Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Yohio och Japan

  Lör 30 mar 2013 13:20 Läst 4486 gånger Totalt 38 svar
  Visar endast inlägg av Neko - Visa alla inlägg
 • Lör 30 mar 2013 13:20 #2

  Det är redan populärt så jag vet inte om Yohio kommer att påverka det så mycket. Det finns negativa aspekter av alla kulturer och det finns mycket positivt med manga/animekulturen också. Och för att Yohio gillar vissa aspekter av japansk kultur behöver det inte betyda att han gillar alla.

  Visst finns det sexistiska drag i manga men det finns det även i amerikanska serier, de ser bara lite annorlunda ut och eftersom vi är mer vana vid amerikansk kultur så ser vi sexismen i japansk kultur mycket tydligare. Det betyder inte att det är mer av den.

  Visst är harem-manga populärt men det finns den motsatta varianten också där killar flockas runt en tjej, tex fushigi yuugi eller suzumiya haruhi för att nämna några. Finns säkert bättre exempel.

  Det kan också vara värt att nämna att Sverige är ett av de land som har mest våldtäkter medan Japan ett av de som har minst. Kanske fungerar skyltarna i tunnelbanan?

  När jag var i Japan så kände jag mig aldrig antastad och såg inte heller någon annan bli det. Man kunde lämna sin mobiltelefon på ett bord på ett cafe när man gick på toa utan att någon stal den till och med.

 • Lör 30 mar 2013 13:20 #3

  Visual kei är säkert påverkat av manga men jag håller med om att det är två helt olika saker.

 • Lör 30 mar 2013 13:40 #5
  YTSHC skrev 2013-03-30 13:25:45 följande:
  Det beror på att man i Japan inte definierar våldtäkt på samma sätt som vi gör i Sverige. Hade man delat definitioner och fler förtryckta flickor vågat anmäla utan att känna skam inför familjen kan du ge dig på att Japan legat i världstoppen på våldtäkter - särskilt mot barn och tonåringar.

  Visual kei härstammar ju från manga! Manga har varit populärt i Japan sedan 70-talet, Visual kei dök upp på 80.talet... nuff said.

  Och ja, det finns en extrem sexism åt båda hållen, men gör det saken bättre? Är det bra att våra ungdomar läser serier med massor av snusk och sex, och där väldigt unga skolflickor (oftast) framställs som sexobjekt för äldre herrar?
  Ditt första påstående vill jag gärna ha en källa på, annars låter det bara som din egen tolkning. Visst är det inte ovanligt i japan att tonåringar har sex med vuxna men det är ganska låg väg att gå till att påstå att det oftast är ofrivilligt. Att det skulle vara vanligt med våldtäkter mot barn (dvs 0-11 år) är något jag också vill ha en källa på, varför skulle det vara så?

  Som sagt, i manga finns allting och det kan lika gärna vara tvärtom, att skolpojkar är sexobjekt till lärarinnan... men huruvida sånt är bra att läsa för barn är ju en annan sak. Det finns ju fina kärlekshistorier också, de kan man ju läsa istället.
 • Lör 30 mar 2013 13:51 #7
  YTSHC skrev 2013-03-30 13:43:23 följande:
  Vänta nu, påstår du att sex med unga tonåringar är OK?!?!?! o_0

  Med tanke på ditt kattnamn kanske du själv är ett fan av Japan? Vill försvara din rätt till snuskiga pedofilserier och haremsexism.
  Jag påstår att det är lagligt i Japan och huruvida det är okej eller inte beror på vilken etisk syn man har. De har en annan syn på vad som är moraliskt rätt och fel där och vad jag vet så är det enbart okej att ha sex med tonåringar då tonåringen själv har tagit initiativ till det. Sedan hurvuvida gränsen ska gå vid 12, vid 15, vid 18 eller 20 år är en annan fråga. Det vet jag för lite om för att svara på, det verkar högst individuellt när man är mogen för det. Själv var jag inte mogen vid 15 år men jag utesluter inte att någon annan kan vara det.

  Ja, jag är fascinerad av Japan, men jag är inte så förtjust i haremmanga. Jag tycker att de är lite fåniga faktiskt. Inte skrämmande eller högst omoraliska utan fåniga. Men det är ju jag. Jag tycker inte att de är värre än tex 50 shades of gray eller twilight när det gäller att sätta ett bra exempel för tonåringar. Sedan visst finns det riktigt grov mangaporr också men det är ju inte tänkt för barn direkt. Det finns supergullig barnmanga också, titta tex på Card Captor Sakura. Där är huvudpersonen i mellanstadieålder och tänkt för barn i den åldern.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll