• Äldre 30 Jun 18:57
  18613 visningar
  112 svar
  112
  18613

  Vid vilken ålder ska ungdomar sommarjobba

  Jag började sommarjobba när jag var 13-14 ungefär, men det var inte bara på sommaren utan sedan varje lördag under terminerna.

  Mina barn hade sina första jobb som 16-åring, som 14-åring och som 15-åring. Varken de eller jag har sett något konstigt i att de själva fått arbeta ihop pengar till sina egna nöjen och därigenom fått lära sig att allt man handlar har ett värde i hur gärna man vill ha det kontra hur många timmar man måste arbeta för att kunna handla det

 • Äldre 1 Jul 20:03
  #87
  athanatos skrev 2014-06-30 19:00:42 följande:
  Klarar de ändå skolan? Blir det inte väldigt mycket för dom?
  För mycket att arbeta på sommarlovet? Knappast att det påverkar skolarbetet de har ju sommarlov. 
  Tvärtom har det sporrat dem att läsa vidare för att få bättre jobb i framtiden, Det låter bra att få en månadslön på 18.000 för en 16-åring eller en timlön på 80 kronor för en 14-åring men när man upptäcker hur mycket man måste arbeta för att göra rätt för sig så har alla valt den akademiska banan efteråt.

  Fördelen men sommarjobben och att arbeta under terminerna är att den dagen de sökt jobb på heltid första gången så har de redan ett CV med ett antal olika arbeten och flera arbetsgivare att lämna som referenter och det har inneburit att ingen av dem har varit arbetslös en enda månad ännu utan fått arbete direkt efter utbildning.
 • Äldre 1 Jul 20:51
  #88
  ursula skrev 2014-07-01 00:05:10 följande:
  Jag tror fortfarande inte att barn hade anställningar och var avlönade vd 4 år
  Dags att läsa lite historia kanske? Om inte småbarn hade arbetat så hade man inte i mitten av 1800-talet behövt införa en lag som förbjöd arbeta av barn under 10 år. 

  Hur tror du ex att torparna och statarna kunde göra alla sina dagsverken om inte barnen också var med och arbetade så man kunde räkna av en dag för deras arbete också? Avlönade var varken föräldrar eller barn men de fick lov att bo i utbyte mot arbete.

  Du tror väl inte heller att de barn som auktionerades ut till lägstbjudande bonde fick lov att bli som barn i huset? Nej det var ett sätt att köpa sig en billig lillpiga eller lilldräng. Och då pratar vi absolut små barn, en 10-åring kunde ta egen tjänst som lilldräng så de barn kommunen betalade för var betydligt yngre.

  När folkskolereformen genomfördes så blev det ett ramaskri för att barnen skulle behöva vara hemifrån varje dag ett par veckor om året, de behövdes hemma som arbetskraft. 
Svar på tråden Vid vilken ålder ska ungdomar sommarjobba