• Äldre 29 Oct 17:01
    1165 visningar
    1 svar
    1
    1165

    Att skrika sig till sömns?

    Hej!
    Riktigt små barn skriker för att uttrycka att de behöver något. Det kan vara mat, rena blöjor, sällskap eller kroppskontakt. Det kan förstås också vara att de har ont någonstans.
    När barn blir lite större, men innan de kan prata, använder de också skriket för att uttrycka protest och egen vilja.
    Du undrar om själva skrikandet är farligt och det kan man inte säga att det är. Men om skriket är uttryck för att barnet saknar något väsentligt så är det naturligtvis inte bra om det inte finns någon som lyssnar på barnet och försöker undanröja sådana farhågor.
    När barnet , som er lilla flicka, är 6 månader vet man kanske oftast att hon har fått mat, hon har torra blöjor och hon verkar inte ha ont någonstans. Då kan det handla om att barnet börjat vänja sig vid att alltid ha kroppskontakt med mamma eller pappa och vaknar så fort denna upphör. Självklart är det skönt för barnet med ständig kroppskontakt och det har då blivit en vana och man kan säga att vaknandet också blivit en vana.
    För att åtgärda detta, vilket man förr eller senare måste göra. När bestämmer föräldrarna och jag tycker att när föräldrarnas nattsömn blir alltför störd så finns det anledning att bryta barnets vana.
    Detta bör alltid ske i samförstånd mellan föräldrarna och med en metod som båda är överens om inte skadar barnet.
    I ert fall tror jag att ni ska börja nu och låta henne sova i egen säng. Gå in till henne när hon vaknar och skriker och lägg ner henne igen. De första nätterna kommer detta beteende att få upprepas massor med gånger så den förälder som tar ansvaret bör kanske ordna så att han/hon kan sova nästa dag.
    Men var envisa och hjälp varandra så kommer hon snart att sova längre sammanhängande tid. Det ska inte vara någon vits med att vakna på natten helt enkelt. Gulla inte för mycket, spara det till dagtid, så kommer hon snart att fatta galoppen utan att ta någon skada. Se till att hon ätit ordentligt på kvällen.
    Obs att detta inte innebär att hon ska lämnas skrikande långa stunder utan att ni går in lägger ner och går ut igen. Och upprepar detta de första nätterna.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark

     

Svar på tråden Att skrika sig till sömns?