Inlägg från: Fanny b |Visa alla inlägg
  • Fanny b

    Min hund blir tokig när det kommer folk!!

    emmalie skrev 2013-01-17 15:11:55 följande:
    Vi möter inte så mycket hundar. Hon brukar busa av sig med grann hunden ibland och det funkar bra. Men dock kan jag ju inte påstå att jag får hennes fulla uppmärksamhet hela tiden. Det är lite samma som när det kommer folk hem. Hon blir så otroligt glad när hon ser hundar så hon kan knappt bärga sig..
    Dock använder hon väldigt mycket ögonkontakt som tex när man öppnar ytterdörren så springer hon aldrig ut så fort den öppnas utan hon sätter sig och väntar på ett "varsegod".

    Vi aktiverar henne inte så värst mycket mentalt faktiskt. Hon brukar nöja sig ganska bra med att springa av sig här ute på våra stora ytor och även i skogen som vi har intill.

    Har du några bra tips på hur jag kan aktivera henne mer mentalt?

    Även om hon nöjer sig genom att bara springa av sig utomhus så skulle hon trivas med att få mental träning. Det är svårt att beskriva det, men jag märker själv hos mina hundar att de liksom blir mer harmoniska efter fått mycket mental träning. Om du har möjlighet så kan rekommendera dig att gå en kurs i grundlydnad till våren, denna träning och de intryck hon får på en kurs ger bra mental stimulans. Samtidigt som du får verktyg till hur du ska hantera din hund i de situationer som nämns i ts.

    Andra former av mentalträning är aktiviteter där hunden får använda sin nos. Det kan handla om att den ska spåra, söka upp en person i skogen. Genom att bara kasta ut småbitar av godis på en större yta, inomhus/utomhus, får hunden mental stimulans när den letar upp dessa bitar. Du kan ta hundens favoritleksak, visa den för hunden, se till att hunden inte ser vad du går, och sedan gömma leksaken. Sedan får hunden leta efter den. I början lägger man leksaken där hunden lätt hittar, i takt med att hunden blir duktigare på detta kan man lägga leksaken på svårare ställen.

    När det gäller ditt huvudsakliga problem kan det lösas med att hunden går till ett visst ställe och lägger sig när det ringer på dörren. Detta kan läras in genom att någon ringer på dörrklockan, sedan visar man hunden till den specifika platsen, och ger den en godbit där. När hunden förstår att den ska gå till sin plats kan man säga åt den att lägga sig. Kommer det personer på besök innan hunden lärt sig detta kan man hjälpa den på traven genom att när det ringer på dörren, lugnt kallar till sig hunden och går denna plats med hunden.

    Hunden får inte sedan lämna platsen och hälsa på gästerna förrän den är lugn. Det som är viktigt i sådana här fall är att man själv är lugn, vilket inte alltid är så lätt. För blir man stressad/ivrig så känner hunden detta.  Utan  när man hör ljudet av dörrklockan kan man själv, i början, ta det väldigt lugnt.  Långsamt resa sig, om man sitter ned. Långsamt gå emot ytterdörren. Om man är rädd för att den person som ringer på ska hinna gå kan man säga till vänner/släkt eller skriva en lapp på dörren att pga hundträning så kan det ta tid innan dörren öppnas.
                
Svar på tråden Min hund blir tokig när det kommer folk!!