• Webbredaktör Valet 2014

    Valet 2014: Ska föräldraförsäkringen delas lika mellan mamman och pappan?

    Kvoterad föräldraförsäkring, extra pappamånader... Vad tycker du är bäst? Hur vill du att det ska vara? Berätta och diskutera.

    Vår barnreporter, Sigrid (7 år) känd från Melodifestivalen gav sig ut på stan för att ta reda på vad föräldrar tycker. Hon skickade även över frågan till Våga Fråga - studion och Mikael Damberg, (s) som berättar hur han tycker det ska vara.

    Se klippet om vad Socialdemokraterna tycker om kvoterad föräldrarförsäkring här!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Valet 2014: Ska föräldraförsäkringen delas lika mellan mamman och pappan?
  • Anonym (Dela lika)
    Fagerlund skrev 2014-08-28 09:14:22 följande:

    En nyhet: föräldraledigheten kan redan delas lika!


    En nyhet till: ingen kommer att bli tvingad av vara hemma med sina barn! Inte nu och inte i framtiden.
  • Anonym (*)

    Jag tror på fria egna val så egentligen är jag för att varje familj själv bestämmer hur dom ska lösa det, däremot så "väljer ju folk fel" så på ett sätt hade jag gärna sett att det delades lika (med möjlighet för undantag i extrema fall) 
    Jag är tex egenföretagare och min man jobbar på sin pappas firma med möjlighet att komma och gå lite som han vill. Spontana och långa ledigheter har aldrig varit ett problem. Ändå vill han att jag tar i princip all framtida föräldraledighet. Visst, jag kan ju vägra men det hade varit enklare om han var tvungen att ta dom.. 

  • Anonym
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-08-28 09:18:00 följande:
    En nyhet till: ingen kommer att bli tvingad av vara hemma med sina barn! Inte nu och inte i framtiden.
    Nej, men en hel del kommer tvingas mellan att svälta eller sätta sin bebis på dagis.
  • Anonym (Dela lika)
    Anonym skrev 2014-08-28 10:39:21 följande:
    Nej, men en hel del kommer tvingas mellan att svälta eller sätta sin bebis på dagis.
    Rättelse: en del kommer att tvingas välja mellan att svälta, sätta barnet på dagis  eller att låta pappan också vara hemma. Du glömde det sista alternativet.

    Annars kan man ju tänka till innan man skaffar barn, är detta rätt tidpunkt, har vi råd osv. Ta ansvar, kallas det också för.


  • Anonym (eget ansvar)
    Anonym skrev 2014-08-28 07:32:38 följande:
    Dispans får man endast om man kan helt säkert säga att föräldern aldrig under de närmsta 12 åren kommer kunna bli kapabel att att ta hand om barnet. Hur många kan säkert säga det?

    Redan idag fryser det dagar inne när en förälder inte kan vara föräldraledig. Men skit i barnen, de får väll skylla sig själva om de är så dumma att de föds till ett föräldrapar där den ena inte kan vara föräldraledig.
    Vems "fel" är det att de barnen föds till de familjerna? Statens. föräldrarnas eller barnens?

    Om inte en av föräldrarna tjänar väldigt bra med pengar så KAN alla vara hemma. Eller det kan även de som tjänar väldigt bra men de vill inte själva bekosta kalaset utan anser att de ska kompenseras fullt ut, så de har råd med sina dyra boenden, bilar och nöjen.
  • Anonym (Fia)

    Det blir väldigt uppenbart i sådana här trådar och i allmänhet varför det lutar åt att man nog måste införa tvingande regler om att dela lika.

    Det är så oerhört många som inte ens förstår att frågan inte är en individfråga utan handlar om samhällsmässiga konsekvenser. 

    *personligen* skulle jag säkerligen helst vilja välja själv, säkert också gärna ta majoriteten men i det stora hela blir det riktigt stora sammhälssmässiga konsekvenser med den ojämna fördelningen av uttaget. Så pass stora att det är väldigt mycket viktigare än vad som kanske för mig personligen är mest praktiskt. 

    Vill man bara att det ska utgå från ens personliga preferens, ja då får man väl betala själv helt enkelt utöver. 

    Detsamma gäller också möjligheterna att "spara" dagar, uppenbarligen klarar alltför många inte att hantera det utan det leder till absurda resultat. 

  • Dr Mupp
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-08-28 10:50:03 följande:
    Rättelse: en del kommer att tvingas välja mellan att svälta, sätta barnet på dagis  eller att låta pappan också vara hemma. Du glömde det sista alternativet.

    Annars kan man ju tänka till innan man skaffar barn, är detta rätt tidpunkt, har vi råd osv. Ta ansvar, kallas det också för.

    Säg att en förälder är för sjuk för att ta hand om barnet. Vem ska ta hand om det när föräldrapeningen för den friska föräldern tagit slut? Om det är en familj där en är sjuk så lär de ju inte heller ha fett med pengar så familjen lär ju ha tvingats ta ut 7 dagar i veckan. Så en 7 månaders bebis på dagis, lämnas till sjuk förälder eller hoppas på att de kan leva på en sjukpening. 

    Eller de så att man har en partner som är sjuk så får man inte skaffa barn. I dagsläget så fryser den sjuka partnerns dagar inne, men barnet kan i varje fall vara hemma i minst ett år. 

    Systemet är ju enkelt att kringgå så länge det är pappan som är sjuk. Bara se till att inte vara gift och ge mamman ensam vårdnad och alla dagar. Värre om det är mamman som är sjuk.


     


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
Svar på tråden Valet 2014: Ska föräldraförsäkringen delas lika mellan mamman och pappan?