• Anonym (inte vara blond)

    Varför har nästan alla svenska tonårstjejer långt blont hår?

    I går var jag och tränade. Framför mig i salen stod rader av tonårstjejer som alla hade exakt samma utseende. Långt blont hår i hästsvans, nästan exakt samma nyans av håret också. Och det fick mig att reflektera över varför nästan alla svenska tonårstjejer ser exakt likdana ut. Förebilden verkar vara kissie/dessie/blondinbella/paow och allt vad de heter. Olika personligheter men alla vill ha långt blont hår.

    Snark säger jag! Fan vad trist att se ut som en lämmel och alla andra intetsägande blondiner. Blont hår må vara unikt och speciellt i södra Europa och stora delar av resten av världen, men i Sverige är en ung tjej med långt blont hår vardagsmat. 

    Så tjejer med långt blont hår, varför? Känns det inte konstigt att gå in på ett ställe och se horder av kloner som har exakt samma frisyr och färg? Inte ens lugg har ni, bara låååååååååååångt, med minimalt med lockar, och, i min mening, så jäkla trist. 

    Och innan ni frågar, ja, jag är svensk tjej men mitt hår är rött och kortklippt för efter år i skolan omgiven av idel blont hår fick jag nog och klippte av mig det och färgade rött. Nu sticker jag ut, folk minns mig. Inte sjutton minns man ännu en söt tjej med långt blond hår, ni är tretton på dussinet och jag förstår inte varför man frivilligt vill se ut som alla andra... 

    Och som en sista punkt; det här har inget med vem du är, du är säkert din egen individ och jättetrevlig, men jag förstår bara inte vilja att se ut som alla andra?

  • Svar på tråden Varför har nästan alla svenska tonårstjejer långt blont hår?
  • mr me
    Anonym (inte vara blond) skrev 2014-03-06 08:59:35 följande:
    Snark säger jag! Fan vad trist att se ut som en lämmel och alla andra intetsägande blondiner. Blont hår må vara unikt och speciellt i södra Europa och stora delar av resten av världen, men i Sverige är en ung tjej med långt blont hår vardagsmat.
    Hmm, nej, en tjej med lång blont hår är inte vardagsmat överallt i Sverige. Så jag tycker det är jättekul att inte alla tjejer färgar håret svart eller i andra konstiga färger. Blond-trenden är trevligare tycker iaf jag. :)
  • Agent 355
    Snark säger jag! Fan vad trist att se ut som en lämmel och alla andra intetsägande blondiner. Blont hår må vara unikt och speciellt i södra Europa och stora delar av resten av världen, men i Sverige är en ung tjej med långt blont hår vardagsmat."

    Mmm. Den som vill kan ju prova att hävda den ekvationen av tristess i resten av världen. Befolkningen i den absoluta majoriteten av länder är ofta rent hårfärgsmässigt är mer homogen än vi svenskar.

  • Anonym (Semlan)
    Anonym (17) skrev 2014-03-06 19:09:54 följande:
    Håller med, blont hår är tråkigt. Tacka vet jag mörkt hår! Har alltid sett upp till kvinnor med mörkt hår (megan fox, elizabeth taylor etc) istället för typ kissie och andra blondiner. Tycker blont hår smälter samman lite med resten av personen i jämförelse med mörkt hår som ger lite mer "edge" . Har alltid varit brunett och planerar inte att bli blondin inom närmaste tiden...

    "Håller med, svart hår är tråkigt. Tacka vet jag blont hår!" Och vips var det rasistiskt!
  • Copyme

    PGA vet inte vad du går runt med för frisyr men med ett sådant uttalande framstår du som korkad.

  • PGA

    Copyme skrev 2014-03-08 15:12:37 följande:
    PGA vet inte vad du går runt med för frisyr men med ett sådant uttalande framstår du som korkad.
    Jag är medveten om att de flesta kvinnor inte klarar av att man talar klarspråk. Om du inte förstår att kvinnoidealet är ett resultat av vad män efterfrågar så är du oerhört naiv och dum.
  • Copyme

    PGA, Män eller korkade män? Skillnaden för mig är stor och vad dina ideal är låter inte sunda. Men enligt dig var jag lesbisk/korkad för 5 år sedan men eftersom mitt hår växte så blev jag hetero alternativt smart?

    High five!

  • Anonym (Kan)

    Tjejerna kan ju också vara brunetter. Tonårstjejer följer kanske strömmen mer än att hitta en egen stil?  

  • Anonym (Ej ung)

    Jag är inte ung längre, dock naturligt (råg-) blond och kan förklara varför jag alltid haft långt hår utan lugg.

    För att det är enkelt!

    Jag vill inte hålla på och mixtra med kemikalier i mitt hår (Har dock tonat det rött en gång och gjort ännu blondare slingor en gång i hela mitt liv).

    Att jag inte har lugg är av bekvämlighetsskäl. Har även testat lugg, men det ser för jäkligt ut om man inte orkar fixa till det varje dag och det irriterar ögonen när luggen börjar växa ut.

    Så, min anledning till långt, blont hår i hästsvans är helt enkelt att jag är lat! Orkar inte stå och fixa mig varje morgon eller lägga tid och pengar på att se speciell ut.

    Ser vanlig ut, men får blända folk med min personlighet istället!

  • MrsJenka

    Det låter mer som att du föraktar människor som inte är lika "unika" som du.

    Är du själv tonåring?

    Jag tycker att rött, kort hår ofta ses på kulturtanter/nyseparerade kvinnor i 60-årsåldern. Det var också lite trendigt på 90-talet när jag var ung, i kombination med fjällrävenryggsäck, palestinasjal och amnesty-medlemskap.


    Anonym (inte vara blond) skrev 2014-03-06 09:43:29 följande:

    Ja, trampade på en öm tå tydligen.... Hur som helst, ni får se ut som ni vill men jag tycker det ser tråkigt ut när horder av klonade unga brudar med samma hår och samma kläder kommer knatandes längs Drottninggatan. Alla verkar de vilja se ut som kissie eller dessie eller blondinbella.

    Men det är väl det som funkar i mellanmjölkslandet Sverige. Klä dig i samma kläder som alla andra från shoppinggatorna, köp en svart vinterjacka så att du inte sticker ut, matcha med mörka leggings för det är ju så bekvämt, låt håret växa och blek det blont så att du kan leva upp till bilden av den vackra blondinen medan de tunna skandinaviska testarna fladdrar i vintervinden. Bryt för allt i världen inte mönstret, stick inte ut, var som alla andra, Gud förbjude att folk tror att DU tror att du är något. 


  • Anonym (Kan)

    Finns ju även brunetter,mellanblont hår även rött fast det är inte lika vanligt.
    Yngre tjejer kanske inte klipper sig lika kort som äldre?
     

  • Anonym (Kan)
    mr me skrev 2014-03-08 00:05:23 följande:
    Hmm, nej, en tjej med lång blont hår är inte vardagsmat överallt i Sverige. Så jag tycker det är jättekul att inte alla tjejer färgar håret svart  färger. Blond-trenden är trevligare tycker iaf jag. :)
    För det mesta verkar tjejer med mörkt hår blondera sig inte lika vanligt med det motsatta 
  • Corrie

    Hela den här frågeställningen saknar lika mycket insikt som att ställa frågan: Varför i hela friden hade precis alla tjejer på 80-talet lugg och taskiga permanenter. För att olika stilar är inne under olika tidsperioder. Långt rakt hår är väl inne nu helt enkelt. Och bra är väl det, för 80-talet gjorde inget gott för någons utseende. I Sverige dominerar blont hår, så det vore märkligt om blont hår inte dominerade, men även andra färger förekommer. I många länder, exempelvis Thailand och liknande länder, finns ingen variation överhuvudtaget.

    Det är dumt att uppmana folk att färga håret för att ?sticka ut?, hårfärg är kemikaliebomber som kan vara fara för hälsan. Naturligt är mest hälsosamt.

  • Anonym (Blondie)

    Du låter lite bitter och avundsjuk. Jag har långt blont hår precis som de flesta födda i Norden. Jag behöver inte hålla på och klippa och färga mitt hår och göra mig till. Jag duger som jag är även om jag liknar många andra. Jag blir hellre ihågkommen för min personlighet än för mitt hår ...

  • Anonym (2014)
    Anonym (Blondie) skrev 2020-07-30 16:27:11 följande:

    Du låter lite bitter och avundsjuk. Jag har långt blont hår precis som de flesta födda i Norden. Jag behöver inte hålla på och klippa och färga mitt hår och göra mig till. Jag duger som jag är även om jag liknar många andra. Jag blir hellre ihågkommen för min personlighet än för mitt hår ...


    Tråden är fortfarande mer än sex år gammal.
Svar på tråden Varför har nästan alla svenska tonårstjejer långt blont hår?