• Vaniljkex

    Svenskar i England? :)

    Bor i London sedan snart nio ar, och trivs jattebra. Flyttade hit for att bli sambo, sedan gifte vi oss och fick tva tjejer som bada ar fodda har. Har inga planer pa att flytta hem. Min man ar oxa svensk, sa vara barn ar tvasprakiga, aven om de blandar spraken ganska mycket. Var femaring anvander ofta engelsk meningsbyggnad, vilket kan lata ganska roligt ibland, men hoppas att det kommer att forbattras nar hon lar sig lasa pa svenska (vill inte pusha det for tidigt, battre att hon lar sig lasa/skriva ordentligt pa engelska forst innan vi blandar in svenskan) och var trearing har inte helt koll pa att det ar tva olika sprak annu, eller iaf inte att inte alla forstar bada. Vi spenderar ca 8-10 v om aret i Sverige under loven, sa de far iaf ordentlig traning pa svenskan da.

  • Vaniljkex
    dvitamin skrev 2014-04-04 12:00:15 följande:
    detta kallas för att "kodväxla" och är ett mycket positivt tecken! om barnet har problem med att komma på vad en viss sak heter på svenska så säger han/hon det på engelska iställlet och vice versa. 
    dina barn är smarta helt enkelt  
    sorry för OT
    Tack dvitamin, det var roligt att hora!
  • Vaniljkex
    Fsake skrev 2014-04-26 07:44:03 följande:
    Hej!
    Jag och familjen flyttar troligen till London, Barnes/Richmond efter jul.
    Tänkte höra om ni har några tips! Vilka somhelst smile1.gif

    Maken ska jobba för ett svenskt företag, barnen,5 och 7 ska gå i svenska skolan och jag ska ev jobba lite eller plugga eller så är jag bara hemma smile1.gif

    Leta hus tänkte vi börja med i höst okt/nov.
    Vi har inga vi känner i London så den biten försvinner, men tänker att man snabbt lär känna nya människor. Hur har det varit för er? Har ni ofta besök från Sverige?

    Hur är det med aktiviteter för barn på kvällar/helger?

    Jag ses gärna när vi flyttat smile1.gif
    Trevlig helg!
    Har hort fran en kompis med en son pa ko till svenska skolan att de ar jattedaliga pa att lamna besked om nar antagning kan ske, sa prata med dem nu, om ni inte redan har gjort det. De kan annu inte beratta om plats finns i september, trots att sonen far skolplikt da. Det ar skolplikt fran september manad om man fyllt fyra ar, sa bada dina barn maste ga i skolan eller hemskolas. 

    Det viktigaste att ordna nar ni kommer hit ar ett bankkonto, och det kan sakert din mans jobb hjalpa till med. Det ar annars jattesvart att fa, nastan alla jag kanner har hotat sig till ett konto pa det ena eller andra sattet. Min man (pojkvan da) hotade att byta bank nar jag flyttade hit, och da fick jag ett konto med bankomatkort, dvs inget betalkort. Det fick jag vanta pa i sex manader, nar jag visat att jag kunde skota mitt konto. Jag var 27 ar nar jag kom hit, sa det var inte sa kul att behandlas som en tonaring. Jag har oxa kompisar dar frun inte har ett eget konto, utan ett hang-on kort pa mannens konto, och det skulle iaf inte jag gilla. Antar att din mans jobb star for hyran, annars kan ni inte fa hyreskontrakt utan bankkonto heller. Det ar ett moment 22, sa det ar jatteviktigt att losa sa fort ni kommer hit.

    Man legitimerar sig med pass tillsammans med "proof of address", som ar en mindre an tre manader gammal elrakning, telefonrakning for fast lina, eller bankkontoutdrag (mojligt att hyreskontrakt oxa raknas, men vi har aldrig hyrt bostad, sa jag vet inte). Utan det kan du t ex inte fa mobiltelefon, iaf inte pa kontrakt, eller skriva in er hos en GP.  Pa elrakningen kan man ha tva namn, men inte hos BT, sa se till att bade din man och du star som kontohavare for elen.

    Det bor en massa svenskar i Barnes och Richmond, sa det ar inte svart att hitta nya vanner, och via skolan lar man ju kanna andra familjer med barn i lagom alder.

    Det finns massor med barnaktiviteter, vissa pa helger, men framfor allt pa eftermiddagar. Jag skulle dock tro att prisnivan ligger hogre har an i Sverige. Vara balettklasser tex kostar 200 kr per barn och gang for 30 resp 40 minuter. 
  • Vaniljkex

    Har aldrig hyrt har, sa jag vet inte exakt hur det funkar. Men kolla pa t ex primelocation.com for att fa en uppfattning om standard vs hyra, sa ni inte far en chock nar ni val kommer for att titta. Da marker ni oxa vilken maklare som kan vara lamplig att kontakta. Ofta kan de ordna visningar aven for de objekt de inte har i sina egna bocker, sa man slipper koordinera med flera olika. 

    Jag anvander orange mobile, det heter val EE nu. De var billigast nar jag flyttade hit for 10 ar sedan, och det ar en ren plaga att ha med kundtjanstavdelingar pa stora foretag att gora, sa jag har kvar dem for att slippa byta. Det galler generellt har, tycker jag, galler inte bara telefonoperatorer. Ingen har nagot att saga till om, och har darfor ingen mojlighet att hjalpa till, om de ens forstar problemet. Jag menar inte  att skramma upp er, men det ar min erfarenhet, tyvarr. Det ar nog det jag tycker samst om med UK. Har inte hort talas om nagon operator som erbjuder gratis trafik till utlandet. Kop en iPhone, sa kan du ju kora facetime over wifi med andra iPhones varlden over. Kan inte ge nagon prisindikation, allt beror ju pa vilken telefon och hur manga minuter och MB du vill ha. Billigaste kontraktet gar val pa runt £15 per manad, det dyraste kan sakert vara flera hundra, men utlandstrafik faktureras ovanpa.

    Inom TV ar Sky och Virgin Media storst, men BT erbjuder oxa nagon form av kabel-tv tror jag.  Dessa ar oxa internetoperatorer, och man kan kombinera olika paket, sa kan man spara lite pengar. Alla fungerar inte overallt, sa du kan lagga in postcode nar du vet var ni ska bo pa deras hemsidor, for att se vad du kan fa. Har for mig att engelsk genomsnittshastighet pa vanlig adsl ar runt 6MBit, och det var oxa det vi fick nar vi hade BT internet (vi bor mitt i London). Man kan fa snabbare an sa i vissa delar av landet, det haller pa att byggas ut nu. Nu har vi fatt fiber i var fastighet, sa vi har 100MBit och betalar £37.50 per manad for det inkl landline. Samtal til UK dagtid, mobil, utlandet kommer ovanpa det.

    Alla kontrakt hanger pa att ni har en fast adress (som ni kan bevisa genom elrakning/bank statement/landline telefonrakning) och ett bankkonto (kraver oxa bevis pa fast adress, sa var beredd pa moment 22…) som klarar av direct debit, dvs autogiro, sa det ar a och o att fixa ett bankkonto pa en gang, annars kommer ni att fa svart att fa saker och ting pa plats.

  • Vaniljkex
    Fsake skrev 2014-10-13 20:38:30 följande:

    Måste fråga, vi letar boende nu i London och barnen ska gå i skola i Barnes. Men frågar er hur långt ifrån skolan ni bor? Har ni gångavstånd eller har ni en stund att köra era barn? Här i Sverige bor de flesta nära skolan men tänker hur det är i England?


    Vissa skolors catchment areas ar pyttesmå, förvisso, men verkar som att man bara ar garanterad en plats inom sin "kommun", inte nödvändigtvis i den närmaste skolan, oavsett om man bor inom catchment area eller inte. Varje ar tycker jag att man ser pa nyheterna om barn som tvingas resa lang vag for att ta sig till skolan. Vi har kompisar som flyttade hit fran NY och tyckte att det rackte med statlig skola i borjan, deras dotter hade just fyllt 4 nar de kom hit. De bodde da i W2, pa gransen till Notting Hill, och blev erbjudna skolplats i Pimlico nere vid Vauxhall Bridge, drygt 7 km bort. Inte att leka med pa morgonen! Ingen var forvanade nar de flyttade for att komma närmare skolan, som de var nöjda med. Om du planerar for privatskola ar det ju annorlunda, da valjer du ju lite sjalv hur nara du vill ha till skolan, forutsatt att ditt barn antas.

    Barnes, det later som Svenska skolan, eller? Manga svenskar med barn dar bor i Barnes, men vi kanner barn som aker fran Chelsea varje dag oxa.

    I var skola varierar det ganska mycket hur lang resväg man har, men de flesta bor nog inom 2 km. Vi har 1.6km exakt och promenerar dit pa en kvart nar det inte regnar. Den langsta resvägen jag kanner till ar knappt 5 km (finns sakert någon som har langare dock), men det ar genom centrala London, sa kan ta ratt lang tid.

    Happy house hunting!
  • Vaniljkex
    YokohamaNr2 skrev 2014-10-16 14:48:26 följande:
    Jag tror faktiskt att catchment area är kriteriet och inte vilken kommun, däremot om du inte kommer in så måste/ska din kommun hitta en skola inom kommunen och det är då det kan bli långt bort. Vi bor på gränsen mellan två Boroughs, litterärt nästa gata är ett annat borough och vi kunde söka i båda. Däremot kommer ju närheten som kriterie nummber 3/4 eller något efter om barnet är i socialens vård, Syskon i skolan osv
    Du har sakert helt ratt, jag har inte satt mig in i exakt hur det statliga systemet funkar. Min poäng var bara att skolorna har ett visst antal platser, och kan inte alltid ta emot alla barn som bor i catchment area, och det kan fa trakiga konsekvenser. Har hort om andra familjer som bor inom catchment area for bra statliga skolor, men anda inte kommit in, da manga fler har sokt an antalet tillgangliga platser. 

    Grattis Fsake, maste vara skont att ha boendet ordnat!
  • Vaniljkex

    Vi hade en svensk live-out nanny, som borjade hos oss veckan innan lillasyster foddes, och det rekommenderar jag inte (som att ha ett till barn i huset att laga mat at, plocka undan efter osv...). Bra for storasysters sprakutveckling dock. Efter svenskan hade vi en filippinska, oxa live-out, for att hjälpa till med barnen och stada, och det fungerade mycket battre. Barnen pratade engelska med henne. Vi har pratat svenska med barnen, och engelska har de fatt från tv, aktiviteter, var filippinska nanny och sa småningom dagis, som de borjat pa vid 2 1/2 ars alder. Har inte upplevt nagra bekymmer med engelskan, de pratade lika bra som sina engelska kompisar nar de började dagis, och det kanns inte som att de ar efter nu nar de gar i skolan heller.

    Lycka till med förlossning och bebis, hoppas att allt gar bra!

  • Vaniljkex

    Alla barn ar olika, vi har sett samma sak pa nara hall. Lillasystern i den familjen ville inte prata svenska alls, trots att de pratade svenska hemma, spenderade langa perioder i Sverige pa sommaren osv. Runt nioarsdagen slappte det, och hon pratar svenska nu. Man kan hora viss accent pa dem dock, och pa vara barn oxa. Tror att det ar nast intill omöjligt att undvika nar man bor utomlands. Tips ar att prata med mormor och morfar mycket i telefon/pa skype, skaffa sommarställe i Sverige och vara dar mycket, sa att det kanns viktigt och roligt att kunna prata svenska. Svenska bocker och filmer oxa sa klart. Flyttar man hem igen tror jag att det snabbt blir bra fason pa svenskan.

Svar på tråden Svenskar i England? :)