• Anonym (ledse­nArbet­smyra)
    Äldre 26 Dec 19:41
    12905 visningar
    85 svar
    85
    12905

    Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus

    Hej på er gott folk,

    Jag är en 33 årig arbetsmyra med medelmåttig utbildning, jobb och eget företag. Vi är vå vuxna i familjen och ett barn. Vi är båda utlandsfödda. Det som jag är mycket avundsjuk på är att mestadels av svenskarna ärver hus och fastigheter av sina mor och far föräldrar. Det tycker jag är så tufft att ta ett lån på 2.5 miljoner kr för att köpa sig ett hus timm mig och familjen. Medans alla jag känner har ärvt 300tkr här och 600tkr där... Sedan är jag en arbetsmyra och vet att jag får jobba hårt för det men ngnstans går jag runt och hoppas på att ngn snäll gammal barnlös tant ska lämna en slant åt oss... Lika naivt som att spela på lotto eller triss som jag då int gör. Inte säker jag ngn arg fientlighet här utan mer ödmjukt bekänner hur avundsjuk jag är. Hur tufft det är att komma hit som invandrare som barn och jobba och jobba och jobba men ändå inte ens komma i närheten av dessa rikedomar som svenskar har. Jag skulle kanske kunna ansöka om ngt stipendium, men där känner jag att det finns folk som har det värre.
     Vi bor i en trea i Götet och ganska nära stan. 
    Jag vet att invandrare från mellanöstern har 5-6 barn och jobbar ihop, bor ihop och köper hus ihop. Men eftersom vi kommer från Tjecken så är det lite annorlunda för oss. Vi har ingasläktingar alls i Sverige. Däremot tänk då vad vi får bistå ekonomiskt med 1000-2000 kr per månad ner till släkten... Det är också tufft. men dom blir så jäkla glada!

    Ville bara säga att "ni" svenskar eller ni invandrare med massa syskon och en stor pizzeria, ni som har redan rikedomar - ni har det lättare. Och hade det inte varit bostadsbrist så hade det kanske uppfattats annorlunda av mig. Nu känns det som om jag måste köpa större boende... för vi väntar barn nr 2.

    God Fortsättning.        

  • Svar på tråden Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus
  • Anonym (Dora)
    Äldre 27 Dec 09:52
    #61

    Jag undrar vilka kretsar du umgås i för jag känner ingen i min egen ålder som ärvt hus eller pengar. Möjligen någon arbetskamrat som är 50-60 år gammal vars mor eller far har gått bort och där man ärvt en summa pengar eller ett fritidshus som man delar med sina syskon. Men som sagt, då är dom människorna också i övre medelåldern själva och har väl det som man behöver ordnat för sig redan.

    Jag är 30+ och mina vänner har nästan alla köpt hus nu, för dyra pengar. Eftersom vi bor i Stockholmsområdet de flesta av oss så har vi väl lagt mellan 2,5 och 5 miljoner skulle jag tro. Ett par har gjort "bostadskarriär" genom att vara med vid ombildning eller köpa nyproducerat och sedan flytta inom något år. Men annars är vi födda i fel generation, vi kan inte göra samma vinster som våra föräldrar kunnat göra. Min mans föräldrar exempelvis köpte första bostadsrätten på 70-talet för 2000kr 2rok. Bytte 7 år senare mot 3rok som kostade 55000kr. Den såldes i början av 90-talet för 475 000kr varpå de köpte hus för 675 000kr som idag är värt ca 3mkr. Vi sena 70 och 80-talister har inte riktigt samma chans att göra den resan. Men vi prioriterar boendet och tycker tydligen att det är värt det. Man börjar inte heller med att köpa hus utan skaffar barn och gifter sig innan. Sen när ekonomin är stabil, man närmar sig 30 och känner att man har råd så kommer husköpet. Så har det i alla fall varit för oss. 

  • Anonym (Dora)
    Äldre 27 Dec 09:55
    #62

    Avundsjukan är för övrigt inte konstruktiv. Du verkar ha det fint ändå med jobb och bostad och du kan till och med hjälpa dina släktingar med en slant. Var glad för det! Känn glädjen i att hjälpa dina medmänniskor och njut av tak över huvudet. Och en vacker dag blir du säkert belönad, om kanske inte i pengar. What goes around comes around.

  • Anonym (Moa)
    Äldre 27 Dec 09:59
    #63

    Jag är svensk.
    Uppväxt i villa med mamma som hemmafru.
    Vi hade sommarstuga, två bilar.
    Vi var tre barn och en hund.

    Men inte var vi rika. Pengarna la mina föräldrar på boendet och på att kunna ha mamma hemma och ta hand om oss barn (detta var på 60-80-talet).

    Mina föräldrar har hela tiden fått ta lån för att finansiera renoveringar av huset och sommarstugan.
    Visst kanske det blir en slant över den dag de inte finns längre, men vi är ju tre som ska dela på det.   

           

  • Anonym
    Äldre 27 Dec 11:02
    #64
    Primrose skrev 2012-12-27 01:50:16 följande:
    Ps. Jag kan ju också berätta att min mormor (som inte hade något min mamma kunde ärva) arbetade i nästan 60 år ( ofta dubbelt). Hon fick inte ens ta en en erbjuden lärlingstjänst (som hon blev erbjuden pga att hon visade begåvning) som kartriterska i stadshuset, eftersom den var obetald. Hennes föräldrar sa att hon måste lönearbeta i stället. Hon var då 14-15 år gammal. Hon arbetade sedan med okvalificerade jobb fram till 72 års ålder (hade så låg pension att hon kände sig tvungen att jobba några år till efter pensioneringen vid 67 år).
    Så, TS, du borde kan läsa på litet om hur folk egentligen har haft det i Sverige i en mycket nära historia. Det skulle, eventuellt, kunna ge dig litet perspektiv på tillvaron.
    Anonym skrev 2012-12-27 05:42:45 följande:
    Okunskapen är stor om hur svårt livet varit här i Sverige, även vi svenskar har blivit itutade att vi är världens rikaste istället för att få veta vår historia. Samtidigt lever människor fortfarande som upplevt världskrigen och mycket fattigdom. Tyvärr är svenskar ett tyst folk...

    De flesta svenskar kommer från arbetarklassbakgrund.


    Sverige var ett väldigt fattigt land fram till 70-talet.

  • Anonym
    Äldre 27 Dec 11:17
    #65

    Även invandrare kan väll ärva pengar av släktingar i Sverige eller från andra delar av världen.
    Vi är en svensk medelklass familj men inte har vi ärvt ett bostadshus. Vi har ärvt en landställe och en del pengar. Det beror inte på att vi är svenskar utan på att medelklassen i Sverige blir större och att fler har mer pengar. Det finns många infödda svenskar utan den möjligheten.

    Även om det inte riktigt hör hit tror jag att detta med välbeställda släktingar kommer att göra att klassklyftorna ökar. Lönen kommer inte att ha samma betydelse. Mina barns uppväxt påverkas av att deras mor och farföräldrar även är med och stöttar. De sparar till barnens framtida bostad och körkort vi får även pengar om vi ska köpa en ny bil eller till en resa. Även om vi skulle kunna klara oss själva får vi hjälp och det ökar bara barnens standard. Vi kommer troligtvis att ha betalt av våra lån när våra barn ska köpa hus och ärver vi något då kan det gå direkt till barnen. Det blir en uppåtgående spiral av mer pengar. Medan de som inte har denna möjlighet kommer på efterkälken. Lösningen på problemet har jag inte men det krävs att något görs för att inte öka klassklyftorna oavsett härkomst eller nationalitet.

  • Anonym (Ovanl­igt!)
    Äldre 27 Dec 11:43
    #66

    Jag är född och uppvuxen i Sverige, av svenska föräldrar och min man har samma bakgrund. Fast med skillnaden att jag kommer från medelklasshem och han från överklass. Vi bor i hus som vi har köpt, både hans och mina föräldrar bor också i hus. Mina bor kvar där jag växte upp och har inga planer på att sätta sig i lägenhet ännu. Ingen i vår bekantskapskrets har fått överta sina föräldrahem gratis. Knappt någon som har flyttat in i föräldrahemmet alls faktiskt! Den enda som har gjort det hade två syskon som skulle köpas ut för en varsin tredjedel av marknadsvärdet. Så hon har ju ändå inte fått nåt hus gratis. TS verkar tro en massa utan ha belägg för det.

  • Anonym
    Äldre 27 Dec 11:49
    #67
    Anonym skrev 2012-12-27 11:02:09 följande:

    De flesta svenskar kommer från arbetarklassbakgrund.


    Sverige var ett väldigt fattigt land fram till 70-talet.


    Du skämtar väl? Sverige slutade vara ett fattigt land långt innan 70-talet om du inte menar 1870. Absoluta toppen låg väl mellan och efter världskrigen då vi kunde dra fördel av att inte vara inblandade men ändå besitta både teknik och naturresurser som andra behövde
  • Anonym
    Äldre 27 Dec 11:54
    #68

    Men sådär är det ju inte. Mina föräldrar har god ekonomi, men inte har jag fått ärva för det. De lever och har hälsan, och jag är glad för det. Jag tror och hoppas att de lever lääänge till. De kommer att sälja sitt fina hus och resa och leva upp en del pengar och satsa en del i något fint seniorboende kanske. Jag har två barn och har lån på banken, 2,5 miljoner. Annars hade vi inte kunnat bo i hus.

  • Äldre 27 Dec 12:04
    #69

    Jag hoppas du driver med oss.

    Jag känner mestadels "svenskar" och ingen av dessa har fått ärva ett hus! Nej vi arbetar självklart hårt och tar det där lånet på 2,5-3 miljoner för att köpa oss ett hus till familjen. Det är den verkligheten som jag tror de flesta lever i.

  • Anonym (Stina­)
    Äldre 27 Dec 12:04
    #70

    Jag och min man har pratat om precis detta Ts tar upp. Våra föräldrar har bra jobb men har arbetat hårt för att komma dit. Dock har de gjort bostadsaffärer som vår generation inte kommer göra. De köpte sina hus 1980 i Göteborg för ca 1/7 av vad de är värda idag och de har betalat av sina lån. Detta har möjliggjort för oss att köpa villa i Göteborg (för ett helt annat pris såklart) men med god hjälp av våra föräldrar. Detta hade inte gått än på många år för oss om det inte vore för våra föräldrar. Vi har idag själva bra inkomster men man behöver mycket kapital vid villaköp i storstäderna. Så jag förstår hur du tänker Ts.

Svar på tråden Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus