• Äldre 30 Sep 21:34
    118360 visningar
    422 svar
    422
    118360

    Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över


    .

    Eftersom den gamla tråden varit igång ända sedan våren 2010 är den proppfull vid det här laget , så det är verkligen hög tid att starta en ny.    
    .
    Gamla och nya trådbesökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor och/eller dela med sig av egna erfarenheter och kunskaper.  
    .
    Man kan även söka efter information i tråden genom att skriva in ett sökord  i sökrutan uppe till höger  (obs, det går bara använda ett ord i taget) .    Så länge den här råden är ny är det lämpligast att söka i den gamla :  Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över 
    .

           Vill man t.ex. söka efter information om sen avnavling vid kejsarsnitt kan man skriva snitt i sökrutan.  Då kommer alla inlägg om kejsarsnitt upp.  För info om neonatal livräddning kan livräddning och det engelska ordet  resuscitation  vara lämpliga sökord.   och vill man veta hur man gör med en navelsträng hårt virad runt halsen så skriver man lämpligast bara halsen eller nuchal.  O.s.v.   Använd fantasin helt enkelt.   Klicka sedan fram till den senast skriva sidan eftersom den mest aktuella informationen finns där.  

    .
    Mycket i tråden är alltså på engelska, eftersom det finns så lite att hitta på svenska. 
     
     
    Cord-Clamping.com  är en webbsida med bra info om sen avnavling på engelska.
      .
     
    och här är en bra sida på spanska:  El Clampeo Oportuno y Las Células Madre   
    .
      

    OBS!!!  Den som vill fortsätta tro att det går att lita helt och fullt på mödra- och förlossningsvården rekommenderas hoppa över den här tråden.
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-20 19:09
    Vad som menas med "Sen avnavling" råder det olika uppfattningar om. Vissa tycker att 30-sek. - 1 min. är sen avnavling, andra tycker att navelsträngen ska ha pulserat färdigt (den är då vit och slapp och tömd på blod) , åter andra tycker man ska vänta tills moderkakan kommit ut, och vissa tycker man ska vänta minst 3 timmar efter födseln. Eller t.o.m. ännu längre; s.k. Lotusfödsel
    www.guld-kristall.se/lotusfodsel/

    Det bästa är nog ändå att låta mamman bonda ostört med bebis (utan att någon är där och pillar och tjatar om avnavling, k-vitamin etc.) och sen själv säga till när hon tycker det känns som att det kan vara dags att avnavla. Får hon vara ostörd minskar dessutom risken för att hon blöder mer än normalt och att moderkakan fastnar.
    Läs gärna min översättning av Michel Odents artikel "Putting an End to Women´s Global Slaughter: Bleeding to Death" , #21 i gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-3.html

    Man kan inte vara säker på att moderkakan är tömd på blod när den kommer ut, eftersom den livmodersammandragande injektionen (som ges rutinmässigt utan att man blir tillfrågad eller ens märker det) kan orsaka att den lossar för tidigt. Därför är det klokt att låta navelsträngen vara ifred någon timme eller mer efter att moderkakan kommit ut.

    Vid födseln finns ca 30-50% av barnets blod kvar i moderkakan och det är meningen att allt det blodet det ska pumpa över till barnet. Omedelbar avnavling innebär alltså att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust. I synnerhet för medtagna barn kan detta innebära livsfara, eller skador för livet.

    Tyvärr hjälper det inte alltid att säga till personalen att låta bli navelsträngen , så det är viktigt att ha en medföljare med skinn på näsan och mål i mun, som kan vakta över navelsträngen som en hök.

    Fb doulans förklaring av sen avnavling är riktigt bra:
    www.facebook.com/permalink.php&story_fbid=562582083791885
  • Svar på tråden Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • Äldre 5 Oct 21:11
    #11

    Diario de una mamífera ( Ett däggdjurs dagbok )


     


    .


    .
    Så lugnt och fint och harmoniskt Hjärta   Ingen brådska med avnavlingen inte.

    .

    Tänkvärda kommentarer på Facebook för en stund sen till den här bilden:

    .


    If a monkey knows better than cutting the Umbilical Cord to soon. Now don't this make y'all feel betrayed.

    .


    I love that Brooklyn saw this picture and said "Awe! Mama, look that sweet new baby got to breastfeed with it's umbilical cord still attached!"


       
  • Äldre 5 Oct 21:29
    #12

    *hjärta*

  • Äldre 6 Oct 12:59
    #13


    .

    Och varför är det fortfarande vanligt med tidig avnavling, tro??   

      
  • Äldre 6 Oct 13:24
    #14
    abuelita skrev 2013-10-04 10:01:27 följande:
    Eftertio på tv4 börjar nu. Det ska bl.a. handla om att ovaccinerade barn har mindre allergier.

    Var den bra?
  • Äldre 6 Oct 16:19
    #15
    Kiltis skrev 2013-10-06 13:24:49 följande:

    Var den bra?

    Ja jag tycker det var rätt intressant. 

    .

    Klipp från Efter tioDärför drabbas antroposofer mindre av allergier     
  • Äldre 6 Oct 20:19
    #16

    Läkarbloggen Barnakuten.nu
    .  
     Om man skickar in kommentarer där innehållande länkar om neonatal livräddning med intakt navelsträng går det inte igenom censuren .


     .


    Att börja andas


    Här hade jag fräckheten att försöka få in en kommentar innehållande dessa förargelseväckande länkar:

    .


    http://www.inditherm.com/default.asp?ContentID=1366
    .


    http://savinglivesatbirth.net/summaries/261
    .


    http://www.sfnmjournal.com/.../abstract
    .


    http://www.midwiferytoday.com/articles/neonatalresus.asp
    .



    ">


    .


    http://cord-clamping.com/.../ 
    .


    http://midwifethinking.com/tag/resuscitation/



    ">


     ..

    Den här kommentaren försökte jag också få in, men den var tydligen lika förargelseväckande:
    .


    "Glädjande att det börjat diskuteras i neovärlden att göra insatserna i anslutning till mamman med intakt navelsträng, eftersom det kan rädda fler liv och hjärnor än Klipp & Spring-metoden.
    .
    Hur gör ni i nuläget? Håller ni barnet lågt och mjölkar navelsträngen några drag innan ni klipper och springer ? , eller klampar/klipper ni på direkten men nära moderkakan så att det blir så mycket blodfylld navelsträng som möjligt att mjölka när ni kommit till barnbordet?

    Gör ni kanske rent av så som beskrivs på sid. 4 -6 i ”Cardiac asystole at birth: Is hypovolemic shock the cause?” http://www.cordclamping.info/...

    Ja jag förutsätter att ni löser detta på bästa tänkbara sätt, eftersom nyföddas lungor behöver ta emot blod för att kunna vecklas ut och ta upp syre, och röda blodkroppar behövs ju för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ.
    .
    Jag antar att ni är särskilt måna om det här vid skulderdystoci och med stram navelsträng runt halsen , eftersom kompressionen gör att en ännu större mängd av barnets blod än i normalfallet finns i moderkakan vid födseln, vilket innebär livsfara (hypovolemisk chock) om navelsträngen klampas snabbt utan att först ha mjölkats .
    .
    BASICS /LifeStart är ett barnbord som det går att utföra neonatal HLR på när barnet är kvar bredvid mamman med navelsträngen intakt. Det här är en ny uppfinning, men används redan på flera sjukhus i England, bl.a. Liverpool Women´s Hospital . På en internationell konferens om avnavling i Birmingham i våras såg jag det demonstreras på docka, och en neosköterska från Liverpool var där och berättade om hur positivt hon och hennes kollegor tycker det är att jobba med det, eftersom barnen hämtar sig så mycket snabbare och mår så mycket bättre, plus att även föräldrarnas upplevelse är väldigt positiv.
    .


    P.S. Under graviditeten är det barnets hjärtslag som får blodet att pulsera fram och tillbaks genom navelsträngen, men efter födseln är det fr.a. livmodersammandragningar som pressar ut blod ur moderkakan till barnets kropp, via navelsträngen (placentatransfusionen).
    .
    Vid avsaknad av sammandragningar (planerat snitt) är det därför viktigt att hålla barnet lågt och mjölka navelsträngen tills barnet fått sin fulla blodvolym."
    .


     den gick alltså inte heller igenom censuren. Men den ledde tydligen ändå till att hon skrev ett nytt inlägg:


     .


    Varför separerar vi mor och bebis när bebisen inte andas?
    .


    Och där lyckades jag faktiskt få in en kommentar:


    "Går det inte ha en andningsmask liggande på varje förlossningsrum så att barn som inte andas kan ventileras medetsamma, med navelsträngen intakt?"

    .


    som jag dessutom fick svar på :

    .


    "Vi vill ventilera bebisarna med kontrollerade lufttryck (säkerhetsaspekt för att minska risken för att trycka hål på lungan). Då behövs en maskin med slangar ifrån och mätare som ger detta. Vi behöver även tillgång till syrsättningsmätare, värmemadrass och strålvärmare, ett plant underlag som barnet får plats på (för att hålla fri luftväg), arbetsutrymme för två personer. Dessutom sug och utrustning för att intubera barnet (lägga en plasttub ner i luftrören) vid behov. Allt detta behöver testas före varje användning. Kanske fungerar de bord du länkat till i tidigare kommentarer som marknadsförs för användning vid mammas förlossningssäng. Det vet jag faktiskt inte. Sammanfattningsvis: en andningsblåsa är inte allt man behöver för att hjälpa barn att andas när de inte gör det själva."

    .


    Men där tog det stopp. Mitt svar  på ovanstående accepterades alltså inte:
    .


    "Med andningsmask på förlossningsrummet kan man ju snabbt få igång de första andetagen innan man springer iväg med barnet från mamman. Sen kan man fortsätta livräddningen (om det då fortfarande behövs) med hjälp av ”piing-maskinerna”.
    Det här med andningsmask på rummet var en idé jag fick från den brittiske obstetrikern David Hutchon, som jag träffade under internationella konferensen om avnavling i Birmingham i våras. Han är en av uppfinnarna till det mobila barnbordet BASICS /LifeStart, på vilket det går att utföra full neonatal livräddning bredvid mamman med navelsträngen intakt."

  • Äldre 6 Oct 20:36
    #17
    abuelita skrev 2013-10-06 16:19:32 följande:

    Ja jag tycker det var rätt intressant. 

    .

    Klipp från Efter tioDärför drabbas antroposofer mindre av allergier     

    Tack så mkt för klippet!
  • Äldre 8 Oct 00:04
    #18

     SVT under "beskydd" av Granskningsnämnden har just visat prov på statligt maktmissbruk.  Denna neutrala public service-kanal struntade nämligen i att kontakta Andrew Wakefield för att ge honom chans att försvara sig när de pekade ut honom som bedragare.

    .


    NewsVoice, 6 oktober, 2013


    Granskningsnämnden friade SVT:s påhopp på Dr Andrew Wakefield
    .


    "Filmteamet bakom dokumentären som nu produceras om Dr Andrew Wakefield anmälde Vetenskapens värld (SVT2) för ett inslag om forskarfusk sänt den 14 feb 2013. Anmälan gick till Granskningsnämnden för radio och TV. Vi ansåg att den vaccinkritiska forskaren Dr Andrew Wakefield blivit oetiskt behandlad av Vetenskapens värld, men Granskningsnämnden friade SVT.
    .
    Wakefield blev utpekad som forskningsfuskare och fick aldrig möjligheten att bemöta diverse påståenden. När vi tillfrågade Wakefield om han blivit kontaktad av SVT för att få chansen att kommentera kritiken svarade han att så aldrig skett.


    .......


    Ett problem är att Granskningsnämnden glömde motivera varför de friat inslaget om forskningsfusk. Ett friande eller ett fällande borde rimligen inkludera en motivering, annars framstår nämndens beslut som en ”åsikt”.
    .....


    Granskningsnämndens beslut kommer att överklagas till Förvaltningsrätten.


    Dessa ”twists and turns” ger ytterligare bränsle till den kommande dokumentären om medias och nu även en myndighets orättvisa behandling av en seriös forskare vars ”brott” är att han framfört forskningsresultat som påvisar att det finns ett misstänkt samband mellan vissa vaccinationer, inflammatorisk tarm och allvarliga hjärnskador hos barn."
    Läs mer.....

  • Äldre 8 Oct 10:43
    #19

    SR,  Ekot  , 2013-10-08


    Studie: Många nyblivna pappor blir deprimerade

    .


    "En studie vid Karolinska Institutet i Solna visar att så många som 15 procent av de nyblivna papporna i Stockholms län kan ha depressiva symtom.
    .....


    Runt om i landet finns rutiner för att fånga upp nyblivna mammor som kan vara deprimerade, men det finns ingen rutin för att hitta papporna.


    I Stockholms län håller landstinget och Karolinska institutet precis på att avsluta en studie där 3 600 män som fått barn har svarat på enkätfrågor. Det visar sig att 15 procent av papporna har depressiva symtom.


    Om den siffran även gäller för pappor över hela landet så skulle det betyda att lika många pappor som mammor, ungefär 15 000, varje år får depressiva symtom i samband med att de får barn."

    Läs mer.... 


     


     --------------------------------------------------------------------------------------


    Det här fick mig att tänka på "Male Post Partum Abandonment Syndrome", som John W. Travis berättar om på videon Why Men Leave - John W. Travis, MD, MPH (5 min.)


     

  • Äldre 8 Oct 17:32
    #20


    .

    "More and more families are waiting to cut the cord **after** the placenta is born, the way nature intended.


     Talk to your care provider. Inform them if they don't see the benefit. If you have any questions feel free to post them below.
    .
    Feel free to share this picture to help spread the word. "


     .


    Apple Blossom Families


     

Svar på tråden Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över