• Äldre 12 Oct 01:36
    37975 visningar
    351 svar
    351
    37975

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    Jag kallar mitt missfall i v.9 för änglabarn, men det är egentligen bara för oss själva här hemma och inte bland folk. För mig är det en stor sorg då detta missfall är det närmaste graviditet som vi har kommit på 6 år, så därför känns det som ett änglabarn. Men jag skulle aldrig jämföra min sorg med någons som har förlorat ett "färdigt" barn, som dessutom levt flera månader utanför magen... :s


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 15:52
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-12 02:29:45 följande:
    Knappt hunnit bli mamma. Den som bara har en vision är ju inte mamma öht utan fick sin ordinarie mens några dagar senare.
    Sluta tjata om "vision", det är helt upp till var och en när man blir mamma. Jag blev mamma direkt jag såg plusset på stickan, och jag sörjde mitt barn efter mitt missfall.

    Du har inte rätt att jämföra sorg på det viset, du kan inte bestämma vem som har rätt att sörja eller ej.
    Jag är i min fulla rätt att kalla mitt barn för änglabarn, även om den bara hann till v.9. Men det är skillnad på att sörja för sig själv eller klampa i andras sorg och säga sig förstå, när det är en helt annan sorg man själv genomgått.

    Jag går ju inte fram till dig t.ex och beklagar att din pappa har dött, jag förstår preciiis för min katt dog förra veckan. 
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 16:37
    Tindra80 skrev 2013-10-12 16:34:44 följande:
    Änglafoster tycker jag. Ett foster i vecka nio är inget barn. Inte alls. Änglabarn heter det om barnet levde utanför mammans mage, om så bara för några sekunder.

    Jag tycker att det är pinsamt hur folk håller på att måla ut sig själva som offer bara för att man får ett missfall. ALLA verkar göra det. De flesta kvinnor har haft missfall, medvetandes eller omedvetandes. It´s not a big deal! Får ni ingen uppmärksamhet för övrigt så att ni måste göra det till en grej?
    Tycker DU ja. För mig var det ett barn. Jag har all rätt i världen att kalla det för änglabarn om jag vill det.
    Jag gör det som sagt inte till _andra_, utan för oss själva här hemma. Hur menar du att vi kräver uppmärksamhet? Vad tusan har du med att göra hur jag sörjer hemma i min ensamhet? 
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 16:38

    Och för en del så är det ingen big deal! Inte när man försökt i flera år, äntligen får plusset och sen förlorar barnet. Och ju längre tiden går utan att jag blir gravid, desto jobbigare känns missfallet. 


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 16:39

    *en big deal


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 16:57
    Tindra80 skrev 2013-10-12 16:42:02 följande:
    Försökt i flera ås och äntligen kom plusset? Du borde skaffa ett liv, seriöst.
    Men va? Vad är det för fel på dig?
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 17:02
    Tindra80 skrev 2013-10-12 16:59:35 följande:
    Om tanken på att man MÅSTE bli på smällen tar över ens liv i flera år behöver man en hobby eller något. Man ligger med varandra, ibland blir det barn och ibland inte. Vad är grejen? Det är inte en mänsklig rättighet att bli gravid vet du.
    Har jag sagt att det har tagit över mitt liv? Jag lever mitt liv precis som vanligt, och några dagar i månaden försöker vi träffa ägglossningen. Några dagar i månaden, i flera år. Vad är det som är oklart för dig? Berätta gärna vad det är du inte förstår så ska jag försöka förklara på ett pedagogiskt sätt.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 17:07
    Anonym (mening) skrev 2013-10-12 17:06:06 följande:

    Ja, för så är det precis.
    Det är därför vi har hjälp till dom som blir ofrivilligt barnlösa, som ivf t ex, för det är ju bara att ligga med varandra då och då, så löser det sig.
    Man behöver inte bry sig så mycket.
    Säg det till ett par som kämpat i åratal för att få ett barn.    
    man får inte kämpa i åratal, då har man inget liv.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 18:24
    skogsvitter skrev 2013-10-12 18:08:20 följande:
    Änglabarn är ett vedertaget begrepp, betydelsen är högst tydlig - barn = barn. Vad är barn, kanske du då undrar om du inte vet vad defintionen av barn är? sv.wikipedia.org/wiki/Barn

    I magen rör det sig om foster eller som i fallet för TS arbetskamrat, ett tidigt embryo. Det är inte per defintion ett änglabarn. Änglaembryo är korrekt defintion om man nu öht uppmärksammade att man hade något på gång i magen. Som någon ovan skrev, de allra flesta drabbas av missfall någon gång i livet.
    Betydelsen är också individuell. Jag har all rätt i världen att benämna mitt missfall som mitt änglabarn.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 23:17
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-12 19:35:50 följande:

    Du har självklart RÄTT att kalla en tomat för en gurka också, men det är fel. Helt fel.
    Det är inte riktigt samma sak. Ett änglabarn betyder att det är ett barn som är skötsamt och tyst ungefär om man ska vara perfektionist. Det är inte fel av mig att kalla mitt ofödda barn för änglabarn. Däremot klampar jag inte in på andras sorg och jämför min förlust med deras.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 12 Oct 23:54
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-12 23:44:15 följande:
    Hur mår du egentligen?
    Ena stunden så är klarar du inte av att vara i närheten av dina släktingar och vänner som är gravida eller har barn sedan är du glad över att du slipper allt vad barn innebär.
    Jag förstår att det är svårt att läsa av tonfall genom text, men jag hoppas du förstår att hon inte är ett dugg glad över att slippa allt vad barn innebär. Men du verkar ju välja vad du vill se, så det är ingen idé att försöka förklara känner jag.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 13 Oct 00:18

    Det finns olika sorters ironi, det krävs ingen smiley för att förstå denna sorts ironi. En smiley skulle inte heller passa in. Du är verkligen häpnadsväckande fräck Lindsey Egot! Jag gapar åt alla dina inlägg och undrar vad det är som gör att en människa sätter sig så högt upp på sin häst och tittar ner på alla andra?


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 13 Oct 00:50
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-13 00:32:34 följande:
    Är du på riktigt?
    Några få här har verkligen förstått. Ni andra läser in sådant som inte står skrivet och ja är man i änglarum, sorg eller känsliga rimmet för sorg så får man lämna ironin utanför.
    Tyvärr fattar inte alla det.
    Instämmer, några få här har verkligen förstått. Du tillhör inte dessa få.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 13 Oct 13:12
    Lejonmamman01 skrev 2013-10-13 12:17:13 följande:

    Fast så funkar ju inte ett språk. "Jag säger alltid bokhylla om det som andra nämner påfågel." Blir svårt att kommunicera då..?  Tomte
    Det är som sagt inte riktigt samma sak. En påfågel är en påfågel. Ett änglabarn är ett änglabarn som man själv känner det.

    Den riktiga betydelsen för änglabarn är ett barn som är lugnt och snällt ungefär, så ska man tänka så så är det inte rätt av någon att kalla ett dött barn för änglabarn. 
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 13 Oct 20:04
    Anonym (difference) skrev 2013-10-13 19:18:32 följande:

    Men alltså, finns det någon här som tycker att kollegan inte gör fel i följande diskussion: 


     


    20-åringen: "Jag vet precis vad du går igenom eftersom jag också har förlorat ett barn".


    Kvinnan vars barn har gått bort: "Vad tråkigt! Det visste jag inte. Hur gick ditt barn bort?"


    20-åringen: "Missfall i vecka 5".


     


    Nu pratar vi alltså inte om 20-åringens rätt att sörja missfallet som ett barn, utan lämpligheten i att nämna det i det här sammanhanget. Finns det någon här som tycker att det inte skulle vara klumpigt och okänsligt att säga så?


    Nej du har självklart rätt i att 20 åringen inte ska ta upp sin förlust med kvinnan, det är att klampa in i någon annans sorg. För den kvinnan kan 20 åringen lika gärna säga sig ha varit med om samma sak efter att hennes katt har dött.
    Där är alla överens, om att i detta fall ska inte 20 åringen ta upp detta.

    Det enda som iallafall jag har motsatt mig är denna avsky för att vi som fått missfall kallar våra barn för barn, när vi tydligen måste säga foster eller embryo. Vi ska sörja en vision av att bli mamma, inte det speciella barnet (fostret).
    Jag tar väldigt illa upp av det eftersom jag sörjer just mitt barn, inte bara missfallet. Även om jag nånsin blir gravid igen så kommer jag alltid att sörja det barn som aldrig blev. Inte att jag inte blev mamma, för det blev jag direkt i mitt hjärta, utan barnet. Jag kommer alltid att tänka på det som ett barn som jag har förlorat. Men jag vet självklart bättre än att gå fram till en kvinna som förlorat ett barn som levt och prata om min sorg.

    Det jag inte förstår är varför inte människor på ett forum kan hålla tyst och låta andra sörja på det sätt som känns bäst för dem själva. Vad ger det att hoppa på oss som redan ligger ner och förminska vår sorg? Vad är det man vill ha ut? 
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Äldre 14 Oct 00:49
    Anonym (Olika) skrev 2013-10-14 00:21:29 följande:
    Missfall är mycket vanligt och för dem som har flera barn är det ganska hög sannolikhet att de också genomgått missfall. Att enbart fått missfall och inget barn är däremot något annat. 

    Sen är det ju också olika från person till person hur man känner och ser på det.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...