Inlägg från: Äppelpaj80 |Visa alla inlägg
  • Äppelpaj80

    Varför ökar diabetes?

    Typ 2 diabetes ökar för att vi äter onyttigt och går upp i vikt. Det öken mest i länder som Kina och Indien tydligen. Typ 1 diabetes är något annat, men antar att ts pratar om typ 2?!

  • Äppelpaj80

    Frank- Diabetes typ 2 får man inte för att man är gammal. Åldersdiabetes är inte speciellt vanligt och bland de som får det kan jag liva dig att det inte är de sunda, motionernade pensionärerna som drabbas.

  • Äppelpaj80

    Ts- Typ 2 diabetes ökar inte bland de som inte har råd att äta mat!! Det ökar bland de dem som har råd att äta och som äter samma skräp som vi i västvärlden. Att de är mer utsatta för diabetes är pga att de inte sen flera generationer levt på massa kolhydrater som jag förstått det? Deras kroppar blir kanske "chockade" av allt rent socker, kolhydrater osv.

  • Äppelpaj80

    Anonym- Du vet att det finns två typer av diabetes va? När du skriver diabetes och att dessa inte ska äta socker så antar jag att du syftar på typ 2? När man har typ 1 diabetes så har man insulin som man kan kompensera sockerintag med ganska lätt. Men det är bra för oss att äta så hälsosamt som möjligt med givetvis.

  • Äppelpaj80

    Anonym- Diabetes typ 2 beror inte enbart på dålig kost. Det finns en del normalviktiga människor med typ 2 diabetes och som äter bra, (halley Berry har tex typ 2 diabetes ) Men 90% är överviktiga vilket ju säger en hel del om vad som främst orsakar den.

  • Äppelpaj80

    Enanna- Nu får du hemskt gärna förklara vad du menar? Varför skulle inte en typ 1 diabetiker inte klara sig utan kolhydrater men en frisk människa göra det menar du? Ingen människa kan leva helt utan någon som helst kolhydrater. Däremot kan typ 1 diabetiker precis som friska tex gå på lchf diet. Troligtvis lär då diabetikern få för lågt blodsocker ibland och behöva äta lite druvsocker. Men annars funkar det fint. Sen blir man inte "botad" av att ändra matvanor som typ 1-à. Men man får bättre blidsockernivåer och sliter mindre på sin kropp om man äter bra.

  • Äppelpaj80

    Enanna- Jag vet inte om det är så? Har inte riktigt förstått det där med att typ 1-or skulle få ketoner av att äta lite kolhydrater? Man anpassar ju sitt insulin efter vad man äter och man har ju ändå grunddosen av insulin kvar även om man bara äter ost en hel dag tex. När jag åt lchf behövde jag vissa måltider inte ta något extra insulin alls men jag hade ju hela tiden min grunddos på ca 20 enh kvar. Jag tror inte att det funkar så att man måste äta kolhydrater för att ta insulin för oavsett vad man äter så behöver man insulin. När man har magsjuka ska man ju fortsätta ta sitt grund insulin men man behöver ju inte äta något så länge bs ligger bra och inte blir för lågt?!

  • Äppelpaj80
    enanna skrev 2012-09-19 06:45:47 följande:
    Aha, då antar jag att du har tur när det kommer till hur din diabetes fungerar, eller så är det andra som har otur Glad Alltså diabetiker utvecklar ju också så kallade svältketoner snabbare än andra eftersom det inte finns lika mycket reserver av socker och insulin (antar jag). Det här är faktiskt den del av diabetes jag har svårast att förstå, så jag förstår din frågan, men vet i alla fall att  det är så här även om jag inte förstår varför. Vad jag vet har flera läkare har förklarat för flera olika personer att man som diabetiker MÅSTE äta vid varje måltid för att inte få ketoner, också fast man är sjuk, och att det är jätteviktigt att man äter så mycket att man kan ta korttidsverkande insulin utöver det långtidsverkande.

    Det är jätteintressant att läsa att du faktiskt inte behövde ta något insulin för jag har fått det inpräntat så noga hur viktigt det är att dottern äter fast hon är sjuk och hon utvecklar ketoacidos väldigt snabbt fast sockret är normalt om hon inte äter, också fast hon skulle vara frisk i övrigt har detta varit ett problem. Detta har också gällt vuxna bekanta med diabetes, att de fått inpräntat i sig hur viktigt det är att äta tillräckligt hela tiden, även om jag inte vet ifall det varit ett problem för dem när de inte gjort det.

    Har du någon gång mätt om du fått ketoner när du varit utan att äta? För vissa tar det ju jättelänge att utveckla några ketoner alls medan en annan (som min dotter) kan få ketoacidos på bara några timmar. Men om du inte märkt av det har du ju knappast haft farligt mycket ketoner i alla fall - och mår man inte dåligt av det och är vuxen behöver man kanske inte vara så försiktig.

    Ursäkta ot här i tråden men känner att detta är en viktig disskusion.

    Jag förstår att du vill vara försiktig när det kommer till din dotter, det skulle jag med vara.
    Jag vet att läkare sagt något liknande till mig alltså att man snabbare utvecklar ketoacidos om man har brist på insulin i kroppen. Men det hör ju inte ihop med vad man äter? Med dagens insuliner mpåste man inte alls äta varje måltid. Jag känner diabetiker som hoppar över sin frukost varje dag, eller middag för den delen. Det funkar väldigt bra. Det man brukar säga och också sagt till mig är att det är bra om man äter frukost lunch middag och helst mellanmål för att det oftast ger ett jämnare blodsocker om man äter lite och oftare. Men det har inget med insulinbrist att göra.
    Jag vet väldigt många typ 1 diabetiker som äter lchf. Strikt lchf, och gjort i flera år vissa. De tar sitt basinsulin varje dag och ev lite korttidsverkande och de har inte ketoner. I våras åt jag lchf och tog då mitt basinsulin i pumpen och lite extra till maten ibland. Oftast täckte mitt basinsulin 20 enh per dygn upp för min måltid och då behövde jag inte ta extra. Det var måltider med väldigt lite kolhydrater som tex sallad och kyckling.

    Det där med att man måste äta när man är sjuk stämmer inte heller. :-O Man MÅSTE ta insulin eftersom man annars får insulinbrist då kroppen alltid utsöndrar socker även du inte äter något. Men då räcker det med att man tar sitt långtidsverkande insulin. Varför säger dem att du måste ta just korttidsverkande insulin? Huvudsaken är väl att man har insulin i sitt system? Du bör nog kolla upp detta med någon utöver din läkare för dottern som vet mer om insulin. Ibland har läkare ingen koll alls är min erfarenhet. Hon ska ju inte behöva tvingas i mat bara för att när hon inte måste äta? :-/
  • Äppelpaj80
    enanna skrev 2012-09-19 06:15:19 följande:
    Ja nå, lite tillspetsat beskrev jag ju det - blir så på forum när man svarar på något så knäppt som inlägget jag citerade, sry. Vad jag menar är att en diabetiker ofta måste äta kolhydrater i tillräcklig mängd varenda måltid för att kunna ta tillräckligt med insulin och inte utveckla insulinbrist och riskera ketoacidos. Förstås är en del mera känsliga än andra så många kan säkert klara sig på en lchf-diet medan andra inte kan det.

    En i övrigt frisk människa som drabbas av kortvarig sjukdom, typ feber och magsjuka, kan ju klara sig nästan helt utan att äta något alls medan en diabetiker fortfarande måste få i sig sina kolhydrater, tillräckligt för att kunna ta insulin som vanligt Glad

    Korrektion här med alltså. En diabetiker måste ta sitt insulin vid magsjuka eftersom kroppen utsöndrar socker även när man inte äter. Men man måste absolut inte äta mat!! Bara om man får lågt blodsocker behöver man äta.
  • Äppelpaj80
    sär skriven skrev 2012-09-19 13:04:07 följande:
    Min son får alltid lågt socker vid magsjuka. Tarmen tar inte upp någon näring och han sjunker som en sten, även utan insulin. Men det går ju inte att stänga av insulintillförseln helt, han måste ju ha insulin och då får man mata upp sockret med allt möjligt; isglass, chips, coca cola...

    Jag får också alltid lågt socker vid magsjuka. Innan jag börjat spy sjunker det som en sten och jag måste dricka läsk , trycka i min druvsocker osv. Väldigt obehaglig. Tar din son långtisverkande sprutor förresten?
     
    Men det jag menade var att man inte MÅSTE äta mat. Om man har bs på 6 och har insulin i systemet, antingen bas insulin eller korttidsverkande så måste man inte äta mat för att man måste ta korttidsverkande insulin.
  • Äppelpaj80
    enanna skrev 2012-09-19 14:55:11 följande:
    För min tös stämmer det inte. Om hon bara får långtidsverkande insulin, eller bara basal nu när hon har pump, så kan hon utveckla ketoacidos trots normalt blodsocker jag förstår inte varför det är så och HAR frågat experter men det är tydligen för komplicerat för att en lekman ska kunna förstå. När hon är sjuk är det viktigt att hon äter vid varje måltid och det är det första de frågar om det går så långt att jag måste ringa sjukhuset för rådgivning. Det samma har varenda diabetesläkare (specialist alltså) och diabetessköterska sagt både åt mig och andra barns förälder och åtminstone två vuxna diabetiker jag känner. Förstår att det kan vara olika och möjligen är min dotter väldigt känslig (hon kan utveckla ketoacidos på ett par timmar) men varenda expert jag haft att göra med har alltså sagt just det här att man måste äta mat för att kunna ta korttidsverkande insulin, att det är jätteviktigt.

    Bra att det fungerar för dej och andra, tydligen är det otroligt olika, har erfarenhet också av det jag beskriver så jag vet att det inte bara är något de säger.

    Tack för att du gjorde det klarare dock, tydligen var det inte så enkelspårigt som jag framställde det från början eftersom det finns såna typ 1:or som klarar sig med endast basal.

    Ketoacidos skulle jag nog också utveckla på några timmar om jag var helt utan insulin. Det tror jag gäller de flesta med typ 1. Det finns ganska få typ 1 som klarar sig med endast basinsulin. Däremot kan man klara sig på det OM man inte äter kolhydrater, eller extremt få som vid lchf.

    Blir nyfiken på hur detta har visat sig på din dotter att hon måste äta vid varje måltid? Har hon alltså haft normala blodsockervärden och ändå haft högt antal ketoner i urinen? Man tycker att det borde räcka med att hon tar insulin utan att äta mat om hon ligger för högt i bs? Så gör ju jag med ganska ofta. 
  • Äppelpaj80

    Ja sa inte att dina erfarenheter var fel för det var först nu du skrev om dina eller någon annans "erfarenhet". Du har inte själv ännu skrivit om dina erfarenheter av din dotter utan bara vad läkaren sagt. Vilket lät helt galet i mina öron. Jag känner nämligen många typ 1 or varit på info möten och kollat mycket info själv om diabetes och aldrig hört talas om att man som frisk kan få ketoacidos om man inte äter mat? Men jag ber om ursäkt eftersom jag verkat ha haft fel. Jag trodde inte man kunde få ketoacidos om man tagit basinsulin och hade normala bs värden. Alltså under 7-10 i bs. Jag måste verkligen höra med min sköterska om detta eftersom hon aldrig sagt något om det. Jag vet att man som magsjuk kunde få ketoacidos om man inte tar insulin men inte när man tagit insulin.

  • Äppelpaj80

    Jag har också pump. Förstår att det är läskigt. :-/ Ni kämpar på bra ni som har barn med denna sjukdom. Det måste vara tufft.

  • Äppelpaj80

    Enanna- Ingen fara jag lät säkert lite besserwisser i mitt inlägg, det var inte meningen. Ibland är det svårt att uttrycka sig rätt i ord. Angående vad som orsakar diabetes typ 1 så vet de ju inte med säkerhet vad som orsakar men som du skrev är troligtvis virus eller stark stress som kan trigga igång det. Sen finns det ju en ärftlig faktor som vi i Norden har lite högre frekvens för har jag hört? Vi har ju flest typ 1 fall i världen efter Finland.

Svar på tråden Varför ökar diabetes?