Inlägg från: Fanny b |Visa alla inlägg
  • Fanny b

    Är djur och människor lika mycket värda?

    Jag tycker den här frågan är komplicerad. För som samhället ser ut är människor har större värde än djuren, men individuellt kan djurägare tycka att deras djur är mer värdefulla än personer de knappt/ inte alls känner. Beroende på vilken relation man har enskilda personer så kan också individer tycka att ens djur betyder mera än personer man känner.

  • Fanny b
    Amarians skrev 2012-12-21 14:34:42 följande:
    Ja och nej, det beror på vad det handlar om!

    Jag kan anse att djur är mer värda då man kan avliva de vid en svår sjukdom osv men människor får lida..

    Om man ska hårddra det alltså.. 

    Håller med om det första, det beror på vad det handlar om. Generellt tror jag inte människor överlag alltid priorieterar människor i situationer där det står mellan att hjälpa en människa och köpa något till en själv.
  • Fanny b
    MissEofc skrev 2012-12-22 13:25:46 följande:
    Har funderat på det där.
    Om ett hus brinner, du får chansen att rädda antingen en liten hundvalp eller en bebis (du har inga band till nån av dom) antar jag att dom flesta väljer bebin utan att tveka.
    Men om en okänd unge och min älskade hund var instängda skulle valet bli mycket svårare.

    Jag tror att det är bara i teorin människor tänker på att rädda den som man tycker är mest värd. I verkligheten så tror jag de flesta bara skulle våga ge sig in i ett brinnande hus om man har band till den som finns där inne. Som hundägare tror jag alltså man generellt inte tänker "barnet är mindre värt än min hund, så jag struntar i barnet", utan man tänker; "Min hund finns där inne, jag måste rädda den. I ett exempel där bara barnet är inne i det brinnande huset tror jag de flesta som inte har band till barnet inte riskerar sina egna liv för att rädda ett främmande barn.

    Enda undantagen från denna regel kan jag tänka mig är föräldrar, som vet hur mycket barn kan betyda för den, deras förståelse för hur barnets föräldrar kommer att känna sig om barnet dör i branden, tror jag denna grupp kan försöka samla mod till att rädda främmande barn. Samma sak med djurägare. 

    Jag tror generellt inte de flesta anser att människor är mer värda än djur eller något annat som de har intresse för. T ex säg att man får välja mellan att få pengar till en utlandsresa eller att samma summa kommer skänkas till välgörenhet. Man får då veta att denna summa kommer rädda x antal människoliv från svält eller liknande. Tackar man ja till resan så visar man att resan är viktigare är dessa personers liv.

    Jag tror att de flesta skulle tacka ja till resan, just för att personer man inte känner har ett mindre värde än personer man känner. Sedan tror jag det handlar om vilken relation man har med med sin famil/vännerjEn djurägare kan t ex känna att relationen med djuret är mera värd än relationen med x släkting.

    Även icke djurägare som inte är så förtjusta i barn kan värdesätta relationen med en kompis mera än relationen med ett barn som finns i ens släkt.          
Svar på tråden Är djur och människor lika mycket värda?