• Redaktör

    Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!

    Välkomna till Familjelivs träningsutmaning vecka 2!
    Den här veckan fokuserar vi på magen. Alla är välkomna - och du behöver inte ha varit med från vecka 1, det är bara att hoppa in och börja träna.

    Varje vecka fram till sommaren under totalt sju veckor kommer vi att lägga ut en ny utmaning från Elmina Saksi, Familjelivs träningsexpert.

    Övningarna är enkla och passar både dig som är nybörjare och dig som är en van motionär. Övningarna bygger på att man ska göra ett visst antal repetitioner eller sträcka per vecka hur man delar upp övningen väljer man själv efter egen förmåga. Du väljer alltså själv hur ofta du vill träna, huvudsaken är att du uppnår totalsumman.


    UTMANING 2 den 30/4-7/5: MAGE


    Ismagen

    Ligg på mage och spänn sätet och pressa ner höfter och bröst i golvet. Tänk dig att du har en isbit under naveln och lyft/ skruva in naveln mot ryggraden. Antingen lyckas du lyfta upp magen en bit från golvet (men fortfarande har höften och bröstet i underlaget) eller om du inte orkar, så lyfter du magen i tanken. Huvudsaken är att magen spänns och går inåt.

    Dag 1: 1 minut
    Dag 2: 2 minuter
    Dag 3: 3 minuter
    Dag 4: 4 minuter
    Dag 5: 5 minuter
    Dag 6: 6 minuter
    Dag 7: 7 minuter

    = 28 minuter

    Du håller magen sammanlagt den tiden som framgår nedan.
    Tänk kvalitet i första hand. Du ska orka ha kvar spänningen i magen och när du inte orkar lyfta upp magen så stoppa klockan och börja om igen efter en kort vila.



     



    Elminas kläder kommer från Stadium


    Träningsutmaningen är kopplad till en öppen medlemsgrupp, där man kan stötta och peppa varandra. Självklart kommer Elmina att finnas på plats i tråden och coacha.


    Klarar du utmaningen och är aktiv i tråden, genom att peppa och stötta andra, kan du vissa veckor vinna fina priser!
    Den här veckan kan du vinna boken "Mage, rumpa, lår. Träningen som ger resultat" av Annika Sjöö, känd från bla Let´s dance.


     



    Nu kör vi!

  • Svar på tråden Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!
  • Wilowa
    Träningsexpert Elmina skrev 2014-05-01 06:55:32 följande:
    Det är lurigt men med träning går det. Du ska andas som vanligt utan att tappa anspänningen. Så fort du tappar din aktiva mage så säg schhh igen och håll kvar.
    Nu har jag testat och det var mycket enklare med den andningstekniken. Tack än en gång! {#emotions_dlg.flower}

    Uppe i sju minuter nu.
  • Neelah

    Jag hoppas att mina två minuter gills, för jag kände att jag "tappade" magen ett par gånger, men spände den direkt igen... Hur som helst så har jag gjort dagens övning och det gick lite lättare idag.

    Hoppas att det går bra för er andra. {#emotions_dlg.flower}


    Följ dina drömmar var de än leder
  • Wilowa

    Elmina, hur ska man tänka när man som mig är sned i bäckenet? När jag sitter och drar in magen på samma sätt så vill jag spänna vänster sida lite mer för att få med den sidan. Fast frågan är om jag vill det för att det är den svagaste sidan eller om det är den starkare? I andra övningar är jag nämligen svagare på höger sida Ska jag försöka justera eller ska jag strunta i det? Jag tror att vridningen är medsols, alltså att vänster höft vill framåt.

  • Wilowa

    Pjuh! Körde övningen i sex minuter med några minipauser och hjälp vad jobbig den är! {#emotions_dlg.djavulsk} Tror jag fick kläm på hur jag ska spänna på var sida...totalt 13 minuter nu, men jag har inte tränat klart än så det kanske blir några minuter till. (måste väcka datorn med jämna mellanrum annars stängs träningsmusiken av

  • Neelah
    Wilowa skrev 2014-05-02 12:35:36 följande:
    Pjuh! Körde övningen i sex minuter med några minipauser och hjälp vad jobbig den är! {#emotions_dlg.djavulsk} Tror jag fick kläm på hur jag ska spänna på var sida...totalt 13 minuter nu, men jag har inte tränat klart än så det kanske blir några minuter till. smile2.gif (måste väcka datorn med jämna mellanrum annars stängs träningsmusiken av smile5.gifsmile2.gif
    Wow, 13 minuter! Jag är imponerad! Själv har jag kommit upp i sex minuter. Jag tycker verkligen att den här övningen är jättesvår! När jag försöker att andras vanligt tappar jag spänningen i magen och när jag håller andan måste jag göra övningen i en massa småomgångar eftersom jag inte kan hålla andan så länge.
    Följ dina drömmar var de än leder
  • Wilowa
    Neelah skrev 2014-05-02 14:03:54 följande:
    Wow, 13 minuter! Jag är imponerad! Själv har jag kommit upp i sex minuter. Jag tycker verkligen att den här övningen är jättesvår! När jag försöker att andras vanligt tappar jag spänningen i magen och när jag håller andan måste jag göra övningen i en massa småomgångar eftersom jag inte kan hålla andan så länge.
    Kolla tipset jag fick av Elmina i inlägg 12. Jag hade samma problem, men med hjälp av den andningsteknik man får till at schhh går det mycket lättare (andas med bröstkorgen istället för med magen)

    Förövrigt så är jag uppe i 19 minuter nu. Fast mitt upplägg är att jag gör flest minuter på mina träningsdagar och de kortare på vilodagarna...eller inget alls på vilodagarna. Jag hade tjuvstartat lite med träningen, plus att jag åkt en hel del slalom i vinter, så mina magmuskler är inte helt otränade.
  • Träningsexpert Elmina
    Nolan skrev 2014-05-01 07:59:42 följande:
    Hej, hoppar in denna vecka o ska väl i mån av tid även försöka hinna föra veckans utmaning. Jag lyckades lyfta magen, men det kändes som om jag spände rumpa o lår mer. Kanske naturligt eftersom jag är så mkt starkare där? Tyckte nog även jag kände att jag spände ländryggen, gör jag fel i så fall? I vanliga fall tränar jag en hel del kondition men behöver bygga upp bålstyrkan och har en övning till från kiropraktorn som ska göras varje dag så denna i kombination/variation till plankan känns perfekt som komplement.
    Som du skriver är det lätt att kroppen i första hand använder de starkaste musklerna och våra inre magmuskler är ofta relativt svaga. I början kan det lätt kännas lite överallt, ge det tid. den här övningen kan man med fördel köra varje dag.
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
  • Träningsexpert Elmina
    Wilowa skrev 2014-05-01 09:11:52 följande:
    Tack! Jag släppte inte magen, men det var svårt att hålla den lika hårt, men det kanske inte behövs? Fast med schhh blir det kanske mindre bukandning? För ju till det nu när jag sitter upp, men liggande blev det typ andnöd. smile2.gif Fast på nåt konstigt sätt lyckades jag få till fem minuter igår. Jag tänkte lägga in de längre passen när jag tränar hela kroppen och de kortare de andra dagarna. Min sjukgymnast sa att jag kan träna två dagar i rad, men att jag sedan ska ha minst en dags vila.
    det är en konst att ands och aktivera de inre bukmusklerna. Kroppen behöver träna på det.
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
  • Träningsexpert Elmina
    stor grön drake skrev 2014-05-01 11:19:12 följande:

    Haha, har nog inte såna moderniteter på min mobil smile1.gif
    Kökstimern funkade dock utmärkt, blev 1 minut nu och så blir det 2 ikväll, för jag kom hem och gick direkt i säng igår. Och så blev det lite rodd också smile1.gif

    Tips till dammallergiker:
    Gör inte detta liggandes på en matta smile2.gif jättesvårt att hålla spänningen i nedre buken om man väl börjat nysa
    Bra tips!
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
Svar på tråden Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!