• Anonym (Ts)

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    En kollega förlorade för ca 6 månader sin dotter. Hon var sju månader och var extremt tidigt född (vecka 24). Hon dog av komplikationer som tillstött pga av hennes tidiga födsel. Detta har naturligtvis varit en mycket tuff tid för henne och hennes familj. Idag hade hon en "dålig dag" och lämnade jobbet tidigare i tårar (hon har tillstånd att göra det, ibland blir det bara för tufft för henne). En relativt nyanställd ung tjej i 20-års åldern frågade mig varför hon var ledsen och jag berättade (hon har bett oss kollegor berätta om någon frågar så hon slipper) om att de förlorat sitt barn. Varpå tjejen säger "jag förstår helt, jag har också ett änglabarn." Sen framkom det att hon fick missfall i vecka fem ... Jag kände instinktivt att det inte är samma sak och att som hon säga "jag förstår helt" är att nedvärdera min andra kollegas sorg. Den nya tjejen sa att hon skulle "dela med sig" men min kollega för att "vi har gått igenom samma sak" och jag var tvungen att bita mig i tungan för att inte kalla henne idiot. HUR kan man jämför ett missfall i vecka fem med att förlora sin 7-månader bebis?! Jag lyckades avstyra det hela tror jag men jag är orolig för att den här pantade bruden kommer att klampa in i min kollegas sorg i alla fall. Men allvarligt, hur dum får man vara?!

  • Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...
  • Anonym (mening)
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-12 19:35:50 följande:

    Du har självklart RÄTT att kalla en tomat för en gurka också, men det är fel. Helt fel.

    Fast det kan inte du bestämma, man kanske får problem med att göra sig förstådd, men man är i sin fulla rätt att kalla tomater för gurkor, precis hur mycket man vill.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (mening) skrev 2013-10-12 19:44:34 följande:

    Fast det kan inte du bestämma, man kanske får problem med att göra sig förstådd, men man är i sin fulla rätt att kalla tomater för gurkor, precis hur mycket man vill.

    Språket är kanske inte fullt så flytande som du vill få det till. Runt praktiskt taget alla ord finns konsensus som man gör fel om man bryter mot. Man kanske har rätt att göra det, men det tyder på dålig bildning.
  • Anonym (Var har sin sorg)

    Detta inlägg får mig att tänka på denna video.




    Visst, ett embryo i vecka 5 är inte som en 7 månaders, men ingen kan berätta för någon annan hur denne ska känna. Jag skulle dock aldrig påstå att jag har 3 änglabarn för att jag har haft 3 missfall. Men den frustration jag bär av att både ha svårt att bli gravid pga utebliven ägglossning och + fått upprepade missfall utan att ha hittat någon förklaring under missfallsutredningen. Det är en sorg i sig också och den kan vara minst lika stor, trots att det handlar om olika saker.

  • beccagranen

    Enligt mig så är ett änglabarn, ett barn som man föder ut och inte ett missfall där kroppen stöter ut en någit större spermie. Med det sagt, menar jag inte att man kan sörja ett misfall, men jag som själv haft sent missfall i v14 kan absolut inte jämföra det med att förlora något av mina barn eller ett dödfött barn. Enligt mitt tycke är det två helt skilda fall, och rent tramseri att kalla ett emryo eller foster för ängla barn, det är ju inte ens ett barn i benämning än.

  • Furstinna
    Anonym (mening) skrev 2013-10-12 17:10:19 följande:
    Fast det är inte det jag diskuterar, jag håller med om att det inte var den bästa formuleringen och nu har jag sagt det flera gånger.

    Men säg den människa som aldrig nånsin släpper en groda eller två ur sin mun utan att det var avsikten, kanske av nervositet för att man inte vet hur man ska hantera sitautionen.

    Är man då per automatik respektlös?

    Jag tycker det var dumt sagt av den här unga tjejen, men jag förstår att det kan bli så, för jag är människa och har sagt dumheter själv utan att mena det som det kom ut.

    Jag tror inte att hon avsåg att vara respektlös, jag tror hon avsåg att visa medkänsla.

    Men för att det blev fel så är hon en paria härinne lägre än smutsen på era skor.

    Och det är det jag reagerar på och på att det jämförs sorger här, och rangordnas.

    Det spelar liksom ingen roll att man skriver att man inte jämför när man i nästa mening gör precis det.         



    Men oavsett groda eller inte så var det fruktansvärt sagt och jag hoppas verkligen att kollegan inte får höra samma sak. Men diskussionen har varit om det går att jämföra dessa (två helt skilda situationer) med varandra. Inte sorgen! Sorgen har alla rätt till men kanske ska man låta bli att prata om saker man inte har någon aning om som tjejen i ts gjorde.

    Har förstått att du och några till i tråden har en annan konversation än övriga. Det är inte sorgen som jämför utan situationerna. Jag vet inte hur det är att förlora en förälder, alltså kan jag inte förstå hur den som förlorat sin förälder känner. Tjejen i ts har aldrig förlorat ett barn och kan därför inte förstå hur det känns.

    Tjejen fick ett missfall och det vet hon hur det känns.

    Jag har förlorat mitt husdjur och vet hur det känns.

    Sorgen har vi alla rätt till.
  • Indianica

    Jag tycker du TS kunde ha sagt lite försiktigt att "Oj, har du haft missfall, vad tråkigt ja, sådana här saker är ju jobbiga och givetvis  är det ju otroligt traumatiskt att mista ett barn som är född och som man t.om lärt känna", för hoppningsvis hade en sådan kommentar fått kollegan att börja reflektera lite över skillnaderna och fått henne att kanske låta bli att göra någon slags jämförelse inför den drabbade mamman.

  • Anonym (difference)
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-12 19:46:48 följande:

    Språket är kanske inte fullt så flytande som du vill få det till. Runt praktiskt taget alla ord finns konsensus som man gör fel om man bryter mot. Man kanske har rätt att göra det, men det tyder på dålig bildning.
    Jag håller med. Jag skulle t ex. kunna kalla min bästa vän för min syster eftersom vi har känt varandra så länge och har en nära relation. Mellan oss skulle det alltså funka problemfritt att kalla varandra "syrran", men om mina kollegor skulle fråga om jag är lik mina systrar och jag svarar att jag är lik den här tjejen blir det ju fel eftersom den generella uppfattningen är att "syster" är någon man har samma föräldrar som. Det handlar inte om att jag inte har rätt att känna som jag gör och att kalla henne min syster, men i många sammanhang blir det fel. 
  • Jojile

    Alla får kalla sina barn änglabarn. För mig är det dock ett barn som dör väldigt nära bf eller när barnet har fötts levande.

    Däremot måste man vara helt jävla dum i huvudet om man tror sig veta hur det känns att förlora ett levande barn för att man fått ett tidigt mf.

    Jag har inte fått mf och jag har inget änglabarn (tackochlov) men jag har varit gravid och jag har barn. Därför är jag väldigt medveten om vilken annorlunda kärlek man känner när man äntligen får lära känna sin bebis.

  • elyse

    Hm. Eftersom sorg är något individuellt så tycker jag att man ska passa sig för att säga att "man förstår" - för det gör man ju inte, oavsett om man kanske varit med om exakt samma sak.  

  • skogsvitter
    Anonym (mening) skrev 2013-10-12 19:44:34 följande:

    Fast det kan inte du bestämma, man kanske får problem med att göra sig förstådd, men man är i sin fulla rätt att kalla tomater för gurkor, precis hur mycket man vill.
    Exakt, man får problem med att göra sig förstådd. Precis som TS arbetskamrat som kallar ett missfall i femte veckan för änglabarn. Ibland kan just detta problem att "göra sig förstådd" få så allvarliga konsekvenser att andra människor såras rejält för att man sagt något helt "felaktigt", dvs felaktigt enligt gängse normer och allmänt vedertagna betydelser och definitioner av ord.
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...