• ingeling

    Börja skolan utomlands?

    Jag bor i Skottland sen 8 år och har en son på sex som nu går andra året i Primary (P2). Vi är jättenöja med skolan här. Jag var väldigt orolig innan eftersom man kommer med en färdig bild av hur skolan "bör" se ut, dvs den svenska, men det visade sig faktiskt att mycket av det som jag fasade för har varit  bättre än jag f'örväntade mig.

    I Skottland börjar barnen skolan  det året man fyller fem . Jag tror att de börjar reception i England det år man fyller fyra.Om barnen  är födda sent på året kan man få uppskov ett år. Den statliga f'örkolan här drivs av den lokala skolan och är 2,5 timme på eftermiddagen f'ör treåringar och 2,5 timme på förmiddagen för fyraåringar. De leker mest men f'örskolan är inte något " andra hem" utan är främst avsett att socialisera/ förbereda f'ör skolan. Själv var jag hemma fram tills min son började skolan och det har varit toppen, både f'ör mig och honom( hoppas jag). Första tre åren var jag bara ute med andra mammor på aktiviteter och lekgrupper etc. Det var otroligt lätt att lära känna andra mammor här och jag har aldrig behövt känna att min son och jag blev ensamma  eller isolerade. Om man vill ha dagisplats före treårsåldern får man betala f'ör privat dagis. Efter tre får man 15 timmar i veckan betalade av staten. Antingen tar man de timmar som erbjuds på den statliga förskolan eller så kan man ta en plats på privat f'örskola och dra av de 15 timmarna per vecka, eller så kan man göra någon kombination.

     Har hört några mammor som har erfarenhet av båda säga att de inte tyckte privat dagis höll samma kvalitet I de senare åren  iochmed att dagispersonalen inte var utbildade f'örskolelärare och läroplanen inte f'öljdes lika noga.  

    Mitt rådtill dig är att sätta femåringen i skola direkt, det blir lite jobbigt i början att hänga med men det är absolut snabbaste sättet att lära sig språket och träffa kompisar. Eftersom barnen bara är  fem så finns det ju också gott om tid att komma igen. I P1 har de visserligen läxor och så men tyngdpunkten ligger mycket på att lära genom lek och att lära sig hur man uppf'ör sig i grupp. Med tvååringen gäller det bara att bege sig ut till lekgrupper och börja ta kontakt med andra mammor!  Folk ärsupertrevliga och mycket öppna i Skottland så det bär inte vara något problem .Glad

    Lycka till !  

Svar på tråden Börja skolan utomlands?