Forum Inaktiva: Dietisten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Gröt och välling

  Tor 6 dec 2012 22:05 Läst 1864 gånger Totalt 2 svar
  Visar endast inlägg av Dietist Gunilla - Visa alla inlägg
 • Tor 6 dec 2012 22:05 #1

  Visst överlever man som liten kille utan gröt och välling. Det som är bra med "industrigrötar och -vällingar är att de är järnberikade. Och små barn som växer kan ha svårt att få tillräckligt med järn. Men järn finns i många andra livsmedel. Blodpudding som du brukar servera som lunch ibland, är t ex en väldigt bra källa! Om man äter frukt och grönsaker med C-vitamin till maten, så tar man upp järnet som finns i maten betydligt bättre. C-vitamin finns t ex i broccoli, blomkål, vitkål, röd och gul paprika, apelsin och jordgubbar.

  Mjölk är näringsrikt, men innehåller inte järn. Många barn dricker onödigt stora mängder mjölk och äter också mycket ost, vilket bidrar till mättnad och att man kanske inte äter tillräckligt av andra livsmedel som innehåller järn. Högst en halv liter mjölk inklusive fil och yoghurt är lagom för små barn. En dl mjölk kan bytas mot 1-2 skivor ost.

  Kanske finns det några nyttiga frukostflngor som din son skulle gilla att få till mjölken vid frukost - med t ex skivad banan eller annan frukt eller bär? Eller varför inte mixa till en smoothie? Mjölk + banan + lite koncentrerad apelsinjuice (+ havregryn eller strö müsli över)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll