• Anonym (Mamma)

    Rimlig lön för 15-årig barnvakt?

    I sommar krockar mina och min sambos arbetstider med varandra, så när släkten inte kan ställa upp kommer vi att ha en barnflicka till barnen. Hon är 15 år och våra barn är 2 och 5 år gamla. Arbetspassen kommer vara allt från 1-7 timmar dagtid och ibland att natta de och sen vara här medan barnen sover till vi kommer hem nån timme senare.

    1. Är 65 kr/timmen en rimlig lön?
    2. Ska träffa henne första gången imorgon, någon som har tips på viktiga saker att ta upp med henne?

  • Svar på tråden Rimlig lön för 15-årig barnvakt?
  • Anonym (bättre än tivoli)

    Tycker 65 låter bra betalt.

    Jobbar man på tivoli är det mellan 40 - 55 kr timmen.
    Då är det svart. dåligt med raster, ingen mat ingår, kassahantering och väldigt ofta fyllos.

    Barnvakten får ju bättre arbetsmiljö + bättre lön.

  • Lillusen

    Min son är 17 och tjänar 90kr i timmen för att passa 2 pojkar, har lång resväg (ca 1,5 timme) både han och jag tycker att det är en helt rimlig timpenning. Skulle han jobbat på förskola så skulle timpengen varit 107 kr och då är det ett betydligt tyngre jobb.

    Hans syster hade hand om dom förrut och då fick hon 100kr efter ett år.

    Jag skulle säga 75kr och betalt för minst 3 timmar

  • Lillusen
    Lillusen skrev 2014-07-03 10:00:20 följande:

    Min son är 17 och tjänar 90kr i timmen för att passa 2 pojkar, har lång resväg (ca 1,5 timme) både han och jag tycker att det är en helt rimlig timpenning. Skulle han jobbat på förskola så skulle timpengen varit 107 kr och då är det ett betydligt tyngre jobb.

    Hans syster hade hand om dom förrut och då fick hon 100kr efter ett år.

    Jag skulle säga 75kr och betalt för minst 3 timmar


    Fel, nu tänkte jag på om dom var heltidsanställda.

    Inom stockholms stad så skulle han fått 86.50 ink sem ersättning om han hade sommarjobbat. Så 75kr är helt ok tycker jag
  • Anonym (babysitter)

    När jag var 15 fick jag 40 kr i timmen :(

    Men 65 kronor låter helt klart rimligt!

  • Anonym (....)
    Anonym (Mamma) skrev 2014-07-03 08:52:29 följande:

    Har läst alla svar och det verkar som majoriteten tycker det är lite snålt med 65 kr. Det var banrvakten som föreslog den summan och det är det hon brukar få. Jag tycker att det är en rätt bra lön, särskilt om hon är hos oss några timmar.

    I vår kommun får sommarungdomar runt 55 kr i lön INNAN skatt, och då är det inte ens garanterat att man får något jobb...Varken jag eller min sambo har särskilt välbetalda jobb, jag får ut runt 100 kr i timmen så skulle vi betala barnflickan det hade vi inte ens tjänat på att jag var iväg och jobbade. Studiebidraget på 1050 är ju ofta en tonårings hela inkomst. Jobbar hon några timmar i månaden kan hon lätt fördubbla hela sin inkomst.

    Tack ni som skrev tips på saker att fråga henne. Hon verkar mogen för sin ålder och många vänner har rekommenderat henne, så jag tror det kommer gå utmärkt. Ska dock fråga henne hur hon känner inför blöjbyte av 2-åringen....och påminna om att spänna fast 2-åringen i vagnen på promenad så han inte rymmer sin väg ;)


    För att ungdomar ska betala skatt behöver de tjäna kring 20 000 kronor per år vitt. Det ni erbjuder är ingen säkerhet för henne.

    Sen, att låsa upp henne en hel dag för 1 timmes arbete á 65 kronor känns snålt.

    Har hon även restid och kostnader för resor? Bjuder ni på mat långa arbetsdagar eller ska hon ha med sig? Fika?
  • pigglet
    Anonym (Mamma) skrev 2014-07-03 08:52:29 följande:

     
    I vår kommun får sommarungdomar runt 55 kr i lön INNAN skatt, och då är det inte ens garanterat att man får något jobb...Varken jag eller min sambo har särskilt välbetalda jobb, jag får ut runt 100 kr i timmen så skulle vi betala barnflickan det hade vi inte ens tjänat på att jag var iväg och jobbade.


    Men eller hur? Det handlar om ett tillfälligt arrangemang, inte en anställning. Det är en 15-åring. Som ska hjälpa er några timmar ibland.

    Det är INTE samma sak som att vara anställd som barnskötare, varken på förskola eller i barnvakts-bolag. Visst, där finns annan trygghet, eftersom det är en anställning, men också helt andra arbetsuppgifter och ansvar. Tex utvärderingar, arbetsplaner, planeringar, utvecklingssamtal, kontakter med div myndigheter och chefer, skyldigheter att göra socanmälningar, tystnadsplikt... det är inte jämförbart helt enkelt. Därför anställs inte heller 15-åringar.

    Och att en 15-årig barnvakt ska få ut mer i lön än den hon passar barnen åt... Äh, då är det ju bättre att ta tjänstledigt och stanna hemma med barnen själv och tjäna pengar på det.
  • Anonym (.....)
    WilliamsMom skrev 2014-07-03 14:45:31 följande:

    70-75:- i timmen skulle jag föreslå. :)


    Alldeles för lågt, minigränsen borde ligga mellan 100-150 då dom tar hand om ens barn vilket kräver bra mycket ansvar....
Svar på tråden Rimlig lön för 15-årig barnvakt?