• SYVstu­dent
    Äldre 29 Aug 11:35
    25403 visningar
    31 svar
    31
    25403

    Studie och yrkesvägledare

    Hej! Ramlade in på denna tråden av en slump. Jag studerar just nu till SYV på Campus Varberg. Börjar andra året nu på måndag. Så jag svarar gärna på frågor om utbildningen om ni har några :) 

  • SYVstu­dent
    Äldre 3 Sep 20:33
    #9

    Hej igen. Ja det var ett gäng frågor ;) Jag ska svara så gott jag kan. Kan bli ett långt inlägg. 

    Jag tycker att utbildningen är bra, jag har ju ingen direkt stor dröm att bli vägledare, så det är ju inte min drömutbildning om man säger så. Men jag trivs bra och det jag tycker mycket om med den är att man börjar fundera mycket kring vem man själv är. Mycket av det man läser är användbart i många olika områden.  

    Hittills har vi läst ämnen som kommunikation, sociologi, psykologi, samtalsmetodik, grunder i vägledning, identitet, etnicitet, kön och genus m.m. 
    De kurser vi har läst heter: Introduktion och kommunikation, Individ och samhälle, Den föränderliga människan och Vägledningens grunder.  Kursnamnen ger en hint om vad de handlar om. 

    Våra dagar är väldigt olika. Tror det skiljer sig en del från om man går i Varberg eller Malmö också. I början av varje kursstart träffas både Varbergs och Malmöelever på Malmö högskola. Då är det två-tre heldagar med föreläsningar. 

    Vi i Varberg har mycket grupparbeten så vi träffas på hemmaplan istället för i skolan. Det skiljer sig mycket åt från kurs till kurs hur ofta vi är i skolan. Men det är oftast sällan. Max tre dagar per vecka i perioder. Vissa föreläsningar ges på plats på skolan, vissa spelas in under föreläsningar i Malmö och läggs sedan ut på våran lärplattform på nätet så vi kan se dem hemma. Andra dagar vi är i skolan är dagar då vi har samtalsmetodik. Samtalsmetodik är då vi tränar på att hålla i vägledningssamtal med varandra i klassen och med lärare. De dagarna är oftast heldagar som börjar vid 9.15 och håller på till 17.00. De brukar ligga en gång per kurs ungefär. Vi har även haft mycket hemtentor istället för salstentor. 

    Än så länge tycker jag det är en ganska lätt utbildning. Har klarat av alla tentor och arbeten utan större problem. Det som jag tycker är svårast är den praktiska biten, att bli bra på att hålla i samtal. Det är svårt i början, och tycker fortfarande det är lite kämpigt. Men det är ju vad utbildningen går ut på att lära sig det och bli bättre hela tiden. Vi filmar samtal som vi blir examinerade på och som vi visar upp för våran klass. 

    Det roligaste är som sagt att man lär sig mycket om sig själv och att man genom de praktiska övningarna hela tiden blir bättre på att hålla i samtal. Jag tycker även om att det är mycket grupparbeten, då man får diskutera och reflektera mycket. 

    Vi har haft tre veckors praktik det första året. Nu i andra året ska vi ha 6 veckors praktik, uppdelat i två perioder. och det sista året har vi åtta veckors praktik, uppdelat i två fyraveckors perioder.  Så det är ganska mycket praktik. Men det är roligt att se verkligheten också då jag tycker att den skiljer sig mycket från det vi läser i teorin. Det är mycket administrativt arbete som man inte riktigt får veta så mycket om i skolan. Praktiken görs både i skolans värld och i verksamheter utanför skolan.

    Det jag fått höra är att efterfrågan på studie- och yrkesvägledare är inte enormt stor just här eller runt där utbildningen finns. Men jag har inte fått uppfattningen att det skulle vara så svårt att få jobb efter examen. Just för att det finns så många olika arbetsplatser där en SYV utbildning är relevant. Skolan, alltså grundskola, gymnasieskola, högskola, vuxenutbildningar, vägledningscentrum, olika coachingföretag, rekrytering, arbetsförmedling, försäkringskassan osv. Så det finns många olika arbetsområden utanför skolvärlden, men fokus på utbildningen ligger mest på skolan. 

    Arbetsdagar för en vägledare i skolan ser olika ut. Men tiderna är 8-16/17. Vanliga arbetstider alltså, om man arbetar heltid. Som vägledare styr man sitt arbete mycket på egen hand, man lägger upp dagen och planerar hur den ska se ut mycket självständigt. Jobbar man på en stor skola har man ofta ett par SYV kollegor, men arbetar man på en liten skola så är man ofta ensam vägledare där. Beroende på vilken tid på året det är har man olika mycket och olika uppgifter att göra. Samtal med elever och information ute i klasserna varvas med administrativt arbete. Det är vanligt att som vägledare i skolan ha två arbetsplatser, 50% på gymnasieskolan och 50% på en grundskola. Eller flera olika grundskolor osv. 

    Ingångslön och löneutveckling har jag inte så stor koll på men enligt lönestatistiken på allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/205-studie-och-yrkesv%C3%A4gledare-syv/ så ligger medellönen för en SYV på 34500/månad. Det skiljer sig mycket åt beroende på om man arbetar kommunalt eller privat, och i vilken kommun man arbetar. 

    Jag hoppas att du fått svar på det mesta och att du vet lite mer om utbildningen och yrket :)  

Svar på tråden Studie och yrkesvägledare