• Maddi

    Svenskar rasister? Vad är inte då islam?

    Jag är så trött på alla trådar här på fl som handlar om att svenskar är rasister. Men jag tycker att muslimer ska komma ut från sin bubbla och faktiskt se på helheten av religionen och dess lagar. En kvinna som de skrevs om, för inte så länge sen, får leva i 2 år till innan dödsstraffet äger rum för att ta hand om sitt barn. Sen dödas hon pga att hon vill gifta sig med en kristen, är inte de rasistiskt mot krista?

    Man får inte vara homosexuell, är inte de rasistiskt mot homosexuella?
    Det finns ingen annan religion som är rätt och riktig än islam, är inte de rasistiskt mot alla andra religioner?
    Det finns även många andra exempel inom islam, som jag tycker kan uppfattas som rasistiska mot andra.

    Vist finns det absolut rasistiska svenska och kommer nog alltid att göra, men jag tycker att de även finns minst lika många rasistiska muslimer mot kristna..så ni bör nog tänka er för nästa gång ni säger att alla svenskar är rasistiska.


  • Svar på tråden Svenskar rasister? Vad är inte då islam?
  • oOHalalOo

    Är det någon här som har skrivit att alla svenskar är rasister?

    Läser man trådar här i religionsforumet så är det däremot inte  så svårt att komma fram till att det finns många som är fientligt inställda till muslimer, dvs till  människor de aldrig ens har träffat! Det tycker  jag är helt obegripligt. Det  ger inget gott betyg direkt. Det är ju lika illa och ohållbart som att säga att alla svenskar är rasister.

  • Litet My

    TS ska kanske börja med att ta reda på vad rasism är, mig veterligen är varken islam eller homosexuella ev "ras".

  • Cal XVI Gustf
    oOHalalOo skrev 2014-06-08 15:19:37 följande:
    Är det någon här som har skrivit att alla svenskar är rasister?

    Läser man trådar här i religionsforumet så är det däremot inte  så svårt att komma fram till att det finns många som är fientligt inställda till muslimer, dvs till  människor de aldrig ens har träffat! Det tycker  jag är helt obegripligt. Det  ger inget gott betyg direkt. Det är ju lika illa och ohållbart som att säga att alla svenskar är rasister.
    Vad tycker du om den här tråden?

    www.familjeliv.se/Forum-26-175/m73395874.html

    Varför e så många Svenskar RASISTER mot oss muslimer speciellt vi som bär Hijab/slöja/niqab/burka Min fråga, VAD har ni Svenskar emot oss muslimer? vad har ni emot mig som bär Niqab? det går inte en dag utan att folk tittar snett, kommenterar, glor sönder mig, kränker mig och till och med kallar mig för rasistiska saker och attackerar verbalt med rasistiska kränkande ord. Har blivit filmad bland annat. Jag är inte den enda som bär Niqab i området det finns många andra muslimska kvinnor som bär burka och niqab, men de flesta hijab. Hur trångsynt får man vara liksom, jag har bott i Sverige i 20 år och har en utbildning just nu mammaledig. När ska ni Rasister acceptera att Sverige är ett mångkulturellt samhälle och att muslimska befolkningen ligger på runt 700-800 000tusen och den ökar bara.
  • Inteutanproblem

    Ordet rasist börjar bli väldigt tjatigt. Särskilt med tanke på hur var och varannan Nisse använder det fel.

    Förtryck, diskriminering är orden som beskriver det TS tex tar upp. Inte rasism. Även det som beskriver majoriteten utav de saker folk brukar gnälla om i övrigt när någon luftar kritik mot invandrare eller religioner, islam då tex. I en del avseende stämmer även främlingsfientlig in i något som kan beskriva en persons åsikter. Givetvis existerar rasism, men det är det få som är i ordets rätta bemärkelse.

    Men i många fall är det varken rasism, främlingsfientlighet, förtryck eller diskriminering heller... Utan enbart kritik, ingenting annat. Kritik som kan vara antingen legitim eller grundad på miss information/ brist på kunskap.

  • Ronga

    Tyvärr så existerar det länder där du kan bli straffad om du konverterar till en annan religion. 
    Sen har jag inte alls sett många trådar om att svenskar är rasister. Många SD trådar ja. Min personliga uppfattning är att svenskar är VÄLDIGT toleranta och öppna mot människor av annan bakgrund.


    Only fear of death is coming back reincarnated
  • Inteutanproblem

    Generellt så tycks det vi inte vet någonting om eller inte förstår skrämmande. Instinktivt har vi alla detta inom oss, i varierande utsträckning men det existerar där - hos alla. I grund och botten är det en överlevnads instinkt.

    Lyckligtvis bor vi i Sverige, där vi inte har ihjäl folk pga vilken tro dom har. Diskriminering och förtryck är inte heller tillåtet eller acceptabelt, så inte heller kränkningar. Hur väl gemene man efterföljer det däremot varierar stort, och inom just det där... Spelar det noll roll vilken etnicitet, nationalitet eller religion man tillhör. Finns lika många kålsupare i ALLA läger.

  • Rikard

    Att vara kritisk mot en livsåskådning, oavsett om den är religiös, sekulär eller politisk, kan naturligtvis aldrig vara rasistiskt. Det handlar om val som människor gör och dessa ska man naturligtvis kunna diskutera utan att få rasiststämpel. Tyvärr händer det dock alltför ofta att beskyllningarna om rasism och fobier börjar hagla i debatten istället för sakliga argument.
    Det ska dock erkännas att kritiken av speciellt islam ofta kanar över i ren rasism, men jag kan inte se att detta skulle vara ett tillräckligt skäl för att inte ta debatten om denna religion.

  • TaaDaa

    Tycker du borde slå upp ordet rasist, för du verkar inte ha en susning om vad det ordet betyder? Sen kanske du borde läsa en bok eller två och komma tillbaka om några år när du slutat äta välling så kanske det kan komma något vettigt från dig!


    Maddi skrev 2014-06-08 06:42:57 följande:
    Jag är så trött på alla trådar här på fl som handlar om att svenskar är rasister. Men jag tycker att muslimer ska komma ut från sin bubbla och faktiskt se på helheten av religionen och dess lagar. En kvinna som de skrevs om, för inte så länge sen, får leva i 2 år till innan dödsstraffet äger rum för att ta hand om sitt barn. Sen dödas hon pga att hon vill gifta sig med en kristen, är inte de rasistiskt mot krista? Man får inte vara homosexuell, är inte de rasistiskt mot homosexuella? Det finns ingen annan religion som är rätt och riktig än islam, är inte de rasistiskt mot alla andra religioner? Det finns även många andra exempel inom islam, som jag tycker kan uppfattas som rasistiska mot andra. Vist finns det absolut rasistiska svenska och kommer nog alltid att göra, men jag tycker att de även finns minst lika många rasistiska muslimer mot kristna..så ni bör nog tänka er för nästa gång ni säger att alla svenskar är rasistiska.

  • Galenkattdam

    Men herregud.

    1. Rasism är inte ett statiskt begrepp dvs, man är inte antingen rasist eller inte utan handlingar/åsikter kan vara rasistiska.

    2. Rasism måste sättas i en kontext och maktanalys på strukturell nivå, individuella exempel har inte med det att göra och handlar på sin höjd om kränkningar.

    3. Att människor upplever att "man inte får säga någonting nu för tiden" är för att samhället utvecklats, de som blir kränkta av att bli kallad N-ordet har nu ett utrymme att säga det och lagen om tex diskriminering tar hänsyn till andra än vita. Skillnaden från förr är alltså att man nu för tiden får ta konsekvenserna av det man säger lite oftare.

    Visste ni att apor som svarat på frågor om hur det ser ut i världen idag, fick fler rätt än den generelle västerlänningen.

  • Nidingbane

    rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar:


     


    1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);


     


    2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;


     


    3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;


     


    4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;


     


    5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.


     


    De tre första förutsättningarna är utbredda folkliga uppfattningar som dock har visat sig vara vetenskapligt felaktiga. Den fjärde och femte är etiska och politiska konsekvenser som har dragits av dessa förlegade uppfattningar.

Svar på tråden Svenskar rasister? Vad är inte då islam?