• lelle75

    Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014

    NinaCamilla skrev 2014-03-13 16:23:02 följande:
    Frk röd: Det är då utomkvedshavande och sitter i äggledaren och måste bort eftersom UL visar inget. Jag ska ta Hcg imorgon och om det stiger, ska de öppna mig på måndag pga. Graviditet i äggledaren. Jag visste inte att embryo kan vandra fel vid ÄD!
    På min klinik ger de Relanium för att man inte ska få utomkvedshavandeskap, det ska visst göra så att det inte drar ihop sig. Från transferdagen och fyra dagar framåt tar man en tablett morgon och kväll, man blir väldigt trött och kan inte jobba. Tråkigt att höra om ditt utomkveds, har hört att man måste vänta ett tag med att bli gravid igen efter det, kolla det med läkaren. kramar
  • lelle75
    lelle75 skrev 2014-03-13 19:37:54 följande:
    Läkaren sa ngt om min lever fungerar för bra, den tar upp progesteronet. Han skojade och sa att jag borde dricka mer alkohol. Jag är dock inte helt säker på om jag förstod honom helt rätt.
    Fick precis höra i en annan tråd att de kan bero på att jag har för högt prolaktin, att det är detta som sänker östrogen och progesteronet.
  • lelle75
    NinaCamilla skrev 2014-03-13 20:11:28 följande:
    Lelle: Tackar för infot. Jag visste inte att det fanns medel för det. Nu vill. Grekiska kliniken vill att sjukhuset ska ta magnetröntgen istället för öppna mig men vi vet hur det slutar. Jag fick inte heller MR när jag bad att titta endo sist...spara pengar. Bättre öppna verkar det som fan!
    Be att få kolla ditt prolaktin, om det är högt så är det kanske därför ditt prog var för lågt,
  • lelle75
    Jenkis skrev 2014-03-14 09:08:24 följande:
    Har inte tid att svara nu Lelle, men jag återkommer i morgon när jag kollat upp en sak ang progesteron injektion. Har man även högt kortisol, så stöter det bort progesteron. De slåss nämligen om samma receptor och kortisol har förtur.
    Tack vad snällt om du vill återkomma. Jag tar ju kortison, kan detta påverka tro? Bör jag sänka min dos kortison?
  • lelle75
    Jenkis skrev 2014-03-14 21:05:22 följande:
    Nej, det kan jag inte tänka mig. Kortison och kortisol är inte samma sak.

    Har tyvärr inte hittat den info jag ville, men Gestone heter ett progesteron i injektionsform som ligger på 50 mg/ml och finns i 2 ml ampuller. D.v.s. du får din dos på 100 mg som kliniken pratade om (fyra doser om dagen på 25 mg).

    Nordic Pharma tillverkar och produkten finns i UK i alla fall. Kanske går att fixa via nätet (olagligt iofs)?

    Utomlands finns det en förkärlek för medicin i injektionsform och jag vet att vissa Ryska kliniker (typ) skickar med vissa av sina patienter progesteron i injektionsform.

    He, he. För sjutton år sedan var det tydligen det vanligaste med injektion i Sverige! Efter det har man övergått till vaginala beredningar. Se nedan:

    Den biologiska tillgängligheten av progesteron givet via olika administreringsvägar har tidigare utretts. Utredningens generella konklusion är att absorbtionen av progesteron från vagina och rektum varierar mycket mellan olika patienter och att intramuskulära injektioner är det säkraste administreringssättet när det gäller biologisk tillgänglighet[1].


    I en mindre studie som avsåg att studera biologisk tillgänglighet och effekt på endometrieslemhinna efter intramuskulär och vaginal tillförsel med en ny experimentell beredningsform, ej kommersiellt tillgänglig i Sverige. Man konstaterar att intramuskulär administering ger högre plasmakoncentrationer av progesteron medan båda sätten att tillföra progesteron ger tillräckliga effekter på endometrieslemhinna för att kunna genomföra in vitro fertilisering (IVF)[2].


    Det finns idag ej tillräcklig dokumentation som stöd för att övergå från intramuskulär till vaginal tillförsel av progesteron vid genomförande av IVF.


    Här står det att kortsol är ett slags kortison.

    www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-ar-skillnaden-pa-kortison-och-kortisol-/

    Tror du att det kan vara så att injektionerna på 25 mg och 50 mg kanske motsvarar en vaginaltablett på 100 mg? Kanske att ett injektion tas upp bättre, förstår du vad jag menar?
  • lelle75
    4everHope skrev 2014-03-14 21:59:14 följande:

    På min klinik i Tjeckien ordinerar de i.m progesteron som heter Agolutin 30 mg/ml och en inj är 2 ml =60 mg. Min sambo ger mig inj i sätesmuskeln 1 gånger per dygn och de gånger han är bortrest tar jag dem själv i lårmuskeln. Det är lite läskigt att sticka in en ca 7 cm lång kanyl i sitt eget lår och då är ändå jag sjuksköterska. Men vad gör man inte i kampen om ett barn... Fem dagar innan ET börjar man ta Agolutin och tar detta sedan fram till testdagen. Sedan kan man välja om man vill fortsätta med inj eller övergå till vag. Tyvärr har jag ännu inte haft möjligheten att göra det valet då jag inte testat plus. Men denna gång hoppas och tror jag på min tur ☺Har köpt läkemedlet på plats i Brno och även fått det hemskickat från dem.
    Tack för tipset. Men hur vet ni att maken sätter sprutan rätt? Är det viktigt att den hamnar exakt rätt? Gör det väldigt ont efteråt? Hoppas på att du testar plus, när har du testdag?
  • lelle75

    Vet ni om 30 mg intra musklärt blir lika mycket i kroppen som om en vagnaltablett skulle vara 30 mg? Förstår ni vad jag menar?

    NinaCamilla, det finns nog ingen garanti att lugnande tabletter så som Relanium hjälper helt mot X. Jag ville nämligen inte ta dessa men min klinik sa att det var viktigt då det kunde förhindra X. Kan ju alltid vara värt att pröva, känns dock konstigt att "ta en drog" i samband med graviditet. Tänk också på om du köper det utomalands att du får med dig ett intyg från kliniken så att du inte fastnar i tullen :) Jag orkade inte fråga de två senaste ggr då jag flög fram och tillbaka, det stod en hund och sniffade när vi gick igenom tullen så gissa om jag blev rädd men han kände inte Relanium som jag hade i handbagaget.

  • lelle75
    Jenkis skrev 2014-03-15 18:50:36 följande:
    Ja ett slags kortison men inte samma som i Prednisolon t.ex.

    Skulle kunna skriva en hel uppsats om naturligt kortison och kortikosteroider som är konstgjort framställda och vad de gör med kroppen. Men jag orkar inte riktigt. Men precis som det finns naturligt progesteron och syntetiskt progesteron, så är det lika med kortisonet.
    Jenkis, det låter som om att du har full koll om du kan skriva en uppsats :) Jag litar på dig då att jag inte behöver sänka mitt kortison :) Å andra sidan har jag hört att man kan trappa ner kortisonet efter att man har plussat så det kanske jag ska göra ändå.

    Eftersom att jag har sköldkörtelproblematik så tror jag att jag snarare har kortisolbrist, tog ett sådant salivtest för många år sedan som visade detta. Utmattade binjurar som får kompensera för sköldkörteln.

    Jag förstår bara inte vad jag ska göra för att öka på mitt progesteron. Idag tar jag 6 st progesteron MIC a 400 mg om dagen, rektalt plus ngt som heter Duphaston, 3 x 10 mg om dagen oralt. 4. Alltså 2400 mg rektalt och 30 mg oralt, jag ökade mitt prog i blodet till 66 nmol efter detta enorma intag så än så länge ligger jag ok. Ska ta nya prover nästa vecka och vill vara väl förbedd om progesteronet sjunker ytterligare. Funderar på injektionerna, men de är ju bara 25 mg. Men kanske funkar de bättre, ngn som vet? Gissar att det är väl bara till att pröva, får ta en kurs med maken ikväll så att han kan sätta sprutan i mig. Tack för tipset om filmen, det blir en stor hjälp!
  • lelle75
    Jenkis skrev 2014-03-15 19:55:42 följande:
    Yes, du har rätt ang. binjurar och sköldkörtel. Vad påläst du är!

    Tyvärr är de syntetiska sköldkörtelhormonerna inte heller de bästa i alla lägen. Svenska läkare är tyvärr för dåligt insatta i hur de olika endokrina systemen påverkar varann.

    Själv är jag inte 100 säker på att jag kanske behöver äggdonation. Eller alla fall inte behövde det för sådär fem år sedan. Tror att det är mina binjurar som är utmattade eller har varit i alla fall, vilket leder till problem med äggstocksfunktionen.

    Skall köpa salivtest för progesteron, östrogen och kortisol när jag är ogravid och kolla. Inte för att jag tänkte bli gravid på egna ägg, utan för att jag vill må bra.

    Hypotalamus signalerar till hypofysen som i sin tur talar om för slutorganen att tillverka hormoner som påverkar resten av kroppen. Slutorganen ingår även hormonellt i andra organsystem via olika nätverk och axlar. Ett sådant hormonsystem kopplar samman äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln till den så kallade OAT-axeln. Det som händer i ett organ kommer därför att ha en fysiologisk, klinisk eller subklinisk effekt på den här axelns övriga organ, vilket innebär att de tre organen är hormonellt beroende av varandra för optimal funktion. Om binjurarna är svaga störs därför ofta även sköldkörtelns funktion, och menstruationscykeln kan bli oregelbunden. På samma sätt kan en underaktiv sköldkörtel försämra funktionen hos binjurarna. Hormonella obalanser i äggstockarna, t.ex. östrogendominans (d.v.s. för högt östrogen i förhållande till progesteron), förvärrar ofta befintlig subklinisk hypotyreos.

    OAT-obalans innebär en hormonell obalans som kan vara både klinisk och subklinisk, men som ännu inte erkänns inom den konventionella medicinen. Eftersom den kliniska bilden innefattar flera endokrina systemobalanser finns det inga prover som kan isolera och identifiera det exakta orsaksstället. Det råder alltså ett skriande behov av forskning på det här området.

    Östrogendominans kan öka sköldkörtelbindande proteiner i blodomloppet. Därför kan sköldkörtelblodprover uppvisa normala värden samtidigt som det kan råda brist på sköldkörtelhormon i vävnaderna, vilket leder till subklinisk eller klinisk hypotyreos. När östrogennivån är hög har binjurebarken svårare att svara på signaler från hjärnan om ökad kortisolproduktion. Östrogen försämrar även binjurefunktionen genom att störa utsöndringen av kortisol från binjurebarken. Hög östrogennivå kan leda till en motsvarande ökning av kortisolbindande globulin som cirkulerar i blodomloppet där det binder till fritt kortisol så att detta inaktiveras.

    Alltså kan en kvinna med östrogendominans ha tillräckligt med totalkortisol i blodet medan hennes fria, tillgängliga kortisolnivå är låg. Eftersom enbart fritt, obundet kortisol kan passera genom cellmembranen och aktivera receptorer inuti cellerna, avtrubbas kortisolets effekt på cellnivå. Och precis som östrogendominans kan bidra till binjureinsufficiens, kan binjureinsufficiens bidra till östrogendominans. Kortisol tillverkas i binjurebarken av progesteron. Om binjurarna är svaga tenderar kortisolet att vinna över progesteronet, vilket kan ge låg progesteronnivå och därmed relativ östrogendominans. En ogynnsam feedbackslinga skapas som bildar en ond cirkel. För mycket östrogen i förhållande till progesteron påverkar både sköldkörtelns och binjurarnas funktion, och trötta binjurar och sköldkörtel kan förvärra östrogendominansen.

    Ibland skrivs för höga doser sköldkörtelmedicin ut för att normalisera till synes suboptimala blodnivåer. Kroppen sätts på överväxel så att den basala ämnesomsättningen höjs. I det här läget kan en befintlig, tidigare dold binjuresvaghet plötsligt visa sig som förvärras till binjureinsufficiens. Antidepressiva läkemedel skrivs ofta ut som en lösning för att kontrollera de nya symtomen eftersom läkaren nu har slut på alternativ. Inte sällan förvärrar detta OAT-obalansen.

    Det är viktigt att förstå att optimal binjurefunktionen spelar en huvudroll i den här obalansen. När binjurarnas aktivitet försvagas, uppstår kortisolinducerad resistens hos så gott som alla övriga hormonreglerade organ inklusive äggstockar, sköldkörtel och bukspottkörtel. Få hormoner – t.ex. insulin, progesteron, östrogen och testosteron – har möjlighet att arbeta på optimal nivå när binjuretrötthet föreligger. Den normala negativa feedbackslingan via hypotalamus och hypofysen kan trubbas av och bindande transporthormoner i blod kan störas. Varje hormons förmåga att reglera och anpassa sitt målorgan för att uppnå homeostas försämras därför ofta.

    Vanliga symtom är instabilt blodtryck och blodsocker, bipolära tillstånd och oro/ångest som kommer och går, okontrollerbara reaktiva adrenalinrusher, ”hjärndimma”, långsammare ämnesomsättning och oregelbundna menstruationer. Eftersom läkare saknar klinisk utbildning gällande binjuretrötthet, behandlar de bara symtomen på svag sköldkörtel och svaga äggstockar. I ett tidigt skede av binjuretrötthet är kortisolutsöndringen hög eftersom kroppen försöker att neutralisera det konstanta stresspåslaget. Men när för mycket kortisol produceras uppstår många ogynnsamma effekter. Kortisolet blockerar t.ex. cellernas progesteronreceptorer som blir mindre känsliga. Progesterontillverkningen i binjurarna avtar i förmån för kortisolproduktionen. Som vi sett kan detta ge en obalans mellan östrogen och progesteron där östrogen dominerar – åtminstone relativt. Det är ingen slump att hälsobesvär som kan kopplas till förhöjt östrogen – t.ex. PMS, fibrom och andra besvär som är typiska före klimakteriet – ökar när kvinnor närmar sig 35–40-årsåldern.
    Jag forskade en hel del då jag blev så sjuk av sköldkörteln. Det var först när jag fick Adrekomp som jag började att må bättre, tror att det endast tog några dagar så kom piggheten tillbaka, var konstant trött innan dess. Har försökt att förstå ditt långa inlägg men fattar inte helt och hållet. Tror du att du orkar dra en slutsats av det du skriver som är lite mer lättförståelig :) Kanske bör jag ta adrekomp nu för att stötta binjurarna, har jag förstått det hela rätt då?
  • lelle75
    Redan47 skrev 2014-03-15 20:23:11 följande:
    Lelle; vad får du för ordination från din klinik? Ang det orala progestoronet Utrogest, bioidentiskt, så funkar det tydligen utmärkt för oss från kliniken i Riga, de som blivit gravida och sett hjärta, behåller än så länge sina graviditeter och har tom fasat ut piller och är numera självförsörjande.

    Ett klipp från en vet.artikel där jmf mellan utrogestan - crinone gjorts, det finns fler som kommer till liknande slutsats:
    "The pregnancy rates per transfer were not significantly different in the Crinone and Utrogestan groups at days 12 (Crinone 353%, Utrogestan 29.9%, P=0.55), 30 (Crinone 28.8%, Utrogestan 25.0%, P= 0.61) and 90 (Crinone 25.9%, Utrogestan 22.9%, P= 0.69). No differences in the spontaneous abortion rates were seen thereafter. The delivery rates (number of deliveries per patient; Crinone 23.0%, Utrogestan 22.2%, P= 1.00), as well as the ratio of newborn babies per embryo transferred (Crinone 11.7%, Utrogestan 11.1%, P=0.91), were not significantly different. Safety parameters were similar in both groups, except for drowsiness, which was more significantly frequent in the oral progesterone group than in the Crinone group at all time points. No serious adverse events were recorded in this study. The fact that Crinone matches the efficacy of the larger doses of progesterone used orally reflects an advantage of the transvaginal route of administration which avoids the metabolic inactivation of progesterone during its first liver pass."
    Jag har fått en ordination som jag inte helt följer, får ingen uppföljning. Har inte ens meddelat kliniken att jag är gravid.. Jag prövade mig fram vid mina tidigare ÅD, då tog jag 12 Lutinus om dagen eftersom att proget var lågt redan då men det funkade inte så då provade jag prog mic rektalt vilket fick upp mina värden rejält. Det funkade även i början denna gången då jag tog 3 sådana om dagen, men progen sänktes och jag ökade dosen till 6 om dagen, efter det låg jag på en normal nivå men är rädd för att det ska sjunka igen så förbereder mig för det och vad jag skall göra då. Kanske är det individuellt vad som funkar för olika personer så jag får väl pröva mig fram helt enkelt. Tack och lov får jag hjälp med blodprover och därefter får vi se om jag behöver höja igen. Man ska ju inte ta ut ngt i förskott men vill bara beredd på vad jag ska göra om progen når ner.
Svar på tråden Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014