den nu tror jag även om jag funderar vidare till vårens ansökningomgång...

    Kommer ni på nåt mer så hör gärna av er, jag tittar in på tråden då och då :) 

    Tack igen båda två! :) 

  • Äldre 17 Oct 10:05
    #24

    Hej igen alla!

    Försöker liva upp tråden igen, kanske får något svar. Hur går det för er, är ni klara SYVare nu och hur har det gått med jobbsökandet isf? Glad

    Känner igen mig i FruSens inlägg ovan, jag har också i flera år nu grubblat och varit sugen på SYV-utbildningen men har inte vågat ta steget. Har redan studerat rätt länge (i hopp om att upptäcka vad jag vill bli när jag blir stor Tungan ute) och har småbarn nu och vill inte studera 3 år till något som kanske inte leder till jobb...bor i Skåne och har hört att det ska vara tuff arbetsmarknad för SYVare här nere :/ 

    Så jag undrar helt enkelt vad er uppfattning är om detta, finns det jobb som SYV? Någon som har studerat och/eller fått jobb i landets södra delar?

    Jag tror verkligen att jag hade trivts väldigt bra med både yrket och själva utbildningen, så pass att jag kan tänka mig "börja om" på en ny utbildning men hålls tillbaks pga ovanstående funderingar..

  • Äldre 16 Jan 13:57
    #26
    Sebbe skrev 2017-01-07 22:28:06 följande:
    Hej! Nu var det längesedan du skrev men du kanske kollar in ibland. Jag är klar sedan i juni och alla i min årskull hade jobb innan de gick ut, jag jobbade fr.o.m. Tvåan. Nu gick jag i Varberg. Skåne, Sthlm är ju lite svårare eftersom det ligger närmare utbildningarna, men jag tror att det löser sig snabbt om man är strategisk med vart man lägger sina praktikplatser, ( ute i MYCKET god tid, nätverk nätverk nätverk!) och beredd att ha lite längre till jobbet under ett år, och med längre menar jag kanske en timmes resväg.

    Det är fortfarande brist på vägledare, vägledningscentrum kom till skolan i Varberg och till Malmö och marknadsförde. Jag fick upp mot 6-7 jobberbjudande en månad när det var som mest. Så vill du ha jobb behöver du inte oroa dig.

    Lycka till, jag tycker jag har värdens bästa jobb!
    Hej Sebbe!

    Tack så mycket för ditt svar, vad kul att du är så nöjd med ditt val :)

    Det låter ju lovande ändå, måste jag säga. Får jag fråga vad du jobbar som idag, är det SYV inom skolan eller något annat?

    Tror du det kan vara en fördel att dessutom ha tidigare studier i pedagogik bakom sig? Hur tror du arbetsgivare ser på att man är lite äldre som nyexad SYV (runt 35), är det en stor nackdel? Känns som att det borde en fördel i just detta yrke :)  


    Vad tyckte du om utbildningen och innehållet, något du tyckte var särskilt svårt? 

    Slutligen, hur ser ingångslön och löneutveckling ut inom branschen? 

    Många frågor som vanligt, men nu är väl du kanske van vid det med tanke på karriärval Glad 

    Hoppas du vill svara igen, jag tittar in med jämna mellanrum :) 
Svar på tråden Studie och yrkesvägledare