• Charlotte45

    Akupunktur, någon 40+ som provar?

    Hej
    Vi har en dotter på knappt två år sedan tidigare som kom till "spontant" när jag var nästan 45. Nu har vi försökt i nästan ett år att få till ett syskon. Mina FSH och LH är bra, men inte AMH.

    Efter en hel del funderande och läsning av "The infertility cure" av Randine Lewis bestämde jag mig för att prova akupunktur. Jag går sedan en par veckor hos Marietta Thunström. Hon verkar bra, men jag undrar ändå hur andra på forumet upplever akupunktur och kinesiska örter? Jag trodde att man skulle få en puls- och tungdiagnostik och mer individanpassad behandling. Är det så att Marietta är specialiserad på dem som får IVF och liknande.

    Finns det någon därute som går hos henne, eller hos annan akupunktör i Stockholm, UTAN att kombinera med IVF, dvs någon som hoppas att det ska gå vägen "spontant" men med litet boost från akupunkturen?

    Tacksam för era erfarenheter!

  • Svar på tråden Akupunktur, någon 40+ som provar?
  • Lime123

    Hej! Är 41 år nu och fick en liten son i april, mitt första barn. Ville så gärna bli mamma och bestämde mig för att öka mina chanser på alla sätt jag kunde. Läste också The Infertility Cure. Samt en bok om kost och fertilitet - The fertility diet. Dammsög nätet på all info jag kunde hitta om forskning och knep att bli gravid. Var väldigt stressad över hela situationen och stressad över att vara stressad, eftersom det sägs att det är lättare att bli gravid om man är lugn och harmonisk. Och hur lätt är det är man hoppas varje månad... Kom i alla fall fram till att det var ett par saker jag tror på kunde öka mina chanser - och bestämde mig för att satsa på dem. Dels lade jag om min kost. Minskade på mjölkprodukterna, slutade dricka kaffe, tog kosttillskott - mivi total, nattljusolja och extra b-vitaminer. Samt gick till en akupunktör, som hjälpt några jag känner med både PMS problem, menssmärtor och med att förbereda kroppen att bli gravid. Vad som hjälpte och om jag kunnat bli gravid ändå är ju svårt att säga, tog också pergotime månaden innan jag blev gravid, så det kanske också spelade in. Men det jag tyckte var bra med akupunkturen var att mina menscykler faktiskt blev längre - från 22 dagar till 25-26 dagar. Jag blev väldigt lugn och avslappnad efteråt. Hon fick mig också att ta tempen varje morgon och föra in den i ett diagram. Genom att göra det lärde jag mig mycket om min egen kropp och hur jag skulle tolka kroppens signaler. Tror på att man genom akupuntur kan öka blodcirkulationen i och runt livmodern samt att rätta till små obalanser i kroppen. Och därmed öka chanserna att bli gravid. Tycker om den kinesiska medicinens holistiska synsätt och tro på att kroppen kan läka sig själv. Samtidigt finns det gynekologiska problem som inte en akupunktör kan lösa, så jag gick också till en vanlig gynekolog, en jag haft i många år och som jag gillar, men han är traditionell skolmedicinare och tror inte på akupunktur, vilket var lite synd. Hade känts bättre om han och akupunktören kunnat samarbeta. Men det är nog svårt att hitta en sådan gynekolog. När jag blev gravid hade vi försökt i 9 månader, och jag hade varit sjukskriven för utbrändhet en del av den tiden, så i min värld är lillkillen ett litet mirakel. Jag fortsatte också med akupunkturen fram till vecka 15, för att minska missfallsrisken. Det här är mina erfarenheter, men jag tycker det är viktigt att du bildar dig en egen uppfattning och känner efter vad som känns bra för dig.

  • Upp i det blå

    Jag har gått hos Marietta och sedan hos Sofie Lagercrantz . Hos S "tog" akupunkturen rejält och satte igång mycket i min kropp. Jag drack även örter, kokta. S kollar av puls och tunga och tar sig tid. Man är enda patienten. Det som sist och slutligen hjälpte mig efter nästan ett års försök var antagligen Levaxin och Adrecomp. Redan andra cykel hade jag rejäl ÄL sekret och kände att funkar det inte nu så kommer det aldrig att funka. Jag plussade:) nu sitter jag däremot och väntar på kromosomodling (pga avvikelse ej förenat med liv)pga dåligt kub. Är i v 19 och riskerar att behöva avbryta sent. Så ingen jätteglädje kan man säga. Är 39 år och detta är mitt andra barn. Lycka till

  • Charlotte45

    Tack för era erfarenheter.

    Jag har nu gått på akupunktur under en cykel, men det hjälpte inte första gången, fast det hade jag inte trott heller, men man blir ändå ledsen. Jag har egentligen inte känt något i kroppen av akupunkturen utom möjligen att jag blir hård i magen dagarna närmast efter. Min menscykel har blivit längre, 27 och 32 dagar, så det är väl bra.

    Jag försöker tänka positivt, men ändå gnager tanken att det är mina ägg som är för dåliga och gamla (AMH 0,2...) och att det kan akupunktur inte hjälpa mot... Men med sådana negativa tankar blir det nog svårt att bli gravid.

    Någon mer därute som kan berätta om erfarenheter och framförallt om hur många cykler som behövdes för er del.

Svar på tråden Akupunktur, någon 40+ som provar?