• skogsvitter

    Blir anknytningen otrygg eller på annat sätt skadad av detta?

    Ja givetvis kan detta skada anknytningen allvarligt.

    Detta barn verkar ovanligt envis och ger sig inte i första taget, med andra ord är det något positivt och han kämpar in i det sista för sin trygghet och sin anknytning.

    Men om inte föräldrarna omgående tar tag i och förändrar sitt förhållningssätt rejält så kommer han obönhörligt att utveckla en undvikande otrygg anknytning. Han kommer så småningom sluta skrika och sluta gråta. Och är det riktigt illa. Då är det redan för sent.

  • skogsvitter
    Antilopen skrev 2012-09-28 22:29:03 följande:
    Herregud så hemskt, jag blev alldeles kall när jag läste din trådstart :( hur kan man svika sitt barn så, genom att totalt ignorera det, lämna det alldeles ensamt och inte komma vid gråt? Nej det överstiger mitt förstånd. Jag vet inte om jag hade pratat med min kusin för jag är nog tyvärr för feg. Men hade inte pallat umgås med dessa människor mer!
    Nej jag fattar inte heller. Föräldrar som gör detta mår inte själva bra, utan saknar fundamentala instinkter. Oftast har de själva en otrygg anknytning, och förmår inte se och/eller bemöta barnet så som sig bör.

    Att just dessa föräldrar inte förmår bemöta sitt barn endast när det gäller vid sömnsituationer tyder ju på att det finns en risk för att föräldrarna själva inte fick sina behov tillgodosedda just när det gäller sömnen. Deras inlärda mönster talar om för dem att de ska ignorera istället för att svara, det är helt omedvetet för dem. Eftersom de inte vet annat. På så vis förs otrygg anknytning vidare i generationer, tills någon aktivt bryter mönstret.
  • skogsvitter

    Det är såklart jättesvårt att veta hur man ska ta upp en sådan här sak, man får känna av. Det beror ju väldigt mycket på hur den andra personen är, vilken sorts relation man har och hur pass man kan prata med varandra.

    Du kan tex välja att formulera det som att du under en längre tid varit orolig, och att du nu läst mer om detta med att barn får gråta ohört under långa stunder och känner att du vill prata med dem om det. Förklara att man numera vet att det är något som på sikt skadar barnets utveckling. Du behöver inte krångla till det med begrepp som otrygg eller anknytning om inte den andra personen alls är insatt i sådant. Många tycker att sådana begrepp är flummiga och oseriösa. (I själva verket är det ju även hjärnans fysiologiska utveckling som skadas, så det handlar inte "bara" om anknytningen, allt hänger ihop.)

    Om de försvarar sig med att de alltid annars är lyhörda, ger närhet osv så förklara att det inte spelar någon roll i längden om de konsekvent alltid ignorerar vissa signaler, de bryter sakta men säkert ner honom. Men att det kan vara anledningen till att han faktiskt är så pass "envis" och inte har gett upp ännu. Tryck på att det är något positivt att han ännu inte tystnat utan fortfarande är "bråkig" som de kanske tycker, och visa på att det därför finns utrymme för dem att här och nu skapa en förändring till det bättre (och då genom att börja lyssna på honom även kring sömnen).

  • skogsvitter
    obZen skrev 2012-10-02 22:57:36 följande:
    Jo, det fick jag men det gick inte som jag skulle önska. Är dessutom väldigt försiktig av mig och rädd för att göra övertramp.

    Min kusin sa att dom inte hade något val eftersom situationen blivit så desperat och att jag också skulle ha gjort som dom om "jag haft det likadant". Visste väl inte riktigt vad jag skulle svara på det men sa till slut att det finns andra vägar att gå.

    I vilket fall som helst så kan man säga att samtalet inte direkt gav något. Han är helt övertygad om att barnet inte tar någon skada och vad jag än säger eller gör så står han fast vid det. Lite svårt att då försöka få honom att sluta använda CIO eftersom själva grunden till att inte göra det är att det är skadligt/respektlöst.


    Bra att du pratade med honom i alla fall och faktiskt sa vad du tyckte! Ibland kan det ju ta ett tag för saker och ting att "sjunka in" och man kan ju hoppas att du ändå sådde ett frö som fick honom att kanske börja reflektera lite kring det. Dessutom hamnar många i försvarsställning först, ingen vill ju göra "fel" i synnerhet inte med sina barn, men så småningom inser de att det låg något i det. Nu har han ju ändå hört att det finns alternativ, alla vet ju inte det.
Svar på tråden Blir anknytningen otrygg eller på annat sätt skadad av detta?