• hjäplfvp

    Fostervattensprov?

    Hej.
    Vi väntar enäggs tvillingar mamman är 37 kombinerad risk om man lägger ihop NUPP, biokemi bakgrund blir summan 1:141 Vad tycker ni ska vi göra fostervattensprov? 
    Jag har hört att enäggstvillingar löper mindre risk för downs syndrom. Är det någon som vet och kan lunga mig?
    TACK

  • Svar på tråden Fostervattensprov?
  • LadyBond

    Nej.

    Det blir vanligare missfall än att man hittar fel.
    Missfallsrisken är för stor.

    Om det blir missfall med friska barn hur känns det då?
    man kan göra fostervattenprov UTAN att hitta fel men ÄNDÅ föda barn med CP-skador tex,

    Vad är vinsten kontra förlusten?

    "Fostervattenprov ger 1% risk vid missfall. Så man kan få missfall av det.
    Och att i ivern att hitta ETT barn med Downs syndrom så
    DÖR fyra barn andra på grund av missfallsprocenten 1%!"

    Har men genetisk problematik sen tidigare tex fött barn som inte är friska kan det vara ett alternativ på barn nummer två. Men inte vid en riskgravidtet som eran.

    Låt bli är mitt råd, givetvis så är beslutet ert. Vilket känns rätt?

    Däremot vet jag absolut ingenting om att tvillingar skulle löpa mindre risk men eftersom allt ställs upp och ned med tvillingar så känns det ändå inte helt ologiskt. 


    ladybond.se/ Someone told me I was delusional, I almost fell of my unicorn
  • hjäplfvp

    Hej.

    Tack. Det är mycket att ta i beräkningen. Bada det att vi SKA ha barn är läskigt dessutom två...identiska. Felet är väl att man surfat runt för mycket och oroar sig i onödan... Tyvärr är det för lätt idag att läsa det som står på nätet och är det minsta lilla negativa så fastnar det lättare än alla det 1000 positiva sakerna man läser. Vi ska ta vad du skrev i beaktande vi har några veckor på oss att vela fram å tillbaka.

    Orolig blivande pappa...

  • cosinus

    Jag har gjort två FVP, det är några år sen nu.

    Nu kommer jag inte ihåg alla källor men det jag lärde mig när jag läste på var att efter ett fostervattensprov dör 0.5-1% av barnen.

    Då har man inte räknat bort de som naturligt fallit ifrån ändå (det är inte jättevanligt att man förlorar barn i de veckorna men det händer så klart)

    Man har heller inte tagit hänsyn till att de som gör FVP är en riskgrupp för missfall i sig. Ibland görs FVP för att man misstänker att det är något fel på barnet som i sin tur ökar missfallrisken rejält. Oftast är mödrarna äldre vilket i sin tur också ökar risken.

    Kvar, när man börjar bena i riskerna är risken för infektion av sticket. Den risken är 1 promille och händer det går det i princip alltid dåligt. Men den risken är helt klart väldigt väldigt liten.

    Så att 0.5-1% av barnen dör efter ett FVP betyder inte att de dör av FVP. Jag har t ex ett fall i min närhet som går in under den här statistiken men där fostret inte klarat sig hur som helst. Prov eller inte.

    Men en risk finns alltid, det ska man inte förneka men den är mindre än man först tror när man ser siffrorna. Jag bedömde iaf risken som liten i förhållande till informationen jag kunde få. Men den bedömningen är ju upp till var och en. Kan även tillägga att jag inte hade tillgång till NUPP/KUB så här var det FVP eller ingen koll alls så jag är inte insatt i siffrorna du anger.

  • LadyBond
    hjäplfvp skrev 2014-03-07 16:12:09 följande:
    Hej.

    Tack. Det är mycket att ta i beräkningen. Bada det att vi SKA ha barn är läskigt dessutom två...identiska. Felet är väl att man surfat runt för mycket och oroar sig i onödan... Tyvärr är det för lätt idag att läsa det som står på nätet och är det minsta lilla negativa så fastnar det lättare än alla det 1000 positiva sakerna man läser. Vi ska ta vad du skrev i beaktande vi har några veckor på oss att vela fram å tillbaka.

    Orolig blivande pappa...

    ja, det är det och när det gäller graviditet så kan jag säga att alla regler är off.

    Det finns inget att hålla sig någonstans -allt är normalt och är det inte normalt så kan det ändå vara bra.
    Jag kan ju tillägga att du har helt rätt i allt det där om oro. Jag har en fantastiskt svår historik.. klart den är befogad.
    Men.. min man-som är en klippa sa alltid att det kan ju lika gärna gå bra. Jag har väldigt stor omgivning och det går faktiskt väldigt bra. Det finns däremot inga odds innan. Antingen så går det eller så går det, inte.

    Så om du vill hålla dig i något så är den meningen den enklaste och bästa.
    Det kan lika gärna gå bra. 

    Och.. mitt råd är att njuta så mycket det går i alla de stunder det går.
    En annan sak som kan tyckas vara oviktig är att köpa saker till barnen.


    Det gör att det blir lättare att förstå och greppa. Kvinnor gör det inte bara för att det är roligt. 
    Köp sängar och bygg dom. Gör det verkligt. När barnen kommer är det mycket skönare att ha hjälpt sig själv på traven. Ta upp de små strumporna och de små kläderna. Känn på dom.

    Du kan också anmäla dig hit för mer info och möjligen stöd.

    www.tvillingklubben.se/

    Det ska också finnas gravidböcker med tvillingar. Försök hitta dom.

    Och du.. en annan av det viktigaste råden jag har. (Ta bara det du känner känns ok-låt resten vara.)
    Läs på, läs på och skaffa dig så mycket info om allt som går.. under vägen som du kan.
    Det är i slutändan allt du kan göra som skapar trygghet och delaktighet även om det går bra.

    Jag önskar er stort dubbelt lycka till och om du minns och finns kvar här när barnen kommer så får du mer än gärna uppdatera hur det går.


    ladybond.se/ Someone told me I was delusional, I almost fell of my unicorn
  • Flickan och kråkan

    Ingen kan säga hur just ni ska göra. Vi har gjort två fvp (senast pga ålder) och det har varit rätt för oss. Missfallsrisken finns - absolut - men den är mindre än vad som sägs ovan. Studier på senare tid har visat att fvp snarast ger en risk på cirka 1:800. Missfallsrisken under graviditeten under andra och tredje trimestern är 3% oavett. Men det är siffror och inget annat. Det är ett svårt beslut oavsett vad man väljer. Hoppas ni kommer fram till vad som är bäst för er. Stort grattis till graviditeten ,

  • LadyBond

    Åh. Jag tog siffrorna från min bm från förra året. Såklart jag borde dubbelkollat. Finns så många ställen att hitta siffror på nuförtiden. Och undrar hur det är. Är på mobilen så kan inte kolla nu. Cosinus har givetvis helt rätt. I viss stats.. sett att det räknas olika. Ber om ursäkt om mina siffror är fel.

    Iallafall så låter 1:800 jättebra. Som att det inte drabbar någon. Inte mig iallafall.

    Men det är alltså en människa bakom det.

    Och mister man sitt barn så mister man det till 100%.

    Mister man två så är det 200%.

    Det, jag vet. Kunde inte sova. Jag hade avstått. Jag var 38 och är nu 39 och gravid igen. Inte fått siffrorn än

    Vi kommer inte göra det nu heller.

    Men du. Vet att det finns trådar om fostervattenprov på familjeliv.

    Det fanns en.. Där många fått väldigt låga siffror. 23. 15. Osv. De var irriterade vill jag minnas. För det hade går bra för de flesta. Det var längesen jag läste den. Om jag kommer i närheten av datorn kanske jag kan hitta den.

    Men finns säkert fler.

    Hoppas så du hittar trygg info. Som kan lugna er.


    ladybond.se/ Someone told me I was delusional, I almost fell of my unicorn
  • Jamtlandstaus

    Grattis till graviditeten!!

    Det kan vara bra att ni diskuterar vad ni gör om svaret på FVP inte blir vad ni önskar. Den tanken kan vara vägledande i om man vill veta eller inte. Kanske kommer ni fram till att ni inte behöver veta, även barn med DS är välkomna eller så kommer ni fram till att ni vill veta ändå för att kunna förbereda er på ev sjukdom eller så kanske ni kommer fram till att ni vill veta för att kunna välja att avbryta eller inte eller...

    Man ska komma ihåg att vi är bara människor o man har rätt att ändra sig

    Jag gjorde FVP för två år sedan, väntan på svar var olidlig o vi tillät oss inte att känna oss gravida förrän det kommit med positivt resultat. Men vi ville veta.

    Det finns ny fosterdiagnostik som är non-invasiv, osäker dock vilka veckor man kan ta det i. Det finns i Europa bl.a. i Köpenhamn o London o man kan skicka proverna. Det kostar ca 500euro o det ska ha hög sannolikhet dock inte lika hög som FVP men högre än NUPP/KUB. Sök på NIPT, så hittar ni mer info.

    Lycka till!!

  • _elin_

    Jag har gjort ett fostervattensprov för ca 2,5 år sen.
    Jag kan ju bara säga hur jag och min man tänkte då.
    Vi ville göra kub och fick då 1:189 eller nåt sånt. Inte jättestor risk. Mindre risk för kromosomförändring än för ett missfall pga fostervattensprovet egentligen. Men eftersom vi från början valde att göra kub var det ju för att kunna känna oss lugnare efter det. När vi då fick förhöjd risk (även om det var på gränsen till att inte vara för hög), så gjorde det ju inte oss lugnare direkt och vi ville då göra provet för att få ett säkrare resultat.

  • annis12

    Det stämmer inte med 1% risk för missfall. Det är en gammal studie från Danmark med väldigt åldrad teknik. I Sverige är det inte tillåtet att göra fallstudier på gravida och foster. Med ny teknik är siffran för missfallsrisk nere på 0,2%. Jag har själv gjort två st och det kändes väldigt seriöst.

Svar på tråden Fostervattensprov?