• Polyanna

    Ang lika klädda ?

    Jag har tvillingflickor på tre år som är lika till utseendet (inte enäggs men folk tror det). Jag förstår absolut inte varför jag skulle klä dem lika, det skulle kännas absurt - de är ju olika individer med olika personlighet (och smak när det gäller kläder)! Jag såg på en dokumentär om fyrlingar (fyra flickor) i Storbritannien. Mamman åkte till USA och träffade fyrling-flickor som var lite över tjugo år och bland de absolut första råd de gav den brittiska fyrlingmamman (som hade fyraåringar) var: sluta klä dem lika!! Se dem som individer! Hon började sedan klä flickorna olika och de levde upp och blev mycket gladare. Att klä flerlingar lika är inget som för det mesta gynnar barnen, utan handlar bara om att de vuxna vill känna sig speciella. Och säkerhetsskäl? Vilken dålig ursäkt!! Dessutom blir det lättare för omgivningen att inte blanda ihop dem, vilket stärker tvillingarnas/flerlingarnas känsla av egen identitet.

  • Polyanna

    Om de vill ha samma kläder ska de självklart få ha det! Det jg vänder mig emot är att systematiskt klä dem lika - jag kan bara inte förstå på vilket sätt det skulle gagna dem. Allt uttryck för egen vilja och att välja själv tycker jag är extremt positivt.

  • Polyanna
    Vinterankan skrev 2013-02-18 13:30:47 följande:
    Jag har som sagt inte tvillingar själv men tvillingar som är kompis med min dotter och kan faktiskt bli rätt irriterad när mamman skickar hit dem i lika kläder, varken jag eller min dotter klarar av att se skillnad på dem då vilket helt klart försvårar för oss. Om min dotter tillexempel ska ge båda tjejerna varsin sak så kan hon säga till den ena. Det här är till dig och den andra är till den andra flickan. Om det är någon som gör något dumt så kan jag inte berätta för mamman vem det var för jag kan inte se det. När de ska städa efter sig så får de uppgifter vad de ska städa och då kan jag inte hålla koll på att de gör det de ska för jag vet inte vem som är vem. Problemet finns även där när de har nästan likadana kläder men inte exakt. Andra tvillingparet hon leker med har alltid olika kläder och där kan både jag och dottern se skillnad och kalla personerna vid namn. Det har faktiskt gått så långt att jag slutat att bjuda hem de tvillingar som har lika eller nästan lika kläder. De får komma om mamman frågar men. Helst vill jag att min dotter leker hos dem. Eller allra helst med de andra tvillingarna där hon med hjälp av kläderna kan se vem det är hon leker med.
    Jag förstår dig, Vinterankan. Jag tycker inte att man genom att klä sina tvillingar i samma kläder ska "uppfostra" andra vuxna i att lära sig se skillnad på dem (tveksamt om det ens funkar). Genom att klä dem olika underlättar man för alla i deras omgivning att veta vem som är vem (tvillingarna förstår ju inte att det ibland bara är kläderna som gör att andra kan skilja på dem, men jag kan lova att de är glada över att någon "ser" skillnad). På vår förskola har personalen (och barnen) lärt sig att skilja på våra tvillingar trots att de har olika kläder. Det är knappast så att vi talar om för dem vem som har vilka kläder på morgonen. Men andra föräldrar som i det här fallet tycker jag inte man kan begära att de ska kunna skilja på lika klädda tvillingar - de träffas ju knappast varje dag. Kärnan är att tvillingarna ska känna att de är olika individer, det är ju främst för deras skull, för deras utveckling man inte vill att de ska blandas ihop. Forskningen tyder på att tvillingar ofta tror att de är halva eller samma som den andra eller en del av en person, även långt upp i skolåldern. Jag kommer i alla fall att försöka motverka det med mina tvillingar.
Svar på tråden Ang lika klädda ?