• Äldre 6 Dec 23:12
    10383 visningar
    43 svar
    43
    10383

    vaginal vs kejsarsnitt kluven som fan

    Jag har läst på ordentligt och såhär tänker jag. Det bästa för mamman och barnet är en komplikationsfri vaginal förlossning. Det näst bästa är ett komplikationsftitt snitt. Komplikationsfri förlossning är för mig att ingen får bestående men

    Kruxet är det är mycket högre risk för komplikationer vid vaginal förlossning. Syrebrist och cp-skador hos barnet, svåra rupturer, inkontinens och framfall hos mamman. En stor andel mammor spricker, en femtedel måste genomgå akut kejsarsnitt.

    Planerat snitt har sina risker och mamman riskerar mer än barnet, hon kan ex. förlora mycket blod eller förlora livmodern. Det är dock oerhört ovanligt.

    Jag har valt snitt eftersom jag bedömer att risken för bestående problem är större vid vf än vid snitt.

    Kolla i andra trådar, finns länkar till forskningsrapporter och statistik.

    Inga rapporter kommer att säga hur det kommer att gå för just dig, du måste därför gå på vad som känns rätt för dig. Man kan ha en förlossningsplan även för vf för att göra situationen mer kontrollerbar, om du bestämmer dig för att föda vaginalt.

    Familjeliv kryllar av skräckhistorier om allt, lyssna till dig själv och sök fakta!

  • Äldre 9 Dec 10:25
    #27
    iknasi skrev 2013-12-07 10:12:54 följande:



    Tack för svar:) jo jag letar och söker efter säkra källor och inte bara vad som står på olika forum. Vet du någon/några sidor med statistik eller snarare en säker källor om vad som är bäst utifrån dessa två olika födosätt?:)

    Att föda vanligt utan komplikationer verkar ju vara det bästa/enklaste. Däremot dessa men som kan komma senare känner ju mindre lockande och som kan bli bestående :S hade ingen aning om att sånt kan vara bestående. Att spricka i underlivet skrämmer mig inte så mycket, nu vill jag ju såklart INTE spricka och behöva sys. Men 1-4stygn skulle inte göra så mycket. Däremot om man nu skulle spricka ändå till rumpan ..:O läste mycket om att dom klippte mer för på 80-90 talet men metoden la dom ned pga att kvinnor kände smärta när dom blev klippta. Men metoden skulle vara bra för kvinnor att dom just inte skulle få inkontenens och andra besvär efter förlossning.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911445
    http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2013februari/graviditeter-forlossningarochnyfoddabarn
Svar på tråden vaginal vs kejsarsnitt kluven som fan