• Äldre 28 Jan 20:23
    8065 visningar
    157 svar
    157
    8065

    Genusteorin - en kort sammanfattning

    Kvinnor har historiskt varit förtryckta, och är det fortfarande i många primitiva samhällen. Feminister kämpar för kvinnors jämlikhet. Målet för feministerna är en fullständig jämställdhet. Resultatet måste mätas, och målet är exakt jämn fördelning av kvinnor och män på alla positioner i samhället, i alla yrken, och exakt lika stora inkomster. Så länge inte ett 50/50 resultat i könsfördelning och exakt lika inkomster är uppnått, är jämställdheten ofullkomlig. Här är också underförstått att kvinnor är förtryckta, så länge inte målet är nått.


    Det kan konstateras att dom nordiska länderna är dom mest jämställda i hela världen, med Sverige som nummer ett. I vårt land finns ingen som helst formell diskriminering mot kvinnor i lagstiftning, i utbildningsväsende eller i yrkesliv. Således borde jämlikheten anses som fullständig och målet vara uppnått.


    Dessvärre finns fortfarande många områden, där resultatet är långt ifrån det önskade. Exempelvis yrken som gruvarbetare, pilot och sopkörare är totalt dominerade av män, till mer än 95 procent. Å andra sidan är yrken som förskollärare och undersköterskor dominerade av kvinnor till mer än 95 procent. Även andra områden är starkt köns-polariserade, det finns till exempel inte en enda kvinnlig världsmästare i schack. Inom starkt konkurrens-motiverade områden är skillnaden speciellt tydlig, i företagsstyrelser och andra maktpositioner.


    I detta läge kan man tänka sig att observerade skillnader i nämnda yrkesval och annat helt enkelt är naturliga skillnader mellan kvinnor och män. Men detta kan vissa feminister inte acceptera, därför att det betyder att den absoluta, numerära jämställdheten aldrig kan uppnås. Den fullständiga, absoluta jämställdheten måste nås! Eventuella naturliga skillnader kolliderar med målet.


    Här är på sin plats att konstatera att dom flesta feminister är humanister och socionomer. För en socionom är alla problem sociala problem. Det finns inget problem som inte har en social orsak. Och varje problem har en social lösning. Alltså är naturligtvis också en ofullständig jämställdhet ett socialt problem. Med en social lösning. Orsaken till kvinnors och mäns olika yrkesval är social – att dom socialiseras in i en könsroll, som sedan begränsar och styr deras yrkesval. Härav följer den kraftiga könspolarisering som finns i många positioner i samhället.


    Lösningen på problemet är då social – att motverka socialisering i könsroller. Eftersom könsroller kan observeras i låg ålder, är tydligen denna socialisering mycket stark. Barn i låg förskoleålder uppvisar könsroller. Som, enligt genus-teorin, inte kan vara medfödd. Således måste den sociala ingenjörskonsten ingripa mycket tidigt, för att kunna förhindra denna starka, sociala könsrollspåverkan. Härav följer att alla barn mycket tidigt måste underkastas en motverkande, social påverkan för att undvika att socialiseras in i en könsroll. En könsroll som långt senare i livet kommer att styra deras val av utbildning, yrke och karriär. Och därmed också befästa traditionella könsroller.


    Detta är nödvändigt för att uppnå en fullständig jämställdhet. Om det verkligen är så att inga skillnader finns mellan könen. Om det finns skillnader, då faller naturligtvis hela genus-teorin platt.

  • Svar på tråden Genusteorin - en kort sammanfattning
  • Äldre 31 Jan 15:17
    #61
    Fridayyy skrev 2013-01-31 12:09:17 följande:
    Jag kan ju svara för mig själv. Jag vill inte bli en sådan som jämt strävar efter ett bättre jobb eller mer avlönat, jag tror inte jag blir lyckligare av det. Jag har därmed ingen ambition idag i alla fall att skaffa ett annat jobb. Kanske det blir annorlunda om några år. Män blir mer itutade att deras lön styr hur folk ser på dem.
    Nej, precis som manga män.

    Där jag jobbar lägger majoriteten ner betydligt mer tid pa jobbet än medelpersonen och det gäller bade män och kvinnor.  Dock sticker jag ut som den enda kvinnan som har barn och det tycker jag är lite synd. Jag tror att fler kvinnor hade stannat inom mitt yrke om det inte hade varit en sa oerhört stor press att prestera under den tid som sammanfaller med smabarnsaren.
  • Äldre 31 Jan 15:21
    #62
    Elit skrev 2013-01-31 13:29:47 följande:
    . Faktum är att en kvinnas utseende är den bästa predikartorn på hennes mans inkomst och sociala status. Bättre än hennes utbildning, intelligens, arbete etc. Eftersom både män och kvinnor vet detta innerst inne så kommer det fortsätta vara så här. Kvinnor kommer gör det de kan för att se unga och vackra (fertila) ut och män kommer försöka skaffa sig pengar och social status. Det är lika dant i alla kulturer över hela jorden och varit det i alla tider. Biologi.
    Men du är medveten om att genus-teoretiker kommer att hävda att det beror på samma patriarkala strukturer över hela jorden? Inte biologi?

     
  • Äldre 31 Jan 15:29
    #63
    Elit skrev 2013-01-31 12:03:39 följande:
    Ja, det är ju det som är intressant. Genom att utgå från att det är deras män som tvingar dem tror jag man dels omyndigförklarar kvinnor dels bortser man ju från det personliga ansvaret för sina handlingar. Jag personligen anser att även kvinnor kan ta ansvar för sina egna handlingar även om inte genusfeminister delar denna åsikt.

    När det gäller "allt för dyr barnomsorg" etc. så tror jag problemet snarare är att man gjort det svårare för kvinnor att vara hemma med sina barn genom att exempelvis ta bort sambeskattning och låga bidrag till den som vill vara hemma.
    Klipper och klistrar lite från en annan tråd.

    Mamman är hemma med sina barn: Detta är en intressant fråga men vi vänder på den lite: Varför väljer kvinnor att vara hemma med sina barn i större utsträckning än män? När vi tittar på kvinnor som arbetar deltid så uppger ungefär 97-98 % av de som är hemma med sina barn att de är det frivilligt och att de inte heller vill gå upp i arbetstid. Särskilt vanligt är detta bland välutbildade kvinnor i tjänstesektorn och akademiker. Något lägre är det hos arbetarkvinnor där 85 % är hemma frivilligt och inte heller vill gå upp och arbeta mer. Detta kan rimligen förklaras med (detta är min förklaring) att de tjänar mindre, oftare har en partner som också arbetar inom industri och således inte har lika mycket pengar så valet att vara hemma bli ekonomiskt tuffare.
    En undersökning av United minds visar att 70 % av kvinnorna skulle vilja vara hemmafruar och enligt Sverigemamman 2010 (9000 mammor tillfrågade) ville skulle över hälften vilja vara hemmafruar och 2/3 skulle vilja tillbringa mer tid med sina barn. Det verkar som kvinnor är hemma med sina barn eftersom de vill det.
    www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/FEB0FF252.../$file/Arbetstider_2009.pdf

    Detta skriver även Steven Pinker som är professor i psykologi på Harvard.

    "Mödrar har generellt starkare känslomässiga band till sina barn än vad fäderna har. Det här är sant för samhällen världen över och förmodligen så varit alltsedan de första däggdjuren såg dagens ljus för ungefär två hundra miljoner år sedan. Som Susan Estrich uttrycker saken: "att vänta sig att den kopplingen mellan kön och föräldraskap ska brytas är som att vänta på Godot"... Kvinnan inte bara ammar barnet, hon är också mer engagerad i barnets välbefinnande och sätter större värde på att umgås med barnet (71) Kvinnor är även mer lyhörda för gnälliga spädbarn och är mer omtänksamma mot barn (35)."


    Naturligtvis ska kvinnor ta ansvar för sina egna handlingar, men jag tror inte att man ska underskatta den inverkan som normer och det sociala systemet har pa vara val. Jag har bott i ganska manga länder och det är intressant att se hur homogent folk väljer utifran var de bor och oftast är de rätt nöjda med med de val de gjort. Sambeskattningens vara eller ickevara är ju ett typiskt exempel pa hur staten styr människor at det det ena eller andra hallet. Det är klart att man kan leva som ogift i Tyskland, men da tvingas man i princip bekosta skattesubventioner för de par som valt att gifta sig, vilket kan bli väldigt dyrt. 

    Sen vet jag inte varför du fortsätter att citera United Minds undersökning - den gör dig knappast trovärdig.

     
  • Friday­yy
    Äldre 31 Jan 16:02
    #64
    Elit skrev 2013-01-31 13:29:47 följande:
    Jag försvarar din rätt att själv välja hur du vill leva ditt liv. Vill du satsa 100 % karriären senare kommer jag stöda din rätt att välja det till 100 %. Jag tror även att du förstår att genom att inte satsa på karriären så kommer du inte nå lika långt som någon som gör det men å andra sidan får du kanske något som kommer göra dig lyckligare.

    Män blir nog inte "itutade" det som att detta är något som kommer försvinna. Faktum är att en kvinnas utseende är den bästa predikartorn på hennes mans inkomst och sociala status. Bättre än hennes utbildning, intelligens, arbete etc. Eftersom både män och kvinnor vet detta innerst inne så kommer det fortsätta vara så här. Kvinnor kommer gör det de kan för att se unga och vackra (fertila) ut och män kommer försöka skaffa sig pengar och social status. Det är lika dant i alla kulturer över hela jorden och varit det i alla tider. Biologi.

    Nej, istället blir ALLA itutade att de ska göra karriär....det är därför många har sådana problem idag. Papporna kan inte bara vara på jobbet idag för mammorna jobbar och man tar hand om barnen båda två.

    Vad menar du med en kvinnas utseende är den bästa predikatorn på hennes mans inkomst och sociala status?  
  • Friday­yy
    Äldre 31 Jan 16:05
    #65
    Fagerlund skrev 2013-01-31 15:21:59 följande:
    Men du är medveten om att genus-teoretiker kommer att hävda att det beror på samma patriarkala strukturer över hela jorden? Inte biologi?

     

    Hur förklarar ni då att inte alla män bryr sig om social status och "väljer" att vara arbetslösa?
  • Äldre 31 Jan 16:05
    #66
    Fridayyy skrev 2013-01-31 16:02:43 följande:

    Nej, istället blir ALLA itutade att de ska göra karriär....det är därför många har sådana problem idag. Papporna kan inte bara vara på jobbet idag för mammorna jobbar och man tar hand om barnen båda två.

    Vad menar du med en kvinnas utseende är den bästa predikatorn på hennes mans inkomst och sociala status?  
    Jag är säker på att Elit menar just det: Att en kvinnas utseende är den viktigaste faktorn för hennes mans inkomst.

     
  • Friday­yy
    Äldre 31 Jan 16:07
    #67
    Fagerlund skrev 2013-01-31 16:05:40 följande:
    Jag är säker på att Elit menar just det: Att en kvinnas utseende är den viktigaste faktorn för hennes mans inkomst.

     

    Jag fattar inte det....att en mans lön är beroende på frugans utseende?
  • Äldre 31 Jan 16:13
    #68
    Fridayyy skrev 2013-01-31 16:07:21 följande:

    Jag fattar inte det....att en mans lön är beroende på frugans utseende?
    På sätt och vis. Vackra kvinnor väljer rika män. Rika män väljer vackra kvinnor. Det är biologiskt.

    Du kan alltså med stor säkerhet förutsäga att en vacker kvinna är gift med en rik man.

     
  • Friday­yy
    Äldre 31 Jan 16:20
    #69
    Fagerlund skrev 2013-01-31 16:13:13 följande:
    På sätt och vis. Vackra kvinnor väljer rika män. Rika män väljer vackra kvinnor. Det är biologiskt.

    Du kan alltså med stor säkerhet förutsäga att en vacker kvinna är gift med en rik man.

     
    Så de flesta vackra kvinnor är gifta med rika män? Ja, jag har ju inte koll på de rika männen men jag antar att de byter ut sin fru då när hon också blir gammal och rynkig?
  • Äldre 31 Jan 16:30
    #70
    Fridayyy skrev 2013-01-31 16:20:54 följande:
    Så de flesta vackra kvinnor är gifta med rika män? Ja, jag har ju inte koll på de rika männen men jag antar att de byter ut sin fru då när hon också blir gammal och rynkig?
    Exakt så. Och det stämmer att rika män har yngre hustrur.

     
Svar på tråden Genusteorin - en kort sammanfattning