• Anonym (Ts)

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    En kollega förlorade för ca 6 månader sin dotter. Hon var sju månader och var extremt tidigt född (vecka 24). Hon dog av komplikationer som tillstött pga av hennes tidiga födsel. Detta har naturligtvis varit en mycket tuff tid för henne och hennes familj. Idag hade hon en "dålig dag" och lämnade jobbet tidigare i tårar (hon har tillstånd att göra det, ibland blir det bara för tufft för henne). En relativt nyanställd ung tjej i 20-års åldern frågade mig varför hon var ledsen och jag berättade (hon har bett oss kollegor berätta om någon frågar så hon slipper) om att de förlorat sitt barn. Varpå tjejen säger "jag förstår helt, jag har också ett änglabarn." Sen framkom det att hon fick missfall i vecka fem ... Jag kände instinktivt att det inte är samma sak och att som hon säga "jag förstår helt" är att nedvärdera min andra kollegas sorg. Den nya tjejen sa att hon skulle "dela med sig" men min kollega för att "vi har gått igenom samma sak" och jag var tvungen att bita mig i tungan för att inte kalla henne idiot. HUR kan man jämför ett missfall i vecka fem med att förlora sin 7-månader bebis?! Jag lyckades avstyra det hela tror jag men jag är orolig för att den här pantade bruden kommer att klampa in i min kollegas sorg i alla fall. Men allvarligt, hur dum får man vara?!

  • Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...
  • intetnyttpåplusfronten
    Anonym (Mia) skrev 2013-10-12 19:35:50 följande:

    Du har självklart RÄTT att kalla en tomat för en gurka också, men det är fel. Helt fel.
    Det är inte riktigt samma sak. Ett änglabarn betyder att det är ett barn som är skötsamt och tyst ungefär om man ska vara perfektionist. Det är inte fel av mig att kalla mitt ofödda barn för änglabarn. Däremot klampar jag inte in på andras sorg och jämför min förlust med deras.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Lindsey Egot the only one
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-12 14:16:04 följande:
    Jag har aldrig jämfört våra sorger. Aldrig. Det är det du som gör hela tiden. Jag försöker förklara komplexiteten i det som du nedvärderar till "en vision". Och jo, du nedvärderar min upplevelse hela tiden. Och jämför med din egen sorg. Vägrar ta in det jag skriver utan fortsätter återkomma till dina egna snäva ramar och föreställningar.

    Det som är bevisat i forskning är att det i de flesta fall finns vissa faser som är liknande vid kris- och sorgebearbetning, men det är inte det samma som att alla går igenom dessa faser. Men du vägrar ta in det.

    Jag har återkommande i flera inlägg sagt att jag inte varit med om att mista ett barn. För jag har aldrig fått något barn. Kommer aldrig att få något barn. Du har gått igenom ett antal missfall men med tanke på att du blivit gravid flera gånger och också fött flera barn kan du heller inte förstå att det som är ett missfall för dig inte är samma upplevelse som det utomkved jag har gått igenom. Det är en milsvid skillnad också mellan dessa upplevelser.
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-12 11:29:40 följande:Du saknar ju ändå något du aldrig haft och det är en smärtsam sorg att få sina drömmar krossade. Men det du berättar är att din sorg pga något som inte funnits är livslång utan att tänka att den som förlorat sitt barn också ska genomgå en livslång sorg. Man ska inte begrava sina barn utan det är ju barnen som ska begrava sina föräldrar pga ålderdom. Och de som har förlorat barn ska gå igenom varje dag med en tom stol vid middagsbordet, ett tomt barnrum, en tom säng på kvällen och en orörd säng på morgonen. De har tvingats välja kista, blomarrangemang, sånger, gravplats och gravsten. Du har iaf sluppit ta bort en tallrik i ett års tid för att du råkat av ren rutin dukat fel. Du har sluppit städa bort alla leksaker, kläder, tillbehör som stod inne på ditt barns rum. Du har sluppit begrava ditt barn.
    För jag tror inte du vill uppleva den sorg som de som förlorat barn tvingas gå igenom eller? För du vill ju gärna likställa barnlöshet med att förlora barn. Att det är samma sak, att de går igenom samma sak. Eller att det är värre att vara barnlös än att behöva begrava sitt barn. Du vill gärna jämföra, du vill gärna hävda. Och då frågar jag dig om du verkligen skulle vilja känna på hur det är att få sitt älskade barn men sedan rycks det ifrån en några år senare? Eftersom du så gärna vill likställa dessa två tragiska händelser.
    Jag däremot skulle aldrig vilja att någon tvingas gå igenom någon form av tragedier och sorger. Men man kan inte skyddas från att leva och utsättas för livets stora sorger. Vissa går igenom livet utan större sorger medan andra får väldigt många.

    Du skriver själv om att du inte kan umgås med de som är gravida eller de som nyss fått barn. Ja du man tvingas leva. Det är oerhört svårt att veta att min dotters kompisar fick sluta åttan, nian och nu går på gymnasiet. Det är oerhört smärtsamt att se hennes jämngamla kusin för de var bästisar och undra hur hon skulle varit nu. Det betyder inte att jag är missunnsam mot dessa barnen att deras liv går vidare. Jag känner ingen avundsjuka mot dessa barn eller dessa barnens föräldrar för det är inte deras fel att min dotter är död. Missunnsamhet föder bitterhet och bitterhet skapar agg. Då behöver man en samtalskontakt ang detta. Jag förstår att du är bitter, känner agg och gärna vill hävda dig men det är inte andras fel och det betyder inte att man kan applicera sin egna sorg på andras sorg och absolut inte jämföra sorgen av ett missfall med sorgen av att förlora ett barn. För man kan helt enkelt INTE förstå varandra. Så enkelt är det.
    Jag försöker gång på gång förklara för att du ska få förståelse för vad jag menar men det är som att dunka huvudet mot en vägg.  Du vägrar se utanför din egen bakgård av upplevelser och föreställningar, jag vet inte om du inte vill eller helt enkelt inte har förmågan att ta in någon annans erfarenhet, någon annans sätt att se.

    Jag har - återigen - aldrig likställt eller ens försökt att jämföra att få ett missfall och att förlora ett barn. Det är du som gör det. Om och om igen. Jag ville dela med mig av min upplevelse för att ge dig chansen att förstå en situation du uppenbart inte har någon som helst förståelse för.

    Ja jag har sluppit alla de där sakerna. Jag har också sluppit de armarna runt min hals. Att första gången få höra ett barn säga "jag älskar dig mamma". Jag har också sluppit de första stege, de första orden, första dagen i skolan. Jag har också sluppit all lycka det innebär att ha barn. Jag slipper födelsedagar, morsdagar och julaftnar med barns förväntan och glädje. Jag slipper också att få följa barn och barnbarn i livet och förhoppningen att ha en familj som bryr sig om mig när jag är gammal.

    Jag är inte ett dugg bitter. Inte för fem öre. Jag bär på en sorg, det innebär inte att man blir bitter. Jag känner inte agg,m inte missunnsamhet och har inget som helst behov av att hävda mig. Jag försöker ge dig insikt hur det ser ut för mig - utan att jämföra - men det är som att hälla vatten på en gås. Den som hävdar, jämför och beter sig aggressivt är du.

    Du har ingen aning om hur mitt liv ser ut och du känner dig ändå manad att hålla en föreläsning för mig om livet, och om de sorger det innehåller. Ja du.

    Att du sedan lägger ut en bild på ett foster i tråden för att  - återigen - jämföra med ett levande barn visar bara - återigen - din oförmåga att förstå (eller vilja förstå).

    Jag ger upp. Du vinner. Du har det värst. Hoppas du är nöjd nu.
    Hur mår du egentligen?

    Ena stunden så är klarar du inte av att vara i närheten av dina släktingar och vänner som är gravida eller har barn sedan är du glad över att du slipper allt vad barn innebär.
  • Lindsey Egot the only one
    Anonym (Var har sin sorg) skrev 2013-10-12 19:56:42 följande:

    Detta inlägg får mig att tänka på denna video.




    Visst, ett embryo i vecka 5 är inte som en 7 månaders, men ingen kan berätta för någon annan hur denne ska känna. Jag skulle dock aldrig påstå att jag har 3 änglabarn för att jag har haft 3 missfall. Men den frustration jag bär av att både ha svårt att bli gravid pga utebliven ägglossning och + fått upprepade missfall utan att ha hittat någon förklaring under missfallsutredningen. Det är en sorg i sig också och den kan vara minst lika stor, trots att det handlar om olika saker.


    Precis! Håller med dig i detta.

    Man kan inte jämföra en 5 veckors embryo med en 7 månaders bebis. Det enda är att två kvinnor sörjer. Den ena det som aldrig blev och den andra sin bebis en liten individ.
  • Anonym (Olika)
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-12 23:44:15 följande:
    Hur mår du egentligen?
    Ena stunden så är klarar du inte av att vara i närheten av dina släktingar och vänner som är gravida eller har barn sedan är du glad över att du slipper allt vad barn innebär.
    Men oj vad du misstolkat. "Slipper" är ironiskt skrivet, det är ingen tveka om det. Det framgår ju hur klart som helst att hon sörjer att hon missat just detta.
  • intetnyttpåplusfronten
    Lindsey Egot the only one skrev 2013-10-12 23:44:15 följande:
    Hur mår du egentligen?
    Ena stunden så är klarar du inte av att vara i närheten av dina släktingar och vänner som är gravida eller har barn sedan är du glad över att du slipper allt vad barn innebär.
    Jag förstår att det är svårt att läsa av tonfall genom text, men jag hoppas du förstår att hon inte är ett dugg glad över att slippa allt vad barn innebär. Men du verkar ju välja vad du vill se, så det är ingen idé att försöka förklara känner jag.
    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Lindsey Egot the only one
    Anonym (mening) skrev 2013-10-12 17:04:01 följande:
    Jag tror inte heller att du avser det, men det genomsyrar dina inlägg, jag kommer inte sitta och peka ut enskilda meningar åt dig. 
    Men försök att läsa dina egna inlägg med andra glasögon på dig, så tror jag du ser vart du går fel. 
    Jag är ju inte den enda som ser det här, vi är flera som har påtalat det för dig, så kanske det ligger något i kritiken?    
    Jag har läst dom om och om och om igen och jag vet precis vad jag skrivit och kan läsa och vet innebörden. Men du tolkar in något som inte står skrivet.
  • Lindsey Egot the only one
    Anonym (Olika) skrev 2013-10-12 23:53:59 följande:
    Men oj vad du misstolkat. "Slipper" är ironiskt skrivet, det är ingen tveka om det. Det framgår ju hur klart som helst att hon sörjer att hon missat just detta.
    Ja då får man använda en eller en här på FL så man är övertydlig med sin ironi. Vi pratar om allvarliga saker här så som sorg i känsliga rummet. Men visst känner man att ens utomkvedeskap är något som har med ironi att göra så är man nog inte så ledsen över det heller. Där av min fråga över hur människan mådde. Jag tror inte hon mår bra eftersom hon vill hävda sin rätt att hennes missfall kan likställas med ett fött barn dött. För hur hon än förklarat sig så hävdar hon att hon har all rätt att sörja precis som en som har förlorat ett barn. Och JA det har hon, helt självklart har man rätten att sörja det som inte blev. Men det är sorgen som man kan likställa, inte det som föranledde sorgen.

    Och jo alla hanterar en kris likadant meddela fyra olika faserna fast man gör det olika fort och då blir krisreaktionen olika.

    Det är en viss skillnad och alla har inte den förmågan förstå det och det är tydligt i denna tråden.

    Läser man runt här på FL ser man att många vill sätta ord på sina missfall och göra dom legitima. Förr var missfall en skam, kvinnan kunde inte behålla barnet och kvinnan hade syndat. Idag vet vi mer tack och lov. Idag är det inte en skam att få missfall eftersom vi vet att oftast är det ett livsodugligt embryo eller foster som kroppen själv sorterar bort. Det betyder inte att sorgen över missfallet inte är något att sörja över. Självfallet är varje enskilt missfall en stor sorg. Men som i TS fall att en människa tänker säga till en mamma som förlorat ett barn på 7 månader med att säga "jag vet vad du går igenom jag har själv haft ett missfall i vecka fem" är ett jäkla hån och ett stort övertramp i mammans sorg. Den som inte kan hålla med i det är inte riktigt normal i huvudet.

    Och jag har förklarat att man kan inte komma och säga till en kvinna som har haft missfall att man själv förlorat ett barn för då förminskar man den som fått missfall till att tolkas som "du det där är väl ingenting" och man kan inte komma och säga till en mamma som förlorat ett barn med att säga att "jag vet jag har haft missfall" för då tar man ifrån barnet dess identitet till att inte bli någon.
  • Lindsey Egot the only one
    Jojile skrev 2013-10-12 20:20:08 följande:

    Alla får kalla sina barn änglabarn. För mig är det dock ett barn som dör väldigt nära bf eller när barnet har fötts levande.

    Däremot måste man vara helt jävla dum i huvudet om man tror sig veta hur det känns att förlora ett levande barn för att man fått ett tidigt mf.

    Jag har inte fått mf och jag har inget änglabarn (tackochlov) men jag har varit gravid och jag har barn. Därför är jag väldigt medveten om vilken annorlunda kärlek man känner när man äntligen får lära känna sin bebis.


    Jag kallar inte min dotter för änglabarn utan vid hennes namn och att hon är hos änglarna alt att hon är en ängel.

    Änglabarn, då borde det heta änglavuxen om man dör som vuxen och pensionärsängel om man dör som gammal. Eller?
  • intetnyttpåplusfronten

    Det finns olika sorters ironi, det krävs ingen smiley för att förstå denna sorts ironi. En smiley skulle inte heller passa in. Du är verkligen häpnadsväckande fräck Lindsey Egot! Jag gapar åt alla dina inlägg och undrar vad det är som gör att en människa sätter sig så högt upp på sin häst och tittar ner på alla andra?


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
  • Lindsey Egot the only one
    intetnyttpåplusfronten skrev 2013-10-13 00:18:20 följande:

    Det finns olika sorters ironi, det krävs ingen smiley för att förstå denna sorts ironi. En smiley skulle inte heller passa in. Du är verkligen häpnadsväckande fräck Lindsey Egot! Jag gapar åt alla dina inlägg och undrar vad det är som gör att en människa sätter sig så högt upp på sin häst och tittar ner på alla andra?


    Om du har något vettigt att säga så är du på fel forum.
    Är du på riktigt?

    Några få här har verkligen förstått. Ni andra läser in sådant som inte står skrivet och ja är man i änglarum, sorg eller känsliga rimmet för sorg så får man lämna ironin utanför.

    Tyvärr fattar inte alla det.
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...