• Anonym (Miljö­tänkar­en)
    Äldre 13 Jun 15:05
    622 visningar
    1 svar
    1
    622

    Kollektivtrafiken

    Jag skulle vilja att fler struntade i bilen - hur ska ni göra med kollektivtrafiken runt om i Sverige? Kan den bli gratis? Då skulle fler åka tåg och buss

  • Svar på tråden Kollektivtrafiken
  • Äldre 18 Jun 15:51
    #1

    Hej!

    Tack för din fråga!


    Det vore önskvärt om fler valde att åka kollektivt. Men med det sagt är det många i vårt land som är beroende av bilen därför att det inte finns någon kollektivtrafik eller för att den kollektivtrafik som finns inte är tillräckligt snabb, har passande tidtabell eller har en önskvärd frekvens. Det är inte möjligt att göra kollektivtrafiken gratis utan att dra ner på någon annan offentlig utgift. Landstingen ansvarar för kollektivtrafiken, skulle biljetterna vara gratis skulle man istället behöva dra ner på något annat av landstingens utgiftsområden, exempelvis sjukvården, eller höja skatten. Den genomsnittliga kollektivtrafikresenären i Sverige betalar 45 procent av kostnaden. Skulle det vara 0 procent skulle det bli en samhällskostnad på 16 miljarder kronor.  


    När man talar om bilar är det viktigt att tala om mängden utsläpp och inte mängden bilar. Det finns miljösmarta bilar som släpper ut väldigt lite koldioxid i jämförelse med andra bilar som är riktiga miljöbovar.

Svar på tråden Kollektivtrafiken