• Anonym (Kaffedraken)

    Hur hantera översittare?

    Det du kan göra är att säga till henne att har  hon inget jobbrelaterat att prata med dig om så behöver hon inte prata med dig alls. Du behöver inte lyssna på  "kritik" så länge det inte rör jobbet och du behöver absolut inte lyssna på sånt skitsnack.
    Om hon pratar med dig om andra saker som inte rör jobbet så var tyst och vänd ryggen till så att hon får stå och prata med sig själv. Prata inte med henne utöver det som du är tvungen att göra. Ignorera henne och förhoppningsvis tröttnar hon när hon blir avvisad.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag hade en liknande kollega själv. En riktig energitjuv som kunde säga väldigt taskiga och onödiga kommentarer..Det jag gjorde var att jag när hon försökte ställa sig bredvid när jag pratade med en annan kollega så ställde jag mig så att hon fick min rygg i väggen och kom därför inte in i samtalet. Och när hon försökte säga någonting så bytte jag snabbt ämne och pratade högt så att hon inte kunde prata.

    När jag var tvungen att prata med henne om saker som rörde jobbet så lämnade jag bara papprena, sa det jag skulle och vände sedan och gick därifrån när hon försökte prata om andra saker. Det hjälpte ganska mycket.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har även varit med om att det blev så extremt att kollegan fick sluta. Det var en kollega till mig som var konstant sur och spred dålig stämning, samt var allmänt kritiskt på det mesta. Jag tog upp detta med chefen och berättade att kollegans dåliga humör och otrevliga attityd påverkade vårat arbetsresultat. Kollegan blev uppsagt i och med att chefen var rädd att någon av oss andra skulle sluta annars.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (kränkt) skrev 2014-05-23 11:25:32 följande:
    Tack för era svar! Ska verkligen försöka använda mig utav era tips för att ta kontroll över situationen. Är så LESS!
    Skönt att höra att! Om det inte hjälper så försök att få din chef att ta tag i situationen. Om kollegans taskiga attityd påverkar ditt arbetsresultat så är nog din chef angelägen om att få veta.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Kriya skrev 2014-05-23 17:21:30 följande:

    Vilken jobbig kollega, TS!

    Viktigast är att inte bli arg, ledsen eller irriterad - då är översitteriet framgångsrikt och personen lär fortsätta. Jag tycker det fungerar att bemöta översittargliringar med snabba, oväntade repliker, som gärna får vara lite skrattretande även för utomstående om de skulle råka höra på.


    Nedan följer exempel på svar.


    Kollegan: "Har du inte använt balsam idag? Ditt hår ser risigt ut..."
    Svar: Så väldigt snällt att du ärligt berättar och sagt i all välmening tillbaka så har du själv haft rejält med mjällavfall sista tiden, vore bra om du gör något åt det - folk kan ju bli oroliga att det snöstormar nu mitt i vackra våren. 


    Kollegan: "Ja, du har ju lite putmage"
    Svar: Så väldigt snällt att du ärligt berättar - och sagt i all välmening tillbaka så har jag hört att vissa här kallar dig för Lisa med sladderhäcken. Kan ju vara lite hårt av dem - men fundera på om du inte borde göra nåt åt den där häcken du har. 


    Kollegan: Hon kan påpeka mina skor och säga "säljer man ens sådana längre?
    Svar: Nej men oj - nu kom jag ju plötsligt att tänka på en söt liten saga som jag hörde för ett tag sen om en liten, liten flicka som gick runt och klagade på människors skor. Vet du hur det gick för henne?  - Hon fick hemoröjder. jaja så kan det gå, på tal om pjäxor.

    Kör hårt, TS - Du kan överlista denna trista typ genom att ha ett soligt leende på läpparna - vad hon än säger. Låt henne märka att allt rinner av dig. Underskatta inte humorns makt och låt henne inte komma in under skinnet, där hon vill vara. ... och slutligen - ta ingen mer skit på jobbet, det har du inte betalt för.


    Hahaha!
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Trött på kvinnor) skrev 2014-05-24 22:35:34 följande:

    Känner igen detta fenomen så himla väl, ända sedan barndomen. Hur vissa liksom kunde trampa på en, och gör så än idag för att man kanske tror på att vara en lojal, trevlig och schysst tjej. Det känns som att det är extra vanligt bland oss kvinnor? Tyvärr har det lett till att jag skurit ned rejält på mitt umgänge och inte orkar eller våga lita på någon längre.. Jag förstår inte vad dessa människor får ut av sitt beteende? Det sårar något oerhört.. Ändå kan de vara de man har räknat som ens närmaste vänner (??)
    "Oss" kvinnor. Så du erkänner att beter dig likadant. Då förstår jag inte varför du inte förstår dina kollegors beteende...

    "Behandla andra som du själv vill bli behandlad..."?
Svar på tråden Hur hantera översittare?