Inlägg från: ardath bey |Visa alla inlägg
  • ardath bey

    handpenningen vid husförsäljning

    Det finns inget lagreglerat om handpenning.

    Handpenningen är egentligen ett sätt för säljaren att försäkra sig om att ha pengar för att täcka kostnader för försäljningen om köparen häver köpet. Man kan ju tänka sig att köparen ångrar sig och då har säljaren t.ex. en mäklarräkning att betala, då kan handpenningen användas till det.

  • ardath bey
    Butterscotch skrev 2012-11-06 14:09:30 följande:

    Jaha, så då måste man tänka på att reglera även det i avtalet med mäklaren nästa gång man ska sälja en lägenhet... Bra att veta.

    Mitt tips vad gäller handpenning: säkerställ att mäklaren inte betalar ut denna till säljaren innan hela köpet är klart. Det skulle man kunna tro är en självklarhet, men inte... några bekanta till mig blev av med över en halv miljon på grund av det. Säljaren drog sig ur innan affären var klar och hade ingen lust att betala tillbaka någon handpenning.

    Om inte säljaren kunde visa på nån särskild kostnad pga hävt köp så hade hen ingen rätt att behålla handpenningen.
    Särskilt om säljaren häver! Stäm på pengarna, en halv mille är ju mycket!
  • ardath bey
    erimother skrev 2012-11-06 13:56:39 följande:
    jag pratade precis med en jurist som är expert inom fastighetsförsäljning och han ber'ttade att det inte är mycket man kan göra om mäklaren har bestämt att "nu är det tvist och nu tänker jag inte betala ut pengarna"....det låter helt orimligt i mina öron att en mäklare bara kan bestämma över mina pengar, men så är det

    Men det är ju inte bara dian pengar utan en lägenhet ni varit flera ägare på? Då kan jag förstå om mäklaren inte vill bara betala ut till en av er.
  • ardath bey
    Butterscotch skrev 2012-11-06 14:56:06 följande:

    Jo de försökte förstås få tillbaka pengarna men utan framgång. Säljaren fick nåt töntigt straff (typ blev frihetsberövad i någon månad kanske) men pengarna var borta så så var det med den saken...

    Arschle
Svar på tråden handpenningen vid husförsäljning