• Anonym (Hen)
    Äldre 10 Apr 22:15
    5299 visningar
    25 svar
    25
    5299

    Varför "tjejkompis"/"Killkompis" ?

    Det är väl helt enkelt för att ge en bild av kompisen, och om man bara ska berätta en egenskap hos en människa så blir det ofta könet. Man kan tycka att det är fel, man kan tycka att andra saker är viktigare ("den filmen såg jag med en moderatkompis"), men det är ett faktum att det är så väldigt många av oss pratar. Att kalla sina kompisar för "tjejkompisar" tror jag också är en vana, man tänker på sig själva som ett tjejgäng. Är ju faktiskt skillnad på att t.ex. åka på en resa som ett tjejgäng, och att åka i en blandad grupp. Tänker främst på vilket bemötande man får från folk man möter.

    Jag är feminist men vill nog gärna tala om ifall det t.ex. dyker upp en manlig sjuksköterska eller en kvinnlig polis. Typ "det var en manlig sjuksköterska och han var väldigt bra på att ta prov". Annars kommer ju den jag återberättar händelsen för se en kvinnlig sköterska framför sig.

  • Anonym (HEN)
    Äldre 13 Apr 13:54
    #13

    Varför säger du HON och HAN för då? Eller varför namn? De är ju inte könsneutrala de heller.

    Jag säger tjejkompis för att det säger mer än kompis, precis som arbetskamrat gör.

  • Anonym (HEN)
    Äldre 13 Apr 23:53
    #16
    Fiona M skrev 2013-04-13 20:44:18 följande:
    du menar att tjejkompis har en annan innebörd än en killkompis för dig, efter som du behöver särskilja dem?
    Många människor kan dra en del slutsatser genom att veta könet. Och om de inte kan det, så vet de iaf att det är en tjej eller kille. Mer komplicerat än så tycker jag inte att det är.
Svar på tråden Varför "tjejkompis"/"Killkompis" ?