Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Hemska utbrott

    Hej!
    Jag tror det ligger mycket i dina funderingar om att hans ännu bristfälliga förmåga att uttrycka sig med ord gör att han uttrycker saker på annat sätt i stället och då är det inte så lätt att förstå vad det handlar om.
    Däremot tycker jag att du ska sluta leta efter tecken på att han inte skulle vara som andra barn.
    I stället ska du hjälpa honom med hans utbrott så att han inte slår sig, och det ska du göra även om han inte vill. Så här små barn behöver inte i första hand ord och förklaringar utan att man sätter gränser med kroppen. Dvs man tar dem i famn och håller fast dem när de skriker och slår sig och inte vill någonting. Då kommer det avslappnade stadiet fortare och fortare och han lär sig på sikt att hantera sin kroppsliga ilska. På sikt kommer orden som en hjälp att uttrycka frustration och andra känslor.
    Språkinlärningen är en mycket energikrävande period för barnet och de kan hantera detta lite olika. En del visar successivt vad de lär sig andra håller det mesta inom sig tills de exploderar i ord och meningar. Att ett barn på ett tidigt stadium får tillgång till flera språk är något som brukar vara enbart till fördel och inte påverka barnet i någon negativ riktning. 
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Hemska utbrott