Inlägg från: Lejonmamman01 |Visa alla inlägg
  • Lejonmamman01

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    Det var väldigt dumt av tjejen, håller med dig. Det har gått för långt överhuvudtaget med detta glorifierande och tragifierande av något som faktiskt "bara" är ett missfall. Ett missfall är naturligtvis en sorg, då det avslutar en påbörjad process för att få ett älskat barn. Men att göra fostret till en individ som man sörjer, gör det bara jobbigare - både för en själv och för omgivningen som måste lyssna till detta. Jag menar, att det blir en större livshändelse än vad det behöver vara.

      Men så tidigt som i vecka fem hade jag aldrig hört förut - det blir tydligen bara värre...

  • Lejonmamman01
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-12 10:25:09 följande:
    Jag har läst alla dina inlägg. Du och många fler anser att den unga tjejen nedvärderar kollegan som miste ett barn när hon jämförde deras händelser, på samma sätt nedvärderar du den sorg jag och många med mig går igenom och du (och andra i tråden) ser inte ens något fel med det.

    Ja det finns I TEORIN faser man går igenom vid sorg som gäller förlust: förlust av anhörig, förlust av kroppsdel, förlust av sin hälsa (när man drabbas av en dödlig sjukdom) etc. Många följer dessa faser som skolboksexemplar, andra gör det inte. Sen finns det andra sorger. Sorger utan början och utan slut. Om vi tar barnlöshet som exempel. Det är en mångårig process, en process där man kastas genom hopp och förtvivlan, under många år. För dem som saknar en ursprungsfamilj i ordets rätta bemärkelse, dvs fungerande, omvårdande föräldrar, syskon etc kan man säga att sorgen kan bli livslång då saknaden efter det trygga familjebandet, tillhörigheten och den kravlösa kärleken började redan som barn. Detta kan aktualiseras (och det starkt) vid ofrivillig barnlöshet. Åren går och sen är det för sent. Man förblir barnlös. Har man tur behåller man sin partner och denne får leva länge i livet, har man otur blir man ensam (det är oerhört vanligt att männen lämnar, träffar en ny och skapar familj med den nya - den smärtan...). Varje gång en kompis, en arbetskamrat blir gravid påminns man om sin egen saknad. Varje högtid när alla familjer samlas och man själv inte har någon familj påminns man. När de i närheten slutat få barn är det dags för "livets efterrätt", dvs nu börjar folk få barnbarn. Vi blir gamla. Ingen kärnfamilj som hälsar på. Ingen respektive kvar. De vänner man haft är lika skröpliga om inte ännu skröpligare (eller döda) så de kan inte längre hälsa på. Om vi nu ponerar att en kvinna i denna situation (som fasar för den ålderdomen jag beskriver, precis som många ofrivilligt barnlösa gör), som längtat efter barn i tjugo år och försökt aktivt i femton år till slut blir gravid. Vi säger att hon är 42, hon blev gravid mot alla odds och vet att sannolikheten att lyckas bli det igen är mycket, mycket liten. Hon får ett missfall. Du kan inte i detta scenario isolera missfallet i sig som en enskild krishändelse som ska innehålla dina faser. Som ska innehålla ett början och ett slut.

    Du kan ju komma och hälsa på mig och många med mig dagen för mitt utomkvedshavandeskap. Nu har det "bara" gått fem år iofs så jag kanske kvickar på mig och faller in i ledet för vad du anser acceptabelt. Du kan komma och hälsa på mig vid tiden då mitt barn skulle födas. Jag vet många i min situation som blivit långtidssjukskrivna, kanske för hela livet, på grund av den stress kroppen och psyket utsätts för. Jag vet vuxna kvinnor som börjar gråta när de ser gravidmagar på stan, som måste äta lugnande under högtider för att de inte står ut med avsaknaden av barn vid de högtider som många benämner som "barnens", som undviker sociala situationer för att de inte klarar av barn, gravidmagar och frågor. Dessutom ska vi stå ut med att vår sorg ska nedvärderas på alla möjliga sätt. Vi borde "komma över det". Vi får råd hur vi ska lyckas bli gravida - råd som inte har någon som helst verklighetsförankring. Vi ska glädjas åt andras barn, annars är vi egoistiska och tänker bara på oss själva. Vi får hurtfriska utrop (ofta från människor med barn) att man måste gå vidare: köp en hundvalp, ni kan få låna våra barn och vara barnvakt ibland etc. För att inte hantera alla frågor när är det dags för oss, ska inte vi ha barn etc. I sociala sammanhang kanske man inte vill lägga sitt blödande hjärta på bordet och berätta om sin kamp så man säger helt enkelt bara "nej vi ska inte ha barn" och då möts man av barn-är-meninge-med-livet-snacket. Förlorar du ett barn förstår andra din sorg, som ofrivilligt barnlös är oförståelsen tyvärr tämligen stor.

    Jag skulle aldrig påstå att jag vet vad det innebär att förlora ett barn. Du påstår att du vet vad ett missfall innebär för alla andra och jämför det med din egen typ av sorg som du anser dig ha rätt att bestämma är värre. På vilket sätt är du annorlunda än den unga tjejen på TS jobb, som i sin okunskap likställer deras två händelser? Bara en undran.

    Usch, jag lider med dig! Jag är själv endabarn, och innan jag fick mina barn (relativt sent, p.g.a. att jag ändå ville ha en vettig partner, minst två helsyskon, ekonomin ordnad o.s.v. och inte bara skaffa ett barn i desperation) så kunde jag känna av den ångesten du beskriver. Särskilt när vänner svek, killar gjorde slut - och jag blev påmind om att nästan alla andra hade grundtryggheten i sin syskonskara när sådant hände. Medan jag endast hade dessa mer eller mindre tillfälliga relationer till människor jag inte var släkt med, och som när som helst kunde svika och bara försvinna för alltid. 

    Men jag tror att vi talar om olika saker här i tråden. Ensamhetsångesten är FÖRFÄRLIG, och besvikelsen vid ett missfall i det läget måste vara fruktansvärd. Men det är inte samma sak som sorgen över en INDIVID. Någon som faktiskt funnits i ens liv, som man älskat. Det är det JAG vänder mig emot i alla fall - att kvinnor som fått missfall försöker göra det döda fostret till en INDIVID.

    Det finns ju t.o.m. de som ger det ett namn, klär det i dockkläder, tar foton som de har framme till allmän beskådan, begraver det med tal och psalmsång, och går och hälsar på på graven etc.. Sådant är helt enkelt inte friskt, och finns det flera barn i familjen så är det inte sunt att de ska tvingas spela med. 
  • Lejonmamman01
    skogsvitter skrev 2013-10-12 18:08:20 följande:
    Änglabarn är ett vedertaget begrepp, betydelsen är högst tydlig - barn = barn. Vad är barn, kanske du då undrar om du inte vet vad defintionen av barn är? sv.wikipedia.org/wiki/Barn

    I magen rör det sig om foster eller som i fallet för TS arbetskamrat, ett tidigt embryo. Det är inte per defintion ett änglabarn. Änglaembryo är korrekt defintion om man nu öht uppmärksammade att man hade något på gång i magen. Som någon ovan skrev, de allra flesta drabbas av missfall någon gång i livet.

    Fast egentligen är inte "änglabarn" någon vedertagen term heller. Eller menar du att det har kommit in i SAOL, i betydelsen "avlidet barn"..? Ordet finns ju, men då använt om levande barn: "mina barn är riktiga änglabarn; de leker så fint med varandra när andra syskonpar skriker och bråkar".
  • Lejonmamman01
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-12 19:25:05 följande:
    Tack för sympatin. Men en fråga - på vilket sätt beter du dig annorlunda än den unga kollegan i TSn gör?

    Du jämför mina dysfunktionella, alkoholiserade föräldrar och en mycket otrygg uppväxt med att du också är ensambarn. Du jämför min ångest över  barnlöshet och den livscykel jag beskriver med när vänner svek och killar gjorde slut. Du sammanfattar min livssorg till benämningen "ensamångest" (det handlar om betydligt större begrepp än så) och underordnar den förlusten av en individ. Du påstår att du förstår vad jag går igenom när du själv har barn. Du tar dig också rätten att bestämma vad som är friskt eller inte vid en situation som du uppenbart inte har någon som helst förståelse för vad det innebär.

    Tja, mina föräldrar var inte så roliga dom heller. Men först och främst var de gamla när de fick mig, vilket gjorde att jag visste att det skulle bli många år ensam i världen efter att de gått bort. Om jag inte lyckades skaffa egna barn.

    Men jag når inte fram till dig, känner jag, så jag bryter här nu. 
  • Lejonmamman01
    intetnyttpåplusfronten skrev 2013-10-12 18:24:22 följande:
    Betydelsen är också individuell. Jag har all rätt i världen att benämna mitt missfall som mitt änglabarn.

    Fast så funkar ju inte ett språk. "Jag säger alltid bokhylla om det som andra nämner påfågel." Blir svårt att kommunicera då..?  Tomte
  • Lejonmamman01
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-12 19:35:50 följande:

    Du har självklart RÄTT att kalla en tomat för en gurka också, men det är fel. Helt fel.
  • Lejonmamman01
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-13 12:50:58 följande:
    Jo du når fram, jag förstår vad du menar. Däremot missförstod du det jag skrev till dig. Det jag ville ha fram är inte att jämföra våra berättelser eller att berätta hur jobbigt jag haft/har det utan att när någon mår dåligt/har varit med om något jobbigt vill vi visa förståelse. Vi kan inte förstå något vi inte själva varit med om så vi hänger upp vår förståelse på den erfarenhet vi upplever ligger närmast. Vi människor har ett grundläggande behov av att känna gemenskap och man drar paralleller mellan egna och andras upplevelser. Sen uttrycker vi vår förståelse utifrån det och gör på kuppen jämförelser vilket kan bli väldigt fel fast man från början inte menade något illa. Precis som den unga kollegan i TSen gjorde. Förstår du hur jag menar? Jag tror inte att du menade något illa med texten du skrev till mig utan du ville tvärtom visa att du förstod mig och på det visa din poäng, men för mig hade det du skrev kunnat tolkas annorlunda.
    Jo, så är det kanske.

    Sedan finns det människor som har det värre än du också. Sådana som aldrig lyckas få en man/fru/sambo heller. Läste någonstans, att två procent av alla kvinnor och fem procent av alla män aldrig har samlag i hela sitt liv - och då hade man räknat bort homosexuella och gravt fysiskt- och begåvningshandikappade. Så det finns mycket ensamhet och längtan där ute... inte bara efter barn, utan efter kärlek och närhet från NÅGON. 
  • Lejonmamman01
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-13 15:36:40 följande:
    Eh - SJÄLVKLART finns det människor som har det värre än jag, jag har aldrig påstått något annat. Det handlar inte ens om mig och min situation, det var det jag försökte förklara. Det du skriver har inte någon som helst relevans till inlägget du svarar på så konklusionen blir: nej, du har inte förstått vad jag menar.

    Jodå - jag bara fortsatte spåna. Men du har taggarna väldigt mycket utfällda.
  • Lejonmamman01
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-13 17:37:31 följande:
    Jag har inte taggarna utåt men jag är väldigt oförstående var du vill komma med ditt inlägg. Meningen att det finns de som har det värre än mig gör det dessutom väldigt personligt och antyder att jag på något sätt skulle ha hävdat att jag har det värst, vilket inte är fallet.


    Det har låst sig nu, och det var synd för jag ville verkligen inte bli osams med dig. Tvärtom tyckte jag ju att du beskrev den där otryggheten man känner, när man inte har några biologiska anhöriga väldigt bra. Jag tyckte att det var fint beskrivet, för jag kände som sagt igen mig väldigt mycket - även om jag numera har turen att ha barn, så känslorna har dunstat bort till stor del.

    Och nu kommer du att tycka att jag är helt off igen, men jag skriver det ändå. Jag brukar ofta försöka förklara just det där för människor som bara har ett barn, och inte tänker skaffa några fler. Att det är så man känner. Men dom kan inte förstå - dom babblar på om att man kan ha vänner i stället, och att det är preciiiiiis samma sak som ett syskon. 
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...