Inlägg från: missemys |Visa alla inlägg
  • missemys

    Till er som gjort Resan, primärt Slovakien

    Vi bilade ner och hem från Umeå. Tog ce 3 dagar åt varje håll. Perfekt med egen bil då bussar och tåg inte är det bästa :) Däremot tågresa genom bergen som dagsutflykt är kanon.
    Vi hade med oss kläder till barnen, bilbarnstolar för hemfärden, svenska videofilmer (Emil, pippi, frm myror....) Allt för att de snabbt skulle komma igång med svenskan (De var lite äldre).

    Egna lakan till både oss och barnen att ha i lägenheten, termometer, Alvedon,Ipren, plåster mm :)
    Varsitt gosedjur att ge barnen då vi möttes och DVD-filmen med barnen på. De hade inte sett de själva och de tyckte det var jättehäftigt och hade skoj.

    DATOR!!! Internet är fritt i Slovakien. På stan kan man surfaa gratis mot att köpa en kopp kaffe på ngt cafe. I lgh lyckades vi koppla upp oss mot olika nät lite olika tidpunkter på dagen/kvällen. (Vi fick flytta runt datorn lite i lgh för att få kontakt ;) )

    Ordan skypekonton med dem därhemma...ovärderligt...bygger upp kontakten redan på plats.

    Ordna mobiltelefonkonto på plats och ha slovakiskt nummer, mycket billigare. Vår tolk hjälpte oss!!

    Annars bara packning som en semesterresa. Slovakien är både ett modänt och gammalt land. Finns massor av fina saker att handla och köpcentrum.

    Kom ihåg badkläder. I badhuset vi fann var vattnet från varma källor och de kylde ner det för att man skulle kunna bada i det så inget klor där inte :)

    Det var lite resetips det :)
  • missemys

    Och så ett inlägg till då :)
    Från vilka städer har ni adopterat som kommit hem med era barn?
    Vore så skoj att få kontakt med någon från samma ställe. Kanske vi har foton på varandras barn?
    Våra är från Martin!

  • missemys

    Flerbarnspappa...Barnet/barnen är era. De är bar apre-adoptiva. Ni har fulla föräldrarättigheter gällade skola, dagis, sjukvård mm, barnbidrag. Men ni måste kontakta Slovakien för ev större beslut...typ operationer, sövningar för undersökningar mm. Detta är inget problem...ni får godkänande från barnhemmet/ myndigheterna beroende på hur barnet bott. Så det är ingen som kan komma och säga att barnet inte får bo hos er som ett familjehemsplacerat barn. Det är ERT barn, men ni har tid på er att känna att ni fungerar som familj. Därav de första uppföljningarna det första året.
    Sedan ansöker ni i svensk tingsrätt efter 9 månader att NI vill genomföra adoptionen.

    Vårt tips. Bila ner,,,suveränt att ha egen bil där!!
    Lycka till!

Svar på tråden Till er som gjort Resan, primärt Slovakien