• Äldre 1 jul 12:00
  2522 visningar
  20 svar
  Inlägg från vfja Visa alla inlägg
  20
  2522

  "Mamma, varför...?"

  Här är tråden där vi besvarar fyra svåra sexrelaterade frågor som nyfikna barn kan ställa:

  1) Mamma, varför går dina trosor in i rumpan? Får jag prova sådana också?

  2) Mamma, varför ser dina bröst annorlunda ut jämfört med pappas?

  3) Mamma, varför dallrar din rumpa när du går? Min gör inte det.

  4) Mamma, vad är det här för något (barnet får syn på en dildo)?

  Jag ser fram emot alla svar! :D

 • Svar på tråden "Mamma, varför...?"
 • Äldre 1 jul 14:20
  #4
  korralin skrev 2014-07-01 12:37:57 följande:
  får jag kommentera lite på svaren? :) 

  1. mycket bra svar tycker jag. 

  2. transexkluderande. alla kvinnor har inte bröstvävnad/mjölkkörtlar osv och alla män saknar det inte. det skulle gå att istället lägga det på nivån "mammas bröst ser annorlunda ut än pappas för att mamma ska kunna ge mat åt sina bebisar/dig/ditt syskon/whatever som passar i just den situationen familjen befinner sig i då". då blir det inte så att en automatiskt tillskriver alla kvinnor bröst + mjölkkörtlar utan enbart talar om den egna familjen. 

  3. väldigt body-awareness-shameing. jag tycker inte att barn behöver uppmuntras till att lägga märke till vem som "har mest fläsk" eller liknande. det kommer liksom i alla fall med åren... även om det är sagt med en glimt i ögat och inte menat som att fläsk är något dåligt så har barn ofta problem att förstå "glimt-i-ögat"-situationer (givetvis beroende på ålder) och det kommer förr eller senare att lära sig att fläsk faktiskt ÄR något dåligt (eftersom vi lever i ett samhälle med fatshaming och en smalhetsnorm) och då koppla darrlighet=fläsk=dåligt och fult.
  ah shit är verkligen dålig på att förklara hur jag tänker här men jag minns med obehag i bröstet när min mamma skämtade om sin "fläskiga kropp" och "hur allt dallrar" och "höhö det bara väller ut över byxkanten" när jag var liten. jag hade mått så jävla mycket bättre om jag bara fick höra att "alla kroppar ser olika ut och jag är en vuxen och du är ett barn. när du växer kommer din kropp att ändras, så här såg jag ut när jag var lika gammal som dig *visa bilder*" eller något när jag ställde frågor om min mammas kropp jämfört med min... 

  4. bra svar!
  3. Är inte de där att ljuga för sig själv dock bara för att man är lat och inte gör något åt sin kropp? Att säga att "alla kroppar är olika" som en förklaring till varför vissa är fetare än andra är som att skylla ifrån sitt eget ansvar till att det inte spelar någon roll hur man ser ut - man duger i alla fall.

  Det är farliga tankar för folk som faktiskt behöver gå ned i vikt. Det sämsta de kan göra är att vara nöjda med sig själva och fortsätta sin ohälsosamma livsstil.
 • Äldre 1 jul 14:32
  #9
  LindaJohanna skrev 2014-07-01 12:20:47 följande:

  1. Ja, sådana kan du också ha när du blir stor. Dom görs bara till vuxna.

  2. För att mäns och kvinnors kroppar ser annorlunda ut. Kvinnor har tex bröst för att kunna ge sina barn mat.

  3. För att mamma har mer fläsk än vad du har. ;)

  4. Det där är en vuxensak som jag inte vill prata med dig om! Alt: det är en elektrisk sak som är farlig att leka med. Det var dumt av mig att lägga den så du fick syn på den!


  Jag intar rollen som barn:

  1. Varför är det bara vuxna som får ha dom?

  2. Men pappa ger ju mig mat varje morgon. Han häller mjölk ur paket och tar ut smörgåsar ur förpackningar.

  3. Är du fläskig, mamma?

  4. Varför är den farlig att leka med?
 • Äldre 1 jul 15:23
  #12
  LindaJohanna skrev 2014-07-01 15:16:39 följande:
  1. För att det finns saker som bara vuxna får göra och det finns saker som bara barn får göra! Ett exempel är att vuxna jobbar oxh barn går på dagis. Hur skulle det bli tror du om jag gick på dagis imorgon och du körde bilen till mitt jobb?

  2. Just det! Han kan inte amma så om han ska ge sitt barn mat så ger han det tex mjölk från kylen, eller något annat gott!

  3. Nej, fläskig är bara ett ord jag skojade om. Men min kropp är större än din. Därför dallrar min rumpa när jag går. Allas kroppar är olika, det betyder inte att någon är finare än någon annan. Det viktiga är att man tar hand om sig själv och att man mår bra själv!

  4. Samma som 1 eller. Ser du här att det finns batteri här? Dom är farliga för att det finns ett giftigt ämne inuti.
  Barnet är nöjt.

  Däremot är den vuxna personen i mig inte så nöjd med 3.

  Är det verkligen rätt att intala barn att alla är lika fina när det i vuxenvärlden är så otroligt uppenbart varje dag att så inte är fallet? En fet människa kommer aldrig att ses som lika vacker som en med normalvikt. Tycker det i så fall är bättre att hålla ordning på sitt barns vikt - överviktiga barn är resultatet av oansvariga föräldrar.
 • Äldre 1 jul 16:25
  #12
  LindaJohanna skrev 2014-07-01 15:48:16 följande:
  Skönheten ligger i betraktarens öga! För mig är den inte en människas kropp som avgör om hen är vacker. Det handlar om personlighet och kompatibilitet!

  Jag kan hålla med om att många överviktiga barn har oansvariga föräldrar och jag anser att alla föräldrar ska ta ansvar för vad dom stoppar i sina barn. MEN, det är för att må bra, inte för att de ska bli vackrare!

  Om jag nu hade ett överviktigt barn, hur skulle det barnet må om jag prackade på hen dessa normer? Skulle det inte bara trycka ner barnet?

  Jag påpekade i mitt svar att huvudsaken är att man mår bra och tar hand om sig själv.

  Det är huvudsaken enligt mig!
  Det där tycker jag är att förenkla det hela. Det finns inte många som tycker att en fet person är vackrare än en normalviktig person. Barndomen är en förberedelse inför det tuffa vuxenlivet, då ska man inte försköna verkligheten utan beskriva den som den faktiskt är.

  Annars blir det curling, McDonalds-barn och 25-åringar som bor hemma hos mamma.
 • Äldre 1 jul 17:27
  #14
  Aniiee skrev 2014-07-01 16:03:41 följande:
  Jag får väl svara min brorsdotter, då, eftersom mina egna barn är döda och begravda.

  1) "Det ät för att de är felkonstruerade och obekväma, så det tror jag inte du vill. Vill du så får du det. Om 50 år eller så."

  2) (Inte för att jag tror att ett barn skulle fråga det så, men....) "För att *lång harang om biologi och evolution, inklusive diverse olikheter, som förmodligen går rätt över huvudet på ungen*."

  3) *Ytterligare en lång harang om biologi och evolution*

  4) "Det är en dildo."
  Har du lust att kortfattat utveckla 2 och 3? :)
 • Äldre 2 jul 07:57
  #17
  Ellie skrev 2014-07-01 21:19:34 följande:
  Svarar min egen dotter som redan i 2 års ålder ställt fråga nr 2 och 4 :)
  1) Det är en speciell sorts trosor som skall se ut så. De är alldeles för stora för att du skall kunna ha dem.
  2) Mammor och pappor ser olika ut och från mammors bröst kan det komma mjölk som bebisar och små barn äter.
  3) Jag är större än du och då finns det mer på kroppen som kan röra sig när man går. Samma som att långt hår rör sig mer än kort hår.
  4) Det är ingen leksak... den får stanna där (och snabb avledningsmanöver under diskret rodnad).
  Barnet:

  1) Men de är ju mycket mindre än mina!

  2)

  3)

  4) Vad är det då?

  Det verkar som att många försöker skönmåla svaret på fråga 3 tycker jag. Varför inte bara säga som det är? Rumpan dallrar för att den är otränad och mjuk.
 • Äldre 3 jul 12:39
  #20
  giftgrodan skrev 2014-07-02 14:54:02 följande:
  Fast det är ett faktum att alla kroppar ÄR olika.

  Jag är dessutom helt övertygad om motsatsen (för många överviktiga, mig själv inkluderad). Det är först när jag accepterar sig själv som jag KAN göra något åt min övervikt.
  Jo, men om en rumpa dallrar så gör den ju det för att den är otränad, inte för att "alla rumpor är olika". Man ska ta tag i problemen, inte skylla bort dem.
Svar på tråden "Mamma, varför...?"
Logga in
Bli medlem