• Anonym (ledsenArbetsmyra)

    Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus

    Hej på er gott folk,

    Jag är en 33 årig arbetsmyra med medelmåttig utbildning, jobb och eget företag. Vi är vå vuxna i familjen och ett barn. Vi är båda utlandsfödda. Det som jag är mycket avundsjuk på är att mestadels av svenskarna ärver hus och fastigheter av sina mor och far föräldrar. Det tycker jag är så tufft att ta ett lån på 2.5 miljoner kr för att köpa sig ett hus timm mig och familjen. Medans alla jag känner har ärvt 300tkr här och 600tkr där... Sedan är jag en arbetsmyra och vet att jag får jobba hårt för det men ngnstans går jag runt och hoppas på att ngn snäll gammal barnlös tant ska lämna en slant åt oss... Lika naivt som att spela på lotto eller triss som jag då int gör. Inte säker jag ngn arg fientlighet här utan mer ödmjukt bekänner hur avundsjuk jag är. Hur tufft det är att komma hit som invandrare som barn och jobba och jobba och jobba men ändå inte ens komma i närheten av dessa rikedomar som svenskar har. Jag skulle kanske kunna ansöka om ngt stipendium, men där känner jag att det finns folk som har det värre.
     Vi bor i en trea i Götet och ganska nära stan. 
    Jag vet att invandrare från mellanöstern har 5-6 barn och jobbar ihop, bor ihop och köper hus ihop. Men eftersom vi kommer från Tjecken så är det lite annorlunda för oss. Vi har ingasläktingar alls i Sverige. Däremot tänk då vad vi får bistå ekonomiskt med 1000-2000 kr per månad ner till släkten... Det är också tufft. men dom blir så jäkla glada!

    Ville bara säga att "ni" svenskar eller ni invandrare med massa syskon och en stor pizzeria, ni som har redan rikedomar - ni har det lättare. Och hade det inte varit bostadsbrist så hade det kanske uppfattats annorlunda av mig. Nu känns det som om jag måste köpa större boende... för vi väntar barn nr 2.

    God Fortsättning.        

  • Svar på tråden Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus
  • Topcom

    Att man som svensk. "Mestadels" ärver villor och flyttar tillbaka till barndomshemmet är inte direkt sant. Visst händer det någon enstaka gång, men inte heelt vanligt, så du har ingenting att vara svartsjuk på.

  • Allante

    Arv o gåvor är geografiskt betingade - lidingö östermalm djursholm saltsjöbaden
    bellvue limhamn skanör falsterbo  - örgryte billdal osv är det vanligare än ett
    genomsnitt och mycket vanligare än bergsjön rosengård runkeby 

  • solosss
    viseversa skrev 2012-12-26 19:59:34 följande:
    Oj känner inte en enda som kommer ärva hus och det du snackar om ts.
    Inte jag heller, vet ingen som ärvt eller kommer ärva hus. Däremot upplevde en bekant drömscenariot, han fick ärva runt en mille av en avlägsen, okänd släkting. Sånt man inte tror skulle hända! 

    Annars känns det som att invandrare här i Sverige hjälper varandra betydligt mer än svenskarna gör, jag har velat starta eget i flera år men får inte ta lån pga för låg kontantinsats och annat som behövs, men samtliga turkkioskägare och pizzabagare här i trakten har fått låna pengar av släkten. Det är jag fett avis på. 
  • Bling1975

    Mina vänner är alla i 30-40-årsåldern och bor i hus eller lägenhet i Stockholmsområdet. Än så länge är det ingen som har ärvt sina hus eller några stora summor pengar. Föräldrarna lever fortfarande och för de flesta lever även delar av mor- och farföräldrarna. Umgås du med ganska gamla människor?

    Där de äldre har gått bort så har föräldrarna ärvt men då det är ett par syskon som ska dela och en stor del av pengar från hus-/lägenhetsförsäljning går till fastighetsskatt med tanke på att nästan hela summan räknas som vinst så är det inga jättesummor. Visst har vissa barn fått en del via sina föräldrar men då pratar vi kanske max 100.000 kr som har gått till renovering eller en kontantinsats på en första lägenhet.

    Alla här har lån på mellan 1 - 5 miljoner på sina boenden. Man får vara glad att man har ett bra jobb så man har råd att betala av på lånen.

  • Anonym

    Nej, jag som svensk känner inte heller någon som ärvt hus och känner inte alls igen det du skriver. Det fungerar inte alls så där. Man ärver inte sina mor- och farföräldrar för det första. Många gamla har fler än ett enda barn/barnbarn. Sedan är det ganska vanligt att gamla människor inte orkar bo kvar i huset utan flyttar till lägenhet. Oftast är villor ägda av äldre inte i toppskick, man har inte orkat och haft råd att hålla efter. Blir alltså inte jättebra betalt, sedan är pensionen så låg att pengar från en husförsäljning måste gå till hyra för en lägenhet. 

    Min erfarenhet som det oftast går till: En gammal person som har en villa dör, villan är gammal och nedsliten, man säljer villan billigt och 2-3 barn får dela på summan. När man säljer en villa går en ganska stor del till skatt och även ska mäklaren ha betalt. 

  • Little Ms Chatterbox

    Mestadels?!? 
    Jag tror inte jag känner någon som har fått ärva sin bostad av föräldrarna och några 300tkr eller 600tkr är det definitivt inte tal om de som har fått ta över någon bostad av föräldrarna, då är det ofta lån som medföljer eller så är huset ett ruckel och måste rustas upp för kanske den summan. 
    Här vi bor kostar husen 250-450tkr, att ta miljonlån, då blir det en gård med skog eller mark till och det är inte så många som är intresserade av att ta över. 
    Eller jo nu kommer jag på en, han och tjejen fick ärva huset efter hans far som dog i en bilolycka. Fadern hade en försäkring på huslånet att vid ev frånfälle skulle banken ta förlusten på lånet så killen blev skuldfri på huset. Killen hade säkert behållet sin far i livet än huset. Killen valde att ganska snart sälja huset, fick ca 200tkr för det. Pengar som han la på sitt hus och sig själv.


  • Vitamin

    Vi är fem medelålders syskon och har alla jobbat ihop våra pengar själva och lånat för att köpa hus och bilar.
    Båda våra föräldrar lever och bor i vårt barndomshem. Ingen av oss syskon har således ärvt en spänn.
    I Sverige lever de flesta länge och de flesta sitter dessutom kvar på det de äger även efter att den ena föräldern går bort.

    Jag är 48 år och känner ytterst få i min ålder som hunnit ärva sina föräldrar.
    Så om TS anser så många hen känner har ärvt sina hus, undrar jag hur gammal TS är? Ca 60 år eller äldre?

  • LängtansBlåaBlomma

    Mina mor- och farföräldrar och de flesta i deras generation, har hus som barnen får ärva - ja. Men de har arbetat hårt för detta, de har jobbat och slitit i alla år utan vabbdagar, låga möjligheter till hjälp vid sjukdom och svackor. En del generationer bakåt har byggt sina egna hus, börjat från början precis som du. Visst har vi tur som kan ta över, men många hus är små och omoderna och behöver renoveras för dyra pengar. Många har dessutom många syskon och då måste man köpa ut varandra om man vill ha huset som bostad.
    Var inte avis, du har ju chansen nu att ge dina barn och barnbarn en grund att stå på.


Svar på tråden Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus