• Äldre 2 Jul 19:51
    30370 visningar
    179 svar
    179
    30370

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    Vad gör ni om barnen tjatar massor om glass, kakor och helt enkelt massa onyttigheter att äta vid fel tillfällen?

    Som tex när vi är i köpcentrum tjatas det hysteriskt om något att äta (som ikväll när vi skulle dit direkt efter middagen och skulle köpa skor) och när jag säger nej så surar hon massor, fräser och har sig. Vilket jag blir sur av i min tur.
    Samma om vi fikar och säger nej till ytterligare kakor.
    Eller om hon bara får för sig att hon vill ha glass helt plötsligt och vi säger nej.

    Är det en åldersfråga, personlighetsfråga eller något i uppfostran vi bör göra?


  • Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?
  • Äldre 2 Jul 20:06
    #6

    Förlåt, missade åldern. Dottern är 5.5 år. Sonen på tre tjatar också ibland men det struntar jag mer i, det är dottern som envist fortsätter och surar hur länge som helst.

  • Äldre 2 Jul 20:08
    #7

    Och vi säger nej, en annan dag osv, men det accepterar inte hon, hon surar järnet. Vi ger dock aldrig efter för sånt tjat, jag blir bara sur och arg och blåvägrar.

  • Äldre 2 Jul 20:09
    #8

    De får ju glass ibland, kakor ibland osv men inte på tjat och inte för ofta (hoppas jag).

  • Äldre 2 Jul 20:15
    #10

    Vi är mycket konsekventa på detta och det hjälper inte...

  • Äldre 2 Jul 21:22
    #20
    Penida skrev 2014-07-02 20:18:35 följande:

    Vi ger inte in för tjat (vi är dock inte perfekta så nån gång ibland ger vi med oss för vi orkar inte) utan de får gnälla på, det går över även om det är påfrestande då. Jag upplever att om man faktiskt är hård där så tjatas det inte lika mycket utan frågas på ett mer "normalt" sätt. Om vi är på stan och mina barn undrar om det inte skulle vara gott med en glass i det fina vädret kan jag säga ja ibland. Vi uppskattar en trevlig ton och kan kompromissa. Vi är inte så strikta och tycker det ska vara mycket glass i värmen men gnäll om det är något annat som vi inte uppskattar.


    Jag förmedlar väldigt tydligt hur arg och sur jag blir av tjatet, att hon aldrig kommer få något på det viset osv och hur mycket gladare jag skulle bli av ett trevligt agerande. Men det verkar verkligen inte gå fram.

    Absolut blir det mycket glass på sommaren men inte bara så där alltid, som ikväll när man ska till centrum en snabbis för att handla skor.
  • Äldre 2 Jul 21:23
    #21
    Hon där skrev 2014-07-02 20:26:08 följande:

    Håller med Penida, tjat alltid= nej.
    Vill du ge dem glass säg ja på en gång. Känner du att du inte pallar tjatet säg jag innan du sagt nej.
    Barn är extremt uthålliga, vet dom att ett nej blir ett jag tids nog kan bli ett ja så är det värt att tjata på sina föräldrar.


    Ja, jag vet men vi är verkligen extremt konsekventa med ett nej när det gäller sånt här, just för att vi blir så sura över hennes reaktioner på ett nej...
  • Äldre 2 Jul 21:24
    #22
    Penida skrev 2014-07-02 20:28:31 följande:

    Sen tror jag att det blir värre om man är överdrivet strikt och barnen typ bara får smaka på nåt sött med veckors mellanrum samtidigt som kompisarna får glassar då och då i veckorna.
    Här tjatas det sällan numer. De får men vi bestämmer när men lyssnar till barnets åsikt när det inte tjatas och tänker då ibland "varför inte"..


    Jo det är supersvårt att veta hur ofta man kan säga ja egentligen, det är ju så trevligt att säga ja men jag är så nojig för övervikt hos barnen och vill inte ge för mycket, speciellt inte som dottern äter ganska dåligt av "bättre" mat, grönsaker osv.
  • Äldre 2 Jul 21:25
    #23
    Numminen skrev 2014-07-02 20:30:03 följande:

    Jag brukar tala om för barnen innan vad som gäller, dvs innan vi går in i affären eller köpcentret att idag ska vi inte köpa glass eller fika utan bara titta på skor eller vad det kan vara. Jag tycker det hjälper rätt bra.


    Det gjorde jag också ikväll, hjälpte inte... Känns som att om man någonsin ätit något gott i ett köpcentrum (vilket vi ju gör eftersom vi fikar ibland, köper något annat ibland) tjatar hon öronen av oss alla andra gånger vi är där.
  • Äldre 2 Jul 21:27
    #25
    Penida skrev 2014-07-02 20:42:43 följande:
    Precis. Jag tycker det är jobbigt med tjat, det gör mig stressad och jag är inte speciellt stresstålig. Det lönar sig dock att inte ge in vad det än gäller som man anser är onödigt och jag försöker typ andas och gå in i mig själv (haha vad flummigt det låter) och det är skönt när det faktiskt ger resultat. Gnället går över och nästa gång försöker de inte lika mycket. De gnäller mindre och mindre om man inte ger in. Sedan brukade jag också, när vi hade vår period av detta för ett par år sedan, säga till barnen innan som Numminen skriver. Det fungerade bra. Idag som 5-åringar och 7-åringar är de så vana så det tjatas mindre. 7-åingen tjatar inte alls, 5-åringen nån gång ibland.
    Ja jag tycker jag gör precis som flera av er skriver men det hjälper inte, hon blir extremt otrevlig, spottar och fräser och stampar och ser jättearg ut och det sitter i väldigt länge. Hon kan verkligen inte ta ett nej på det här området (går bättre med andra saker som man kan förklara mer konkret än "det är inte nyttigt för kroppen, typ").
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?