Forum Familjehem - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Innan du placerar ditt barn hos familjehem - LÄS

  Sön 19 jan 2014 01:02 Läst 13823 gånger Totalt 38 svar
  Anonym (En som varit med)
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 01:02

  Hej
  Jag har läst om många föräldrar som inte vet vad dom ska göra med sina rebelliska stökiga tonåringar som till och med pratar om familjehem eller ungdomshem!
  Innan ni överhuvudtaget tönker tanken snälla läs detta!
  Du hittar ingen utväg och vet inte vad du ska göra med din tonåring som är misskötsam eller stökig.
  Detta ska ni INTE göra!
  Du har kanske tänkt tanken att placera honom/henne hos familjehem, det låter ju helt okej ditt barn får bo hos en vanlig familj och kanske lära sig lite hyfs men tro mig så enkel är det inte, man kan självklart hamna hos ett bra familjehem som vet vad dom gör och är kärleksfulla men risken finns också att ditt barn hamnar hos ett familjehem som bara tänker på pengarna dom tjänar, dessutom kanske dom har biologiska barn och tänk dig själv in i situationen, du skulle ALDRIG kunna ge ett annat barn som inte är ditt den kärlek du ger till dina biologiska barn det funkar inte så.
  Sen säger vi att en dag har du vilat upp dig och är redo att ta hem ditt barn så då säger du till socialtjänsten ''Jag vill ha hem mitt barn'' socialen tar det som att om du inte får hem ditt barn hämtar du det, risken är stor att ungdomen/barnet får LVU vilket gör att du inte har någon som helst rätt att hämta ditt barn.
  Vi säger att din ungdom missköter sig hos familjehemmet då är risken väldigt stor att han får LVU och hamnar på ungdomshem antingen ett HVB hem (öppet hem) eller ett statligt låst hem.
  Nu ska jag berätta om dessa ungdomshem som sägs hjälpa ungdomar så mycket.
  På ungdomshem blandar dom åldrar mellan 8 till 21 år, ungdomar med olika problem placeras där och alltifrån människor som begått grova brott till människor som skolkat från skolan kan blandas.
  På de statliga låsta hemmen har dom rätt att använda ''tvångsmetider'' vilket menas med att om ditt barn eller din ungdom missköter sig eller mår dåligt har personalen rätt att brotta ner ungdomen/barnet och placera dom i en isoleringscell i 24 timmar. Isoleringscellen består av ett vitt rum med en madrass.
  Och om det behövs så får ditt barn § 14 vilket betyder att han/hon vistas själv i ett kalt litet rum i 1 år utan kontakt med omvärlden (man får ha kontakt med familj)
  Har ditt barn små och psykiska besvär så kommer han/hon garanterat ha allvarligare problem efteråt.
  Ungdomar lär sig mycket på behandlingshem. Speciellt om droger och kriminalitet.

  Inget barn förtjänar att vara inlåst på det sättet så snälla om du tänkt tanken på att placera ditt barn på behandlingshem eller familjehem läs detta och fundera en stund om det kanske finns några andra möjligheter att få ditt barn att må bättre.
  Testa KBT eller ART tillexempel!
  För mer information kontakta Sushiwasabi@hotmail.se

  Tack för att ni läste!

 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 12:50 #21
  Anonym (---) skrev 2014-01-19 04:08:35 följande:
  Min pojke 11 år blev självmordsbenägen när han placerades i ett ruttet "familjehem", jag räddade honom dock och han har det något bättre idag, bra kommer han bara må när han får komma hem dock.

  Jag däremot har förstört mitt eget liv, fängelse..... för att hjälpa mitt barn när ingen annan gjorde det!
  Det är bra att du kämpar för ditt barn och verkligen synd att detta har hänt honom och att han genomgått det!
  Fortsätt kämpa!
 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 12:52 #22
  Anonym (åöä) skrev 2014-01-19 03:06:01 följande:
  Stämmer inte på mig iaf... Jag var nöjd över mitt hvbhem...

  Man kan fortfarande tycka att ett HVB hem har hjälpt människor men om du kollar på hemmen i sig, hur bra var dom? Hur bra är det att placera så många olika individer i ett och samma hus?


  Hur många blir egentligen hjälpta? Är glad för din skull att du känner dig hjälpt.

 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 12:58 #23
  Litet My skrev 2014-01-19 02:49:40 följande:
  Jo jag vet mycket väl vad ART är, jag skrev heller inget om det. Nu skriver du återigen som att man generellt sätter ungdomar i isolering och det stämmer inte även om det uppenbarligen på en del ställen görs i tid och otid. Var hittar du din statestik på hur många som "klarar" sig och inte? Och som sagt av alla de klienter jag träffat på finns det knappt någon ungdom som lättvindigt är placerad där utan att "allt" provats innan men i många fall har det handlat om unga som föräldrarna inte kunnat kontrollera eller som varit våldsamma och föräldern själv riskerar att skadas samt småsyskon som kommer inkläm. Huruvida ett behandlingshem är bra och hur mycket dåliga saker som sker där beror i mångt och mycket dels på personalens attityd och utbildning (ofta finns det personer utan utbildning) samt hur budgeten ser ut, finns det tillräckligt med kompetent personal? Är det rätt personal? Får de stöd uppifrån och handledning vid svåra ärenden osv osv. Ang att falla djupt, hur många av dessa ungdomar hade klarat sig bra utan behandlingshem, trots allt sitter de där av en anledning som väldigt ofta inte handlar om en "lätt okomplicerad anledning som lätt lösts på annat sätt". Nu kan jag givetvis inte hänga ut tidigare arbetsplatser/klienter på FL men om du kikar runt på nätet finns det flera som bloggar från sitt behandlingshem, många av dessa i positiva ordalag.
  Jag säger inte att alla hem är dåliga det är dom säkert inte men jag tycker att fel metoder används idag och attdet är fel att frihetsberöva barn! Och att när man väl hamnat på ett HVB så är det lätt att hamna på låsta hem om man inte sköter sig där.
  Självklart ska barn som är våldsamma mot sina föräldrar eller andra få hjälp men kanske inte på ett HVB hem, utan att man pratar med olika familjehem och kollar upp någon som verkligen är bra, det är viktigt att inte lämna över hea ärendet till socialtjänsten för då vet man aldrig vart man hamnar.
  Statistiken har jag fått från personer som jobbat på behandlingshem och just 17 % lyckas är taget enbart från ett av alla hundratals behandlingshem.
 • Sön 19 jan 2014 13:09 #24

  Låter som det var ett rätt dåligt behandlingshem du fått de siffrorna från. Din teori låter kanske bra men med tanke på den brist det finns med familjehem idag och i synnerhet för ungdomar med större problematik såsom kriminalitet, npf och missbruk i bagaget. I de fallen tycker jag ett bra behandlingshem med bra personal är ett bättre alternativ.

 • Sön 19 jan 2014 13:14 #25
  Anonym (En som varit med) skrev 2014-01-19 12:58:05 följande:
  Jag säger inte att alla hem är dåliga det är dom säkert inte men jag tycker att fel metoder används idag och attdet är fel att frihetsberöva barn! Och att när man väl hamnat på ett HVB så är det lätt att hamna på låsta hem om man inte sköter sig där.
  Självklart ska barn som är våldsamma mot sina föräldrar eller andra få hjälp men kanske inte på ett HVB hem, utan att man pratar med olika familjehem och kollar upp någon som verkligen är bra, det är viktigt att inte lämna över hea ärendet till socialtjänsten för då vet man aldrig vart man hamnar.
  Statistiken har jag fått från personer som jobbat på behandlingshem och just 17 % lyckas är taget enbart från ett av alla hundratals behandlingshem.
  Om 17% är siffran för ett behandlingshem så säger det bara att den siffran gäller för det hemmet. Inte för något annat. Inte för alla HVB utan bara för det.

  Sen undrar jag vad du tror den siffran säger. Det är inte precis som att siffran skulle kunna vara 100%. Ett hem skulle kunna få fantastisk statistik om de bara tog emot välartade barn, men det är ju knappast meningen.

  De som hamnar på hem är oftast så illa ute att de oavsett hem eller inte skulle fortsätta ett trassligt liv. Några kommer bli hjälpta, några inte men det beror inte bara på hemmet, utan på att ungarna är så jäkla trasiga att de är bortom hjälp.

 • Anonym (Utred­ningsh­em)
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:17 #26

  Jag håller med dig. Överhuvudtaget är det hemskt detta att soc blandar människor av helt olika typ och helt olika bakgrund på sina "hem". Även på t.ex. utredningshem. Jag känner en tjej som har Aspergers syndrom till exempel. Hon gjorde misstaget att berätta det för sin BM när hon var med barn. BM kontaktade soc och det blev en tvångsutredning. Alltså tjejen var tvungen att bo tre månader på ett utredningshem för att hennes "föräldraförmåga" skulle bedömas. Annars skulle dom ta ifrån henne hennes baby med polishjälp!

  Hon hade blivit mobbad under hela sin skoltid. På det hemmet var det fullt av just sådana tjejer/kvinnor som hon hade varit rädd för under skoltiden: aggressiva, utagerande, dominanta. En av dom hade till och med suttit i fängelse för misshandel! Flera var missbrukare o.s.v.. Min väninna med hennes lite udda och tillbakadragna sätt passade inte alls in. Hon blev hackkyckling på en gång, och personalen gjorde inget för att skydda henne. Socialen sa bara "personalen SKA kunna skydda henne".

  Hon var alltså skräckslagen där hela tiden, för att de här kvinnorna skulle bli arga på henne och misshandla henne. Och mitt i allt detta, skulle hon försöka framstå som stabil och lugn inför personalen, så att hon skulle få behålla sitt barn... Gråter

 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:23 #27
  Anonym (Utredningshem) skrev 2014-01-19 13:17:32 följande:
  Jag håller med dig. Överhuvudtaget är det hemskt detta att soc blandar människor av helt olika typ och helt olika bakgrund på sina "hem". Även på t.ex. utredningshem. Jag känner en tjej som har Aspergers syndrom till exempel. Hon gjorde misstaget att berätta det för sin BM när hon var med barn. BM kontaktade soc och det blev en tvångsutredning. Alltså tjejen var tvungen att bo tre månader på ett utredningshem för att hennes "föräldraförmåga" skulle bedömas. Annars skulle dom ta ifrån henne hennes baby med polishjälp!

  Hon hade blivit mobbad under hela sin skoltid. På det hemmet var det fullt av just sådana tjejer/kvinnor som hon hade varit rädd för under skoltiden: aggressiva, utagerande, dominanta. En av dom hade till och med suttit i fängelse för misshandel! Flera var missbrukare o.s.v.. Min väninna med hennes lite udda och tillbakadragna sätt passade inte alls in. Hon blev hackkyckling på en gång, och personalen gjorde inget för att skydda henne. Socialen sa bara "personalen SKA kunna skydda henne".

  Hon var alltså skräckslagen där hela tiden, för att de här kvinnorna skulle bli arga på henne och misshandla henne. Och mitt i allt detta, skulle hon försöka framstå som stabil och lugn inför personalen, så att hon skulle få behålla sitt barn... Gråter
  Sånt är sjukt och absolut inte okej någonstans!
  Sådana finns det alltid på olika hem, de dominanta och kaxiga som äger stället sen kommer den lugna typen in och hela dennes liv blir förstört, jag menar ska man verkligen behöva ändra personlighet för att passa in?

  Nej det ska man inte!
  Fick hon behålla sitt barn?
 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:29 #28
  Grappa skrev 2014-01-19 13:14:48 följande:
  Om 17% är siffran för ett behandlingshem så säger det bara att den siffran gäller för det hemmet. Inte för något annat. Inte för alla HVB utan bara för det.

  Sen undrar jag vad du tror den siffran säger. Det är inte precis som att siffran skulle kunna vara 100%. Ett hem skulle kunna få fantastisk statistik om de bara tog emot välartade barn, men det är ju knappast meningen.

  De som hamnar på hem är oftast så illa ute att de oavsett hem eller inte skulle fortsätta ett trassligt liv. Några kommer bli hjälpta, några inte men det beror inte bara på hemmet, utan på att ungarna är så jäkla trasiga att de är bortom hjälp.

  Jag tycker siffran för de som klarat sig utan återfall ska vara högre, det beror lika mycket på hemmen som på ungdomarna som bor där, hade personalen gjort ett bättre jobb och staten kanske fler behandlingshem där personer med samma problematik får bo tillsammans så skulle den siffran vara högre, fanns det mer att erbjuda inom öppenvård skulle den också varit högre.
  Jag vill bara att folk ska tänka efter innan dom gördetta beslut.
  Självklart om man har testat ALLT och de inte finns någon lösning så vad ska jag säga, självklart är det inte bra för barn att vistas på hem och risken blir dubblad att dom blir värre när dom kommer ut.
 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:32 #29

  Praktiskt taget alla ungdomshem har fått kritik www.google.se/search&q=kritik+mot+m%C3%A5nga+ungdomshem&oq=kritik+mot+m%C3%A5nga+ungdomshem&gs_l=serp.3...394866.400424.0.400951.27.24.0.3.3.0.206.2874.7j16j1.24.0....0...1c.1.32.serp..15.12.878.AyYPaWlaBMo

  och hur bra är det?

  Åtminstone läs lite om behandlingshem innan ni placerar era barn där...

 • Sön 19 jan 2014 13:34 #30
  Anonym (En som varit med) skrev 2014-01-19 13:29:53 följande:
  Jag tycker siffran för de som klarat sig utan återfall ska vara högre, det beror lika mycket på hemmen som på ungdomarna som bor där, hade personalen gjort ett bättre jobb och staten kanske fler behandlingshem där personer med samma problematik får bo tillsammans så skulle den siffran vara högre, fanns det mer att erbjuda inom öppenvård skulle den också varit högre.
  Jag vill bara att folk ska tänka efter innan dom gördetta beslut.
  Självklart om man har testat ALLT och de inte finns någon lösning så vad ska jag säga, självklart är det inte bra för barn att vistas på hem och risken blir dubblad att dom blir värre när dom kommer ut.
  Så berätta vad som är en rimlig siffra då.
 • Anonym (Utred­ningsh­em)
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:35 #31
  Anonym (En som varit med) skrev 2014-01-19 13:23:10 följande:
  Sånt är sjukt och absolut inte okej någonstans!
  Sådana finns det alltid på olika hem, de dominanta och kaxiga som äger stället sen kommer den lugna typen in och hela dennes liv blir förstört, jag menar ska man verkligen behöva ändra personlighet för att passa in?

  Nej det ska man inte!
  Fick hon behålla sitt barn?
  Ja, till slut. Men hon fick en träningslägenhet och det kom boendestödjare hem till henne i början. Jag anser att det borde ha räckt med det ifrån början - att några var hemma hos henne då och då. Det var helt onödigt att sätta henne på ett hem dygnet runt! (Dessutom tillkommer ju kostnadsfrågan - dessa hem med personal natt och dag är ju inte precis billiga för kommunen...)
 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:36 #32
  Anonym (Utredningshem) skrev 2014-01-19 13:35:20 följande:
  Ja, till slut. Men hon fick en träningslägenhet och det kom boendestödjare hem till henne i början. Jag anser att det borde ha räckt med det ifrån början - att några var hemma hos henne då och då. Det var helt onödigt att sätta henne på ett hem dygnet runt! (Dessutom tillkommer ju kostnadsfrågan - dessa hem med personal natt och dag är ju inte precis billiga för kommunen...)
  Normalt pris: 6000 kr/dygn...
 • Anonym (En som varit med) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 19 jan 2014 13:37 #33
  Grappa skrev 2014-01-19 13:34:49 följande:
  Så berätta vad som är en rimlig siffra då.
  Det kan jag inte svara på men definitivt högre än 17 %
 • Sön 19 jan 2014 14:18 #34

  Allt är inte svart eller vitt. Jag jobbar på en utredningsavdelning där vi har HVB, akut och utredningplatser. Vi har ålderintervall mellan 11 och 18 år, men för ungdomarnas skull ta vi aldrig in i ett större spann än 5 år. Det skiljer alltså aldrig mer än 5 år mellan den äldsta och den yngsta eleven.

  Vi skulle aldrig drömma om att låsa in någon, Jag har aldrig varit med om att det existerat på någon av de HVB-hem jag jobbat på genom åren. Jobbade 1 1/2 år på SIS (som får låsa in) och under tiden jag jobbade där användes avskiljningen vid 2 tillfällen.

  Om någon har klagomål eller är missnöjd uppmuntrar vi dem att skriva ett klagomål eller kontakta IVO ( kontrollorgan) och vi har haft påhälsning flera gånger utan nämnvärda synpunkter på verksamheten.

  Glöm aldrig att det finns många många barn där ute som far fruktansvärt illa varje dag, varje timme 7 dagar i veckan! Vem ska ta hand om dessa trasiga själar?!!

  Jag är väldigt stolt över mitt jobb och det jag är med och uträttar där, för jag gör skillnad!! Jagger skillnad i dessa ungdomars liv.

 • Sön 19 jan 2014 14:25 #35
  Anonym (En som varit med) skrev 2014-01-19 13:37:29 följande:
  Det kan jag inte svara på men definitivt högre än 17 %
  Fast då är ju din åsikt helt tagen ur luften. Antingen har du koll på vad som är en rimlig siffra och då är det relevant, eller så har du ingen aning, dvs du VET inte ens om 17% är bra eller inte! Och då ska du inte påstå att den siffran är för låg!
 • Sön 19 jan 2014 14:29 #36
  LillaNovaK skrev 2014-01-19 14:18:19 följande:
  Allt är inte svart eller vitt. Jag jobbar på en utredningsavdelning där vi har HVB, akut och utredningplatser. Vi har ålderintervall mellan 11 och 18 år, men för ungdomarnas skull ta vi aldrig in i ett större spann än 5 år. Det skiljer alltså aldrig mer än 5 år mellan den äldsta och den yngsta eleven.

  Vi skulle aldrig drömma om att låsa in någon, Jag har aldrig varit med om att det existerat på någon av de HVB-hem jag jobbat på genom åren. Jobbade 1 1/2 år på SIS (som får låsa in) och under tiden jag jobbade där användes avskiljningen vid 2 tillfällen.

  Om någon har klagomål eller är missnöjd uppmuntrar vi dem att skriva ett klagomål eller kontakta IVO ( kontrollorgan) och vi har haft påhälsning flera gånger utan nämnvärda synpunkter på verksamheten.

  Glöm aldrig att det finns många många barn där ute som far fruktansvärt illa varje dag, varje timme 7 dagar i veckan! Vem ska ta hand om dessa trasiga själar?!!

  Jag är väldigt stolt över mitt jobb och det jag är med och uträttar där, för jag gör skillnad!! Jagger skillnad i dessa ungdomars liv.
 • Anonym (arn)
  Visa endast
  Ons 12 mar 2014 21:46 #37

  Öppet brev till hela svenska folket, nu är det dags att öppna ögonen och vakna!


  I den här otroligt känsliga frågan om LVU är det inte bara de två första utan även Tredje statsmakten, som sviker sina förpliktelser, de har helt glömt bort sitt ansvar att granska.


  Massmedia verkar enbart ha till plikt att försöka hemlighålla den otroligt lönsamma kommunala människohandeln som så många människor i Sverige tjänar pengar på.


  När förintelselägren blev kända så var det bara ett fåtal som visste något alls om alla de massmord som pågått i flera år, de allra fegaste människorna valde nämligen att blunda.


  Sverige tvångssteriliserade, med fokus på rashygien, helt godtyckligt mellan 1934-1976, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, många av dessa drabbade har fått ersättning.


  Även de som blivit vanvårdade har fått pengar helt utan värde, ingenting kan någonsin ge dem upprättelse för allt i livet som de har förlorat, barn väntar inte alls, barn är här och nu.


  2011 gavs även för första gången en offentlig ursäkt från staten till alla vanvårdade, trots detta fortsätter vårt land, med sitt kränkande maktmissbruk att splittra familjer i Sverige.


  Visst finns det föräldrar som barnen måste skyddas mot men LVU ska vara en sista utväg när inget annat hjälper och då enligt närhetsprincipen som är grundläggande för hela vården.


  Avgöranden i Europadomstolen visar att umgänge med ett barn under tvångsvård är en rättighet för både barn och föräldrar, något Sverige bevisligen inte alls respekterar idag.


  Idag utsätts ofta det stackars barnet för allvarliga trauman när alla människor från hela livet helt plötsligt bara försvinner, total social lobotomi är verkligen omänskligt grymt.


  I USA har man sedan 60-talet väl känt till effekterna av PTSD, här är påhittad psykisk ohälsa en populär orsak till att omhänderta utan någon hänsyn alls till friskintyg och fakta.


  Enligt SCB var totalt 29 600 barn och unga placerade någon gång under året 2012, bland pojkar 13–17 år har andelen i befolkningen som placerats på HVB femdubblats 2004–2012.


  Den ökningen kan delvis förklaras med ensamkommande flyktingbarn men många gör en god vinst idag på de osakliga och uppdiktade utredningar som inkompetenta socialarbetare utför.


  Enligt ETC tjänade de tio största välfärdsbolagen 9’500’000’000 kronor 2008 - 2012, men i den vinsten ingår även våra gamla, ett LVU i ett HVB kostar 1,4 – 4,2 miljoner kr per barn och år.


  Förvånansvärt ofta tycks politiker på något sätt vara involverade i anlitade familj och HVB-hem, barnens ombud debiterar obegränsade timmar för att varken bry sig eller lyssna.


  Det existerar knappt några Återföreningsplaner men mängder med problem för att få ut handlingarna och överklagandehänvisningar, många försvunna och sekretessbelagda dokument.


  Ur barnens perspektiv sett, för deras bästa, borde det, i de fall där det bedöms nödvändigt, erbjudas konkret, påtaglig hjälp i hemmet istället, för som idag, statlig kidnappning.


  Varmt välkomna till verkligen en stund, om du vågar och vill, för att lyssna på skrämmande fakta och sanna historier ur livet som är mycket värre än någon mardröm på film.


  Demonstration mot Socialtjänstens maktmissbruk och brott mot de mänskliga rättigheterna,


  Mynttorget, mellan Slottet och Riksdagen, lördagen den 29/3 kl.12.00.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll