• Anonym (Ifrågasätter)

    Det där med att en socanmälan förstör liv

    Jag har läst flera inlägg där folk hävdar att en anmälan till socialen förstört deras liv. Det berättas om att man "förlorat allt", att anmälan lett till depressioner, totalt sänkt självkänsla, helt förstörd tillit osv. 

    När jag läser sådana inlägg känner jag oftast att anmälaren har helt rätt. Om en anmälan till socialen kan få sådana gräsliga följder att man upplever att man "förlorar allt" - då kan man nog knappast vara stabil nog att ta hand om ett barn?

    Jättejobbigt kan det såklart vara. Jag förstår helt klart att man känner sig ifrågasatt, sviken, misstänksam och så vidare. Men att förlora allt? Bli så deprimerad att man inte kan jobba på många månader? Nej, det köper jag inte. Inte om man från början är trygg och stabil. 

    Jag jobbar i det offentliga och har varit med om att anmäla en del familjer. Alla blir upprörda, så klart. Men många kan samtidigt se att det är så systemet fungerar, många uttrycker faktiskt en lättnad över att barn blir lyssnade på och tagna på allvar och de förstår anställdas skyldigheter att rapportera saker. Samtidigt som de är arga och besvikna på oss. Ofta visar utredningarna sedan ingenting, men familjerna kan oftast som sagt ändå se att vi har en skyldighet att anmäla och kan också uttrycka tacksamhet över systemet och barnens rätt. Även om de har svårt att vara glada mot oss efter anmälan. Och det förstår vi. 

    Anmälan kommer ju antingen från myndigheter och då är personalen tvungna enligt lag och barn exempelvis säger att de blir slagna. Personal ska inte värdera eller själva utreda. Det är en LAG. Att tjänstemän följer LAGEN borde man kunna förstå om man är ansvarsfull nog att uppfostra barn. Även om man som sagt kan bli både ledsen och arg. Eller så kommer anmälan från en knäpp granne eller ytlig bekant med skumma psykiska besvär. Och det borde man väl också kunna hantera? Knäppisar kommer man ju alltid kunna råka ut för. Ledsen får man så klart bli och det blir nog de flesta i en sådan situation, men det är stor skillnad på att gråta på nätterna under någon vecka och på att bli så deprimerad att man inte kan gå till jobbet på ett år.

    Jag tänker - är man så svag att man mår så otroligt dåligt av en socanmälan att man knappt fungerar, då kanske det är BRA att socialen får upp ögonen och kan bidra med stöd till både den vuxna och barnen i familjen..

  • Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv
  • Anonym (.)
    Nenne666 skrev 2013-11-29 10:57:28 följande:
    Att påstå sig bli GLAD vid att ev. bli anmäld för att man blir så lycklig över att ens barn blir sedd är väl ändå att ta i va? Att bli påtvingad en kontakt eller granskning när man inte gjort nåt fel (i 4 månader), är det nog få som upplever som speciellt spännande. Man kontaktar skola och ibland grannar och tja ....'vad skojigt '.
    Det är väl ingen som sagt att den blivit glad över detta?

    Sunksara skrev:
    "Nej, det var inte kul att få anmälan på sig, jag hade ju faktiskt inte gjort något fel, även fast jag var säker på det så är det olustigt"
    Är det att bli glad?

    Eller menar du detta:
    "Då är det kanonbra att någon ser och anmäler så att jag och familjen kunnat få hjälp."
    Dvs, om det skulle vara så att hon gjort fel utan att veta om det och barnet faktiskt far illa är det bra att det uppmärksammas.

  • Nenne666

    Aa, -'å ena sidan ledsen men fy vad glad hon ändå skulle bli för att någon tar hennes barns liv på allvar', va det jag hakade upp mig på.

  • SupersurasunkSara
    Nenne666 skrev 2013-11-29 11:22:31 följande:
    Aa, -'å ena sidan ledsen men fy vad glad hon ändå skulle bli för att någon tar hennes barns liv på allvar', va det jag hakade upp mig på.

    Trodde du hakat upp dig på någon annan eftersom jag inte alls menade glad, eller ens skrev det. BRA däremot att mina barns mående uppmärksammas. OM det hade varit något fel så hade barnet fått hjälp. Kan inte vara annat än bra. Arg som fan dock eftersom jag hela tiden visste att det var skolans fel, de ville bara skjuta skulden på mig för att förhala hela processen.
  • Ljuvaliv
    Anonym (d) skrev 2013-11-29 09:54:01 följande:
    Ja, självklart är det så, jag skulle också bli glad om någon anmälde om dom trodde att mina eller något annat barn for illa. Barn går före vuxna, så är det. Men samtidigt ska man inte förringa traumat i att bli anmäld, jag förstår det som om du inte har upplevt det? Och jag tvivlar på att du skulle gå igenom enbart en lättare "kris", det är oerhört tärande att under 4 månader inte ha kontroll över vad som ska hända med ens barn, att få sitt föräldrabemyndigande fråntagit sig, man tar så för givet innan något sånt händer att man har all bestämmanderätt runt sina barn och vad som ska hända runt dom sålänge man håller sig inom lagens ramar förstås. Så plötsligt kliver det inte nya människor, och tar över, människor man inte känner och som inte känner ens barn lika bra som man själv gör. Främmande människor som har makt att bestämma om du ska få träffa dina barn. Och det pågåt i 4 månader, ofta längre eftersom en utredning ofta blir förlängd. Kommer det sen in en till anmälan och en till och en till...........av någon som har ett horn i sidan till dig, för vad kan vara en bättre hämnd än att tvinga en förälder att gå igenom det gång på gång på gång. Så med all respekt då tror inte jag att stannar vid en lättare kris. Men jag hoppas att vi aldrig får svaret på det.

    Du har rätt i att jag inte har varit i närheten av det själv. Och jag vill också poängtera en viss ödmjukhet inför det då jag vet att man ibland reagerar starkare än man kan ana när man väl genomlider något. Men min första känsla är att jag främst tycker det är positivt att någon uppmärksammar om något inte verkar stämma. Är det felaktigt så reds det ut och ingen går och undrar. Men jag skulle naturligtvis känna mig iakttagen varje steg jag tog osv, fruktansvärt så sett. Jag har bekanta som jobbar inom det sociala myndigheterna och en svärmor som har gjort det tidigare och som fortfarande jobbar med barn och ungdomar. Kanske har det dramatiserats av för mig om du förstår hur jag menar?
  • Ljuvaliv
    Nenne666 skrev 2013-11-29 11:22:31 följande:
    Aa, -'å ena sidan ledsen men fy vad glad hon ändå skulle bli för att någon tar hennes barns liv på allvar', va det jag hakade upp mig på.

    Bli inte så provocerad. Det är min första känsla och jag har en annan bakgrund än du. När jag tänker på det så känner jag mig faktiskt glad över att min älskade dotter blir uppmärksammad av samhället om jag inte kan ta hand om henne på bästa sätt. Om jag kan det och trots allt får en anmälan på mig så reds det ut. Sedan skulle stämpeln kännas hemsk men jag kommer i mitt liv som förälder få svälja min stolthet många gånger så det känns som en sak för sig. Men jag upprepar att jag inte vet hur jag skulle reagera inför situationen eftersom jag aldrig varit där. Men jag önskar att jag skulle hantera som jag tänker att jag skulle göra.
  • Anonym (5 barn & djur)

    Jag har haft länsstyrelsen här 5 gånger detta året på oanmälda kontroller vad gäller min djurhållning. Har lantbruk.
    Jag har faktiskt full förståelse för att soc anmälan förstör ens liv.

    För mig tycker jag att det är så jobbigt att inte veta vem det är, man blir misstänksam mot alla...

    Länsstyrelsen har aldrig haft något att anmärka på och lagt ner det varje gång, men om någon ringer och säger att det ligger två döda djur utanför ladugården mm så kommer de ju ut. 

    Ok nu gäller ju detta djur och inte mina barn tack och lov, men när det är så här jobbigt att bli anmäld vad gäller djuren så måste det ju vara hemskt att få anmälningar vad gäller barnen.

    Det är något så kränkande över det... Men det kan man bara förstå när man själv är utsatt.

    Dessutom kan ju jag också känna att det värsta som skulle kunna hända är ju att man inte får ha kvar djuren, men et alternativet känner man ju inte med ens familj, så såklart den pressen gör det ännu jobbigare.

    Sen hallå som nån skrev att folk inte tål så mycket nu för tiden...suck liksom.

    Folk idag verkar ju vara överdrivet benägna att ringa till farbror soc som andra barnrumpor som älskar att skvallra.

  • Anonym (?!???)
    Anonym (Ifrågasätter) skrev 2013-11-29 06:06:48 följande:
    Att tycka att något är högst obehagligt är INTE samma sak som att bli deprimerad i ett år.
    Att känna stor oro är INTE samma sak som att inte kunna jobba alls under många månader.

    Att man känner många jobbiga KÄNSLOR, det har  jag aldrig ifrågasatt. Däremot mogenhetsgraden hos dem som helt verkar sakna verktyg att HANTERA känslorna.
    Man får så klart bli arg. Men får man skriva hat-inlägg med tio svordomar och namnge personer på Familjeliv? Man får så klart bli ledsen. Men är det OK att bli så ledsen att man missköter jobbet så till den milda att man får sparken?
    Man få såklart bli orolig. Men får man bli så orolig att man håller barnen hemma helt och inte går utanför dörren på en månad?
    Det du inte verkar se är att dessa reaktioner hos dem som blir anmälda kanske inte beror på att de som personer är psykiskt labila från början och därmed enligt dig borde fråntas rätten att ha hand om sina egna barn, utan att det faktiskt skulle kunna hända de flesta människor att de hamnar i kris - och i detta fall kanske just pga av hur soc hanterar det hela. Och i de fall där det faktiskt rör sig om föräldrar som redan vid anmälan hade problem i kontakten med sina barn, så är det ändå viktigt att försöka stödja föräldrarna att ta han om barnen, istället för att döma dem för att de blir knäckta, arbetslösa och deprimerade. Ska långtidsarbetslösa och deprimerade föräldrar inte få vara föräldrar menar du?
  • SupersurasunkSara
    Anonym (5 barn & djur) skrev 2013-11-29 12:41:29 följande:
    Jag har haft länsstyrelsen här 5 gånger detta året på oanmälda kontroller vad gäller min djurhållning. Har lantbruk.
    Jag har faktiskt full förståelse för att soc anmälan förstör ens liv.

    För mig tycker jag att det är så jobbigt att inte veta vem det är, man blir misstänksam mot alla...

    Länsstyrelsen har aldrig haft något att anmärka på och lagt ner det varje gång, men om någon ringer och säger att det ligger två döda djur utanför ladugården mm så kommer de ju ut. 

    Ok nu gäller ju detta djur och inte mina barn tack och lov, men när det är så här jobbigt att bli anmäld vad gäller djuren så måste det ju vara hemskt att få anmälningar vad gäller barnen.

    Det är något så kränkande över det... Men det kan man bara förstå när man själv är utsatt.

    Dessutom kan ju jag också känna att det värsta som skulle kunna hända är ju att man inte får ha kvar djuren, men et alternativet känner man ju inte med ens familj, så såklart den pressen gör det ännu jobbigare.

    Sen hallå som nån skrev att folk inte tål så mycket nu för tiden...suck liksom.

    Folk idag verkar ju vara överdrivet benägna att ringa till farbror soc som andra barnrumpor som älskar att skvallra.
    Ja, jag upplever att det är så. Trist att någon driver någon slags vendetta mot dig och anmäler och jag vet att det tar tid och kraft i kontakten med myndigheter. Men är man en stabil person så går man inte under av det. Har man dock andra problem så javisst, då kanske en anmälan blir droppen, men å andra sidan, som jag skrev, då fanns det ju fog för anmälan, den kan ju leda till stöd och inte nödvändigtvis till att man fråntas barnen.
  • Anonym (5 barn & djur)
    SupersurasunkSara skrev 2013-11-29 12:55:13 följande:
    Ja, jag upplever att det är så. Trist att någon driver någon slags vendetta mot dig och anmäler och jag vet att det tar tid och kraft i kontakten med myndigheter. Men är man en stabil person så går man inte under av det. Har man dock andra problem så javisst, då kanske en anmälan blir droppen, men å andra sidan, som jag skrev, då fanns det ju fog för anmälan, den kan ju leda till stöd och inte nödvändigtvis till att man fråntas barnen.
    Men jag känner att efter en anmälan så går ganska många timmar till att komma över det, ringa runt till sina nära och få det ur sig. Tid och energi som mycket bättre hade kunnat läggas på min familj etc. 

    Jag ser ju inte att soc anmälningar "bygger upp" och hjälper föräldrar till att bli ännu bättre föräldrar. Den psykiska pressen tar faktiskt mycket tid och energi. 

    sen skall det självklart anmälas om det behövs, jag pratar ju om de fall där det inte finns fog för en anmälan (vilket det ju verkar vara i 95 % av fallen)
  • Anonym (XxXx)
    Anonym (bra mamma) skrev 2013-11-28 18:45:54 följande:

    Jag blev i många år misshandlad av mitt ex. Vi har ett barn tillsammans. När vi skilde oss gjorde han vårt liv till ett helvete. Han ringde alla myndigheter han kunde. Han skickade polisen på mig och påstod att jag drogade. Han såg till att jag stoppades med bilen. Han ringde mitt jobb och sjukanmälde mig för att jag skulle framstå som virrig som sen dök upp. Han ringde arbetsförmedlingen och skrev ut mig ur kön så jag förlorade all min ersättning. Han skickade fk på mig och påstod att jag myglade en sjukskrivning. Han ringde barnets skola och diktade ihop vansinniga historier om mig. Han förtalade mig inför alla vänner och bekanta. Han stal min post och försökte få mig att hamna hos fogden, vilket han inte lyckades med.

    Naturligtvis gjorde han också ett tjugotal socanmälningar. Det började med vaga saker som att han påstod att vår son var skitig, hungrig och verkade trött. Att jag inte kunde ta hand om honom. Det var rätt jobbigt. Sen började han med att säga att jag var psykiskt sjuk. Han hänvisade till snatterier och sexuella aktiviteter jag gjort i tonåren som bevis för att jag var en dålig förälder. Han sa att han trodde jag slog pojken. Soc gjorde utredningar på alla anmälningar, men hittade inga fel och la ner dem.


    Bland de sista anmälningarna han gjorde släppte han bomben. Han satte vår son framför en videkamera och sa att om han bara sa som pappa ville så skulle han få en ipad (sonens högsta dröm). Min son var då 5 år och förstod inte vad han sa. Han skulle säga "Min mamma pillar på mig naken och säger att vi ska ha sex, fast det får jag inte säga till någon. Mamma gillar min snopp." Pojken sa det och beviset skickades in till soc.


     


    De öppnade en akut utredning. De kom och hämtade pojken i skolan, han grät och skrek och var rädd. Han åkte med främmande människor till ett utredningshem, hamnade i akut jourhem. På tre veckor fick jag inte träffa eller se min son. Jag blev belagd med tillfälligt kontaktförbud. Jag trodde jag skulle bli galen. Jag gråter nu när jag skriver detta. Han var som död! Jag gick runt i huset som i en dimma, luktade på hans nallar, kände på hans kläder, gick sönder av sorg. Jag var så ledsen, kunde inte äta eller tänka. Bara tänkte på min son och på hur han hade det. Vilka var han hos? Trivdes han? Trodde han att jag övergivit honom? Han fick träffa pappan under hela denna tid, och han uppdaterade statusar på fb om att han älskar sonen så mycket och att de haft så kul. Det var ren tortyr, i synnerhet då jag vet att pappan försökt ha ihjäl vår son när han var 4 månader.


    Det gick fyra veckor, sedan fick jag träffa min son. Övervakat. Han vägrade ta i mig och skrek "Du vill inte ha mig! Jag har en ny familj nu." Sen vägrade han prata med mig. Jag var så bitter och hatisk på soc. Spelar ingen roll att de "bara gjorde sitt jobb", det var ren känslomässig tortyr. Efter 2 månader hade de slagit fast i utredningen att det inte var garanterat jag som begått eventuella övergrepp. Pojken hade då berättat om ipaden. Jag fick ha permission med honom. Jag fick hämta honom i andra människors hem - och de var såklart misstänksamma mot mig - och gå med honom på stan i en timme. Efter 4 månader kom han hem. Det har varit de 4 värsta månaderna i mitt liv. Jag var anklagad för det värsta tänkbara.


     


    Detta hände för tre år sedan. Jag är idag friad från alla anklagelser och ligger inte längre under socialens granskande. Men det har kostat 4 månader av mitt liv och 4 månader av min sons liv. Det tog 1,5 år innan vi hade samma relation som innan omhändertagandet. Jag skiter i hur trevliga soc har varit - denna anmälan har faktiskt förstört en del av mitt liv, ja. Jag tycker inte att jag är sjuk eller konstig för det. Än idag kämpar jag med fruktansvärda skuldkänslor om jag skulle råka ha byxorna 2 cm för långt ner så rumpan syns - tänk om jag ofredar mitt barn? Detta utnyttjar min son såklart ibland, ibland inte. Den naturliga syn jag hade på helt normal nakenduschning hemma i enrum är rubbad. Jag kan nästan inte ha sex längre för jag tänker på alla anklagelser om incest.


     


    För att återkoppla till ts, en socanmälan gjorde för min del att jag blev gravt deprimerad. När jag inte fick träffa min son på tre veckor, som i normala fall bor hos mig hela tiden, fick jag självmordstankar. Ingen förstod mina känslor, alla sa bara "håll ut." Hur håller du ut utan den du älskar mest, när du inte ens har valt det själv? Mitt ex går fri efter att ha gjort detta och han har fortfarande delad vårdnad. Jag kan inget göra. Så säg fan aldrig mer att man är knäpp och instabil för att man reagerar som jag gjorde. Och är jag knäpp så får jag vara det då, jag glömmer aldrig hur jag kände mig. Halvdöd.


    Det du har varit med om är helt fruktansvärt men det beror inte på soc´s utredning utan det beror ju på ditt sjuka ex. OM det hade varit en sann anmälan tycker jag att de gjorde helt rätt. Jag känner att soc måste göra så här för att säkra barnet. Sen är det fruktansvärt att oskyldiga människor som du blir drabbad men som sagt, i min ögon beror din fruktansvärda upplevelse på exet och inte på soc.

    Min sambo blev anmäld till soc för att hans dotter sagt i skolan att han har slagit henne. Vi gick på ett möte på soc (jag, sambon och bio-mamman). De lade ner utredningen direkt efter mötet. Vi hade bio-mamman helt på "vår sida" och hon sa att han aldrig skulle slå dottern. Flickan är uppmärksamhetskrävande och hennes bästis sa före henne att hennes pappa slog henne så min bonus blev nog påverkad där (kompisens pappas utredning lades också ner).  Vi var lediga en enda dag under utredningen, den förstörde inte vårt liv på något sätt. Vi tycke att skola och soc gjorde helt rätt. Barn som faktiskt utsätt för våld odyl ska bli tagna på allvar när de säger något om det. Vi var oskyldig såsom många andra men förstör en utredning livet? Nej, absolut inte för oss. Sen förstår jag såklart att utredningar ser olik ut, vår var väldig lindrig eftersom soc tidigt förstod att det inte förekommer vanvård/våld i vårt hem.
Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv