Svar på tråden Fifty Shades Of Grey - Reflektioner?
 • Lör 3 nov 2012 19:50
  16308 visningar
  142 svar
  Inlägg från SweetNilam Visa alla inlägg
  142
  16308

  Fifty Shades Of Grey - Reflektioner?

  Oh, en tråd för mig! Har lyssnat på första delen, på svenska och lyssnar nu på andra delen, på engelska. Måste säga att jag lägtar efter att Julia Dufvenius läser in den andra (och tredje) delen också. Inte för att jag har svårt för engelska, utan för att hon är så mkt bättre på att läsa inlevelsefullt.

  Nåväl. Har skrivit recension av den på min blogg. Klipper in lite:

  Som den sucker jag är för kärlekshistorier vill jag ge den 5 av 5, då kärlekshistorien innehåller alla delar som sig bör i en kärleksroman. Ur jämställdhetsperspektiv vill jag ge den 2 av 5 då den underkastar kvinnan mannen och spelar på mannens bestämmanderätt, samtidigt som den visar en möjlighet att som man verkligen förtrollas av en kvinna, men också det är lite för könsstereotypiskt. Den skildrar kvinnlig njutning på ett säreget sätt, ett sätt som kanske inte alltid är uppnåeligt- men piedestalen som det sätts på känns lite väl som ett hora/madonnakomplex - kvinnan är antingen älskad eller älskarinna, främst är det mannen som inte har förmåga att skapa romantik runt kvinnan utan ser henne som en enbart sexuell varelse. Det är lite för mycket Twilight-drama över den. 

  /.../

  Skildringen är ärlig och härlig på alla de sätt, och det finns olika djup att möta boken på. Som tidigare nämnt tas den kvinnliga njutningen till höjder som inte alltid är uppnåeliga och de framtälls lite för... lätt. Sedan är hora/madonnakomplexet rätt framträdande och det är i och för sig intressant då det ställer mannen i en sämre dager än kvinnan, men fortfarande används kvinnan för att frånta mannen hans ansvar för känslomässiga yttringar och det känns inte okej att kvinnan används som en symbol eller ursäktande för något mannen skapat sig själv. Att kvinnan används som sexuell symbol är inte okej, och det är undertonen i hela boken- och okej, det finns olika nyanser att möta boken med. Helt klart läsvärd- eller som jag rekomenderar- lyssningsvärd!

  "The duality implies that women must assume subservient roles, either as madonnas to be protected or as whores to be punished by men" Wikipedia

  Så, intressant bok och skilding men den sliter mig i två delar.  Å ena sidan kärleksjistorien vilken jag är total "sucker" av- liksom i Twilight- å andra sidan detta glorifierande av kvinnan som madonna eller hora (okej, hora är inte glorifierande någonstans- men benömninen används i enlighet med hora/madonnakomplexet hos män)

 • Lör 3 nov 2012 20:34

  Jag har vänt ut och in på mina tankar och jag tycker verkligen det. På alla de komplexa sätt förstås. Ju mer jag läser om hora/madonnakomplexet, ju mer känns det som E L James baserat en trilogi på fenomenet. Det är ju en strategi i komplexet, att tilldela kvinnan mer makt= Madonna, men se henne som en sexuell njutningsvaelse= hora

 • Lör 3 nov 2012 22:09
  PrimitivMan skrev 2012-11-03 21:57:49 följande:
  Det är kanske tvärtom. Att det är horan som har makt. Som är den fria kvinnan med makt över mannens njutning. Snarare madonnan som är reducerad till att vara ett föremål för männens fantasier. Den rena fina kvinnan satt på en pidestal.
  Självklart. Tänkte inte tvärt om. Oavsett är det hora/madonnakomplext. Tycker jag. Och jag förstår inte varför kvinnan ska sättas på oidestal och ses upp till som det rena och sköna...
Svar på tråden Fifty Shades Of Grey - Reflektioner?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...