• Äldre 10 Apr 09:47
    33579 visningar
    188 svar
    188
    33579

    varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?

    Jag födde mitt barn mer än en månad sen nu. Jag hade alltid velat ha kejsarsnitt men p g a vestibulit valde att köra vaginalt (det tar bort den brukar man tro). Och kanske av ren nyfikenhet. I alla fall, så gick jag på Aurora och träffade läkare och kurator. Hela paketet! Mer än smärta (d finns smärtlindring för det), var jag orolig över att personalen skulle vägra mig smärtlindring eller ta beslut över mitt huvud.  De lovade att personalen var mycket proffsig och att de tog inga beslut över huvudet, och att jag skulle kunna få både tidig epidural och pudendusblockaden för att ta bort udden av båda öppningskedet och utdrivningsskedet. Att det sen fanns även en spruta man brukar ge när man syr, och den kunde man lägga innan för att inte känna den där svinont av när man spricker när huvudet går ur. 

    Väl där, fick jag epidural i normaltid för förstföderska (vid 4-5 cm), och sen när jag var öppen bad jag om pudendusblockad, men de började skjuta upp det mer o mer o sa "vi får se".. tills det var för sent och jag skrek efter det och var rabiat, skrek efter polisen och hjälp och kände mig enormt utsatt och maktlös och kunde inte gå därifrån. Barnet kom o d var bra med han och jag hade en andragradsbristning så inget märkvärdigt. Jag bedövades endast när jag skulle sys för att jag skrek på dem igen annars hade de säkert skitit i det med.

    Nu går jag runt och hyser enorm agg, får intrusiva minnen, kan inte släppa det, har pratat med typ alla läkare, ringer dem konstant ibland gråter jag förtvivlat på dem, ibland får jag träffa läkare men ingen säger varför. Istället fick jag remiss till psykolog för att hantera detta. Ska det vara såhär!?!? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-05-03 14:05
    2014-05-03
    På psykiatriska avdelningen har jag fått en diagnos av PTSD. Denna pärs har såklart röjt upp minnen av gamla övergrepp som jag helst hade sluppit såhär i samband med denna lyckliga stunden.

    Jag mår fortfarande bra det mesta av tiden, tills jag får jättejobbiga momenter när jag slappnar av under dagen. Minnen av hur det vara att ligga där, känna sig maktlös, överkörd, under stor smärta, att önska sig att någon kunde komma o rädda mig men ingen kom... det utlöser jättestarka reaktioner, jag svettas, blir yr, vill gråta alternativt leta upp barnmorskorna och misshandla dem svårt i 12 timmar som de gjorde med mig, sen samlar jag mig och letar efter svar på hur det blev såhär och vad jag kunde gjort för att värja mig alt. få ett annorlunda resultat. Jag går och undrar vad som hänt på avdelningen efter att detta hände.

    Jag hade fått en tid för att höra från den ansvarige läkaren, vad hon ansåg hade hänt och varför. Men när jag kom dit med barn och killen, fick vi höra att hon var sjuk så vi fick åka hem igen o sen skulle VI ringa för att få en ny tid.

    Jag har i skrivaren en anmälan till IVO för felbehandling enl lex maria. Jag har fått diagnostiserade skador för detta, så jag tänker skicka nu. Jag orkar inte längre vänta på att först höra läkarens version, eller höra någon ursäkt från avdelningens ansvarige. Hon sa att "det var tråkigt att jag upplevde det så". Jag funderar på att starta/leta upp nån politiskt demonstration eller initiativ och börja engagera mig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-05-22 10:08
    Äntligen fått träffa läkare och höra vad exakt som hände från henne. Hon fanns med i förlossningsrummet endast i slutet och upplevde att jag verkade känna en stark ångest som var absolut mycket utöver det vanliga eller accepterbara.

    Hon hade pratat i efterhand med BM och gav mig äntligen följande förklaringen:

    1. Jag hade faktiskt gjort allt rätt enligt det de förespråkar själva i termer av att läsa på, kontakta och prata med Aurora, samt bestämma med en läkare hur bäst smärtlindra utifrån det och skriva ett mycket tydlig förlossningsbrev

    2. de upptäckte inte mig som RIKTIGT förlossningsrädd = i behov av extrastöd så att ingen var förberedd

    3. BM hade aldrig lagt en sån blockad för att de numera inte längre tränas att lägga den MEDANS man föder, endast efter.

    4. Aurora och läkaren struntade i att meddela detta, utan sa att alla kan lägga en sån

    5. BM ville inte erkänna detta, utan körde över min vilja och sket i att tillkalla äldre BM som fanns på plats och som hade tränats även för det.

    6. Hon sket även i att informera mig om allt detta, utan valde att säga att "snart" och "vi får se sen" i tron att jag skulle lugna ner mig, vilket läkaren förstod resulterade i att jag upplevde att makt över min kropp hade fråntagits och dessutom lektes med

    Läkaren sa att hon hade snackat ordentligt med BM och att detta hade orsakat att nya tag togs i kommunikation med aurora samt att diskutera hur man hanterar patienter som är förlossningsrädda. Hon sa att om jag kör vaginalt nästa gång, skulle jag få planera allting och ha en BM specifikt tilldelat till mig, eller om jag valde kejsarsnitt såklart vore det det bästa.

    Hon beklagade sig jättemycket över vad som hade hänt, verkade genuint förargad att det kunde bli så, och jag vill tro och hoppas att detta inte händer igen. Jag fortsätter min PTSD behandling, det är jobbigt men jag kanske kan bli en bra glad mamma ändå.

  • Svar på tråden varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?
  • Anonym (...)
    Äldre 11 Apr 09:22
    #81
    Cornellia skrev 2014-04-10 11:19:16 följande:


    Vad har deras miss kostat dig?

    Sen tror ju jag att det finns anledningar till att dom agerade som dom gjorde, jag tror ju personligen inte att det var en "miss" eller att dom gjorde det för att vara elaka.


    På vilket sätt menar du att dom utsatte dig för övergrepp?


    det är ju det TS undrar om... jag förstår att det känns som ett övergrepp när man måste stå ut med smärta, begär bedövning och inte får någon förklaring till varför man inte får det. 
    - jag är helt övertygad om att TS hade accepterat smärtan om hon fått en adekvat motivering...

    TS, jag har också haft mycket hat gentemot BM och förlossningspersonalen nu efter min andra förlossning.
    I mitt fall handlade det om bemötande, jag födde utan bedövning, eftersom 3 tre läkare misslyckades med att sätta epiduralen... Jag förstår och accepterar att detta var svårt och klandrar inte läkarna som misslyckades, men jag hade önskat att BM hade kunnat stötta mig bättre i denna ganska utsatta sits
    Vid den första hade jag världens mest professionella och härligaste BM....
  • Äldre 11 Apr 09:23
    #82
    Anonym (Therese) skrev 2014-04-10 15:21:43 följande:
    Jag vet precis vad du känner och har varit med om. Jag har en liknande historia. PTSD heter det. 
    Jag är fruktansvärt traumatiserad av min skräckförlossning. 

    Aurora då jag var livrädd för underlivsskador, har en endometrios och kroniska UVI:er och problem med underlivet som det är. Nekad snitt men får snittkontrakt och fl-plan.

    Blir under denna vidriga förlossning nekad snitt och har en, kort sammanfattat, fruktansvärd förlossning. Dubbelinkontinens och framfall. Och PTSD icke att förglömma. De första fyra månaderna var helt fruktansvärda, jag hade så ont och blödde från tarmen varje dag.  Det allra värsta - jag bad om hjälp, men ingen hjälpte mig.
    Den största frågan är varför man kan låta en annan människa lida så, det kan jag inte förstå.
     
    Jag visste att det fanns flera som haft den där behandling! Nästan alla jag känner som försökt stå på sig har blivit överkörda rejält. Ska posta ett inlägg när jag skriver hur det har utvecklat sig än så länge
  • Äldre 11 Apr 09:26
    #83
    Anonym (...) skrev 2014-04-11 09:22:42 följande:
    det är ju det TS undrar om... jag förstår att det känns som ett övergrepp när man måste stå ut med smärta, begär bedövning och inte får någon förklaring till varför man inte får det. 
    - jag är helt övertygad om att TS hade accepterat smärtan om hon fått en adekvat motivering...

    TS, jag har också haft mycket hat gentemot BM och förlossningspersonalen nu efter min andra förlossning.
    I mitt fall handlade det om bemötande, jag födde utan bedövning, eftersom 3 tre läkare misslyckades med att sätta epiduralen... Jag förstår och accepterar att detta var svårt och klandrar inte läkarna som misslyckades, men jag hade önskat att BM hade kunnat stötta mig bättre i denna ganska utsatta sits
    Vid den första hade jag världens mest professionella och härligaste BM....
    damn right! :) 
  • Anonym (men)
    Äldre 11 Apr 09:30
    #84

    Vill börja med att säga att jag försöker inte förringa det du upplevt, utan jag försöker förklara vad JAG som utomstående utläser av det du berättar.
    Nu vet jag inte om det är så att du bara inte beskrivit allt som hände, men du säger gång på gång att du vägrades smärtlindring, men det gjorde du ju inte, du hade fått epidural.
    Enligt egen utsaga så skrev du i förlossningsbrevet: "ge mig all smärtlindring som går" samt "ta inga beslut över mitt huvud, utan låt oss jobba som ett team", men vad jag kan utläsa av det du berättar så följdes den till punkt och pricka.
    En pudensusblockad vid utdrivningsskedet har jag aldrig hört talas om förut och tror därför att det inte är så vanligt, och då borde du ha skrivit i förlossningsbrevet att du ville ha det. Att jobba som ett team betyder inte att personalen ska följa dina instruktioner oavsett vad du säger och när du säger det, utan just det att ni ska jobba tillsammans för att göra förlossningen så bra som möjligt för dig och barnet. Vad jag kan utläsa av din berättelse är det precis vad de gjorde. De bedömde att det var bättre att inte göra en pudensusblockad och försökte arbeta tillsammans med dig för att undvika den.

    Det du borde ha skrivit i förlossningsbrevet är att du behöver veta att de kommer att göra exakt det du säger åt dem när du säger det, ELLER få förklarat exakt varför de inte gör det på en gång.
    Det som skedde var ett missförstånd som fick svåra konsekvenser för dig, men jag tror att om du börjar med att acceptera att det var ett missförstånd och inte ett övergrepp, så blir det lättare för dig att få hjälp att hantera alla känslorna av övergrepp och komma vidare.
    Det som hände var absolut inte ditt fel, men det var inte heller förlossningspersonalens.
    Och detta baserar jag enbart på de "fakta" du lämnat i det här inlägget, så om det saknas något och jag missat något så är jag förmodligen helt ute och cyklar.

  • Anonym (Läkar­e)
    Äldre 11 Apr 09:31
    #85

    Kom inte polisen?

  • Äldre 11 Apr 09:43
    #86
    Anonym (men) skrev 2014-04-11 09:30:21 följande:
    Vill börja med att säga att jag försöker inte förringa det du upplevt, utan jag försöker förklara vad JAG som utomstående utläser av det du berättar.
    Nu vet jag inte om det är så att du bara inte beskrivit allt som hände, men du säger gång på gång att du vägrades smärtlindring, men det gjorde du ju inte, du hade fått epidural.
    Enligt egen utsaga så skrev du i förlossningsbrevet: "ge mig all smärtlindring som går" samt "ta inga beslut över mitt huvud, utan låt oss jobba som ett team", men vad jag kan utläsa av det du berättar så följdes den till punkt och pricka.
    En pudensusblockad vid utdrivningsskedet har jag aldrig hört talas om förut och tror därför att det inte är så vanligt, och då borde du ha skrivit i förlossningsbrevet att du ville ha det. Att jobba som ett team betyder inte att personalen ska följa dina instruktioner oavsett vad du säger och när du säger det, utan just det att ni ska jobba tillsammans för att göra förlossningen så bra som möjligt för dig och barnet. Vad jag kan utläsa av din berättelse är det precis vad de gjorde. De bedömde att det var bättre att inte göra en pudensusblockad och försökte arbeta tillsammans med dig för att undvika den.

    Det du borde ha skrivit i förlossningsbrevet är att du behöver veta att de kommer att göra exakt det du säger åt dem när du säger det, ELLER få förklarat exakt varför de inte gör det på en gång.
    Det som skedde var ett missförstånd som fick svåra konsekvenser för dig, men jag tror att om du börjar med att acceptera att det var ett missförstånd och inte ett övergrepp, så blir det lättare för dig att få hjälp att hantera alla känslorna av övergrepp och komma vidare.
    Det som hände var absolut inte ditt fel, men det var inte heller förlossningspersonalens.
    Och detta baserar jag enbart på de "fakta" du lämnat i det här inlägget, så om det saknas något och jag missat något så är jag förmodligen helt ute och cyklar.
    nej, i samband med aurora och en läkare hittade vi denna plan som den bästa för mig enligt dem. Den sekund där jag säger att jag vill ha pudendusblockad så svarar de bara "vi får se sen hur det artar sig" eller nåt liknande. Sen börjar jag fråga om och om och då börjar en UNDERSKÖTERSKA som kom förbi säga att den inte brukar ges, lilla vännen, tills jag börjar skrika efter det att jag verkligen vill ha det nu, men vi får inga svar till varför förutom en av BM som säger "men lilla gumman, det gör ju ont att föda", och till slut får panikattack och ropar som sagt efter polisen, vet inte hur länge detta ska pågå etc. Smärtan går från att vara något som är en del av en vacker dag då min son föds till något som luras/tvingas på mig av okända kvinnor emot min vilja. En vanlig dag i en tortyrhåla för många andra krigsfångar.  
  • Anonym (men)
    Äldre 11 Apr 09:50
    #87
    weirdo skrev 2014-04-11 09:43:47 följande:
    nej, i samband med aurora och en läkare hittade vi denna plan som den bästa för mig enligt dem. Den sekund där jag säger att jag vill ha pudendusblockad så svarar de bara "vi får se sen hur det artar sig" eller nåt liknande. Sen börjar jag fråga om och om och då börjar en UNDERSKÖTERSKA som kom förbi säga att den inte brukar ges, lilla vännen, tills jag börjar skrika efter det att jag verkligen vill ha det nu, men vi får inga svar till varför förutom en av BM som säger "men lilla gumman, det gör ju ont att föda", och till slut får panikattack och ropar som sagt efter polisen, vet inte hur länge detta ska pågå etc. Smärtan går från att vara något som är en del av en vacker dag då min son föds till något som luras/tvingas på mig av okända kvinnor emot min vilja. En vanlig dag i en tortyrhåla för många andra krigsfångar.  
    Tyvärr är det idag väldigt ovanligt att sjukvårdspersonal läser journaler innan de träffar en patient, de har helt enkelt inte tid. På förlossningen läser de dock alltid förlossningsbrevet. Om du inte skrivit i förlossningsbrevet att du vill ha pudensusblockad, att du blivit lovad pudensusblockad och att det är jätteviktigt att du får det så är det inte säkert att de vet om det. Jag tycker att det låter som att det snarare är Aurora som gjort fel än förlossningspersonalen. Det kanske inte är viktigt vem som gjort fel, men om du ska ha fler barn så är det ju viktigt att det blir bra nästa gång.

    Det är även svårt att anmäla, jag försökte anmäla hos HSN en gång, men de sa att det ändå inte skulle leda någonstans så det var ingen idé. Anmälan handlade om slarv, respektlöshet och brist på journalläsning och de menade på att detta är standard idag. Eftersom jag inte blev fysiskt skadad fanns det inget att göra.
  • Äldre 11 Apr 09:51
    #88

    Ge dig inte! Jag önskar jag hade framfört mina klagomål jag hade efter förlossningen. Kan fortfarande känna mig arg 6 år senare när jag tänker på det. När jag först blödde i v 24 och fick molande värk, ringde jag mvc då de ändå hände under deras öppettid, de sa jag skulle åka in akut med ambulans, gjorde då det och efter undersökning så ser man att allt är bra och barnmorskan börjar läxa upp mig för att vi åkte akut med ambulans, och mena att det inte är någon jävla taxi och att vi borde få betala utryckningen. Under själva förlossningen blev jag lovad när jag kom in att de skulle undvika sätta kanyl om det gick, tydligen gick det inte men de vägrade säga varför och sa att allt var bra. De hindrade mig från att äta utan att förklara varför. Trots jag frågade flera gånger om både och, de sa att allt var bra och det var ifall att. Ifall vad? Vägrade säga något. Jag började bli hysterisk för jag visste något var fel, och de vägrade säga något. De ljög och sa att allt var bra. När det var dags att krysta så kände jag på mig att något var fel, även om jag aldrig fött tidigare, blev ännu mer hysterisk för de vägrade berätta något. Jag visste att de ljög, det går bra, du är jätteduktig fick jag höra hela tiden när jag fråga. En av barnmorskorna kläcker också ur sig "så ont gör det faktiskt inte, jag har fött 4 stycken", totalt olämpligt och jag försökte sparka henne men hon var snabb och tryckte upp mitt knä mot hakan. Han var helt blå när han kom ut och när de undersökt honom så fick jag inte ens hålla honom, för barnmorskan var rädd jag skulle kasta han i golvet när hon skulle sy. Så himla arg var jag och inte ens efteråt kunde de berätta något. Jag läste själv i min journal efteråt att han legat fel, han låg med huvudet neråt men hade huvudet på fel håll, eller vad man ska säga. Vet inte om de ligger med näsan upp eller neråt men han hade näsan åt det andra hållet iaf, och resten av kroppen låg alltså också fel så han gled liksom inte ut i den rörelsen de brukar göra när huvudet eller axlarna är igenom. Han fastnade i bäcknet men kom loss ju, men det tog lång tid och de var beredda på kejsarsnitt. Det är det värsta jag vart med om! Andra förlossningen var som en barnlek efter den första.

  • Äldre 11 Apr 09:58
    #89

    Så, jag kontaktade IVO. De sa att jag bör först kontakta ansvarig innan, vilket jag gjorde. Jag ska gå igenom journalen en gång till men med ansvariga läkaren som kom förbi i slutet på förlossningen. Den ansvarige för hela avdelningen ber om ursäkt för min upplevelse, men svarar inte när jag frågar hur de går vidare med detta. De är trots allt en statlig myndighet, så de borde kunna ha ett svar. Exempelvis att de kör nån diskussion med personal för att undvika sånt i framtid, en uppläxning, en ursäkt från de som fanns där, vad som helst. Men inget svar.

    Jag tar nu detta vidare till patientanmälan, jag har fått tid med psykolog för att detta är ju PTSD är de nästan säkra på. Samtidigt att ha fått prata om det, bemötats seriöst, bekräftat att detta var faktiskt sjukt i många andras ögon, har fått mig att känna återigen lite värdighet. Att gå vidare och klaga över detta och kräva lite förklaring, har skiftat min fokus från att känna mig ett skamsen offer till att kunna prata öppet om det och känna att det inte var i onödan. Man kanske kan fixa någonting , eller åtminstone öka statistiken över missnöje med överkörande BM så att antalet sånna försöker minskas

    Som alla som är mycket angelägna att jobba med vården för att undvika just att vissa fobier eller rädslor blir sanna, så har jag en mycket tungt vägande anledning till att ha försökt se till att förlossningen skulle flyta på någorlunda utan mycket rädsla eller känsla av utsatthet. De på aurora och förberedande samtal med läkare, exempelvis förlossningsplan, de kände till detta och gjorde upp en plan som de tyckte skulle funka utmärkt för någon med mina problem. Samtidigt ville jag inte behöva berätta detta för vårdpersonalen på förlossning, eftersom det vi hade planerat var mycket rimligt och enkelt skött och en laglig rättighet. Kom ihåg att varje person slåss i sitt eget personliga slag, utan att ni vet om det, och bara för att de verkar lugna betyder det inte att man kan skita i deras önskemål. Bedövning är en rättighet i Sverige, det hoppas jag att ni vet

  • Äldre 11 Apr 10:00
    #90

    Beklagar verkligen Ts. Rekommenderar dig också att kontakta sjukhusets patientombudsman.

Svar på tråden varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?